Czy jest szansa, żeby w razie braku chętnych udało się wystartować w jednym z ćwierćfinałów osobie niezrzeszonej?

Dzisiaj podczas meczu BAD - RS była sytuacja w której padła dokładnie odpowiedź: wojciech kilebas akrosno, która została zaliczona przez sędziego. Zgodnie z wykładnią regulaminu - odpowiedź ta to 3 literówki.8. Aby odpowiedź była uznana za prawidłową, mogą w niej występować co najwyżej dwa błędy, zwane literówkami. Kiedy występują literówki:
b) nadmiarową literę lub znak, np. "Leaszno", "żu7żel" "Ryszka47/"(nadmiar spacji pomiędzy wyrazami nie jest traktowany jako literówka; spacje wewnątrz wyrazu z kolei są literówkami.
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.
Z mojej perspektywy powiem, że nie uznałbym, bo stworzył się istniejący Chorzów, który jest bezbłędnie napisanym osobnie słowem. Jakby było miasto akrosno to też bym nie uznał, ale... odpowiedz marciniechorzow bym uznał jako dwa lity, brak spacji i G zamiast H
TepyCoelho pisze:Wlasnie pokazales swoja mityczna obiektywnoscnerwowo nozkami przebierasz, zeby tylko wyszlo ze sie okazalo ze oszukujemy. A tu taki chuj
O nie, to jakbyś krzyczał "koniec kariery, hej Malak koniec kariery"
Dokładnie, bo ja obecnie to już nie wiem, co jest literówką a co nie. Jakieś anonimowe Kuźniaki zamiast Kuźniarów i inne bohdany, ryszardsy, spacje. Jasno, konkretnie. Spis, poradnik, cokolwiek.suharek pisze: ↑01 gru 2020, 11:10 Szanując to że literówki są dla znacznej części (w tym dla mnie) świętością, to jednak zrobił się mały bałagan z odpowiedziami o innym znaczeniu. Najgorzej mają sędziowie, którzy muszą za każdym razem te odpowiedzi interpretować.
Moja sugestia to jedna literówka na każde słowo i max 2 lit na całą odpowiedź. Do tego wywalenie z regulaminu przepisu o odpowiedziach o innym znaczeniu. To zlikwiduje wpływ interpretacji do zera, a przeżyjemy jak raz w roku ktoś napisze Dariusz zamiast Mariusz.
TepyCoelho pisze:Wlasnie pokazales swoja mityczna obiektywnoscnerwowo nozkami przebierasz, zeby tylko wyszlo ze sie okazalo ze oszukujemy. A tu taki chuj
W "Kro sno" nie masz z czym spacji zamienić
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.
IMHO Przy takim kluczu powinno być zaliczane - wiadomo kogo miał chłopak na myśli.
Daniel ten temat powinien być ustalony przed sezonem. Tak to są tylko nerwy, nierówne traktowania itp
Paboł pisze: ↑04 gru 2020, 08:30 Szanowni ISQowicze,
Ciekaw jestem opinii na temat jednej z sytuacji podczas wczorajszego meczu. Nie mam niestety screena, ale opiszę to, co się działo na tyle dobrze, na ile pamiętam!
Wyścig 7. Z FT Plonek i Molken, z CT Igła i Aszotek.
Pada pytanie. Padają jakieś odpowiedzi. Najważniejsza częśc, w pewnym momencie wygląda to mniej więcej tak:
Igła: gollob grudziądz
Plonek: gollob bydgoszcz
Molken: gollob grudziądz
Aszotek: gollob grudziądz
Rudolf (sędzia): Igła 3
...
Tutaj mija zaledwie ok. 0,2 sekundy)
...
Igła: gollob bydgoszcz
Plonek: gollob grudziądz
Dalej nic ciekawego się nie działo. Rudolf kończy bieg. Wszyscy udzielili poprawnej odpowiedzi. Z tym, że nie. Okazało się po chwili, że poprawną odpowiedzią było gollob bydgoszcz. Najzwyczajniej Rudolf się pomylił. Zdarza się, trudno. Co jednak teraz powinno się zrobić? Propozycji na czacie padało co najmniej 4.
1. Powtórka w 4
2. Plonek 3 reszta powtórka.
3. Plonek 3 Igła 2 Molken i Aszotek wykluczeni.
4. Plonek 3 Igła 2 Molken i Aszotek jadą powtórkę o 1 punkt.
Sędzia ostatecznie po długiej przerwie (jak przypuszczam przeznaczonej na dyskusje z kimś - podejrzewam Daniela) decyduje się rozwiązać tą sytuację wersją numer 4. A zatem powtórką dla dwóch zawodników. Jaka tutaj jest linia zarządu? Słusznie, niesłusznie?
Moim zdaniem trzymając się regulaminu powinno być zastosowane rozwiązanie nr 2, czyli Plonek 3 i reszta powtórka. Idąc z duchem sportu ja skłaniam się do wersji nr 3, czyli Plonek 3 i Igła 2 (ponieważ pisał tą odpowiedź jeszcze zanim Rudolf ogłosił Plonka zwycięzcą). Natomiast powtórek dla 2 jak wiadomo nie ma i regulamin wprost to mówi.
Decyzja jedyna słuszna.Daniel pisze: ↑04 gru 2020, 11:57 Paboł ma rację, że Rudolf się ze mną konsultował, ale nie byłem jedyny - konsultacje były, z tego co wiem, z trzema osobami, zupełnie niezależnie od siebie. Co ciekawe, wszyscy doradzili generalnie dokładnie to samo.
A więc tak:
- trzy punkty dla Plonka były czymś zupełnie oczywistym i niepodważalnym
- dwa punkty dla Igły - tu była mała wątpliwość. Zarówno Rudolf, jak i ci, których się zapytał o zdanie (powtórzę, niezależnie od siebie) stwierdzili jednak, że Igła wysłał swoją odpowiedź 0,24 sekundy po "Igła 3". Musiał pisać już przed komunikatem sędziego, zresztą gdyby zauważył "Igła 3", to nie pisałby już niczego więcej. W tej sytuacji do tego momentu wszyscy zawodnicy jechali na równych szansach, ale to Igła jako pierwszy spisał po Plonku i zrobił to praktycznie przed wpisaniem punktów przez Rudolfa. W tej sytuacji zasłużył na dwa punkty. Co więcej, nikt nie zdążyłby spisać odpowiedzi po przydzieleniu punktów przez Rudolfa, a przed odpowiedzią Igły, bo to były dwie dziesiąte sekundy.
- powtórek o jeden punkt nie ma. Tu jednak cały problem w tym, że regulamin dotyczy generalnie standardowych przypadków, czyli gdy po prostu dwóch zawodników nie napisało prawidłowej odpowiedzi, ale sam wyścig miał normalny przebieg. Wczoraj mieliśmy jednak inną sytuację. Sędzia pisał "wróć, mea culpa", przez co Aszotek i Molken mogli być zupełnie zagubieni i chyba byli, bo już przestali spisywać cokolwiek, tylko czekali na info, co to za "mea culpa". Głupio byłoby ich pokrzywdzić wykluczeniem przez błąd, który zaistniał nie z ich winy. W tej sytuacji, korzystając z punktu regulaminu, który mówi o tym, że sędzia ma pamiętać także o zdrowym rozsądku i zasadach fair-play, w drodze wyjątku odbyła się powtórka o 1 punkt.