Jednak jest to jak najbardziej pora na dywagacje, gdyż gdybym wiedział wcześniej o KSM to wypuściłbym moich zawodników, którzy są nieco ponad limitem w kilku biegach aby przywieźli zero i wtedy mógłbym bez niczego stworzyć drugą drużynę na ten sezon. Niestety przez ten śmieszny limit z KSM jestem zmuszony nie wystawiać drugiej drużyny a tym samym nie mam motywacji do sprowadzenia nowych zawodników, którzy mogliby wspomóc drugi zespół (w poprzednich sezonach udało się dzięki drugiemu zespołowi wypromować np. Krzysinho, Sasle czy Agenta) a jednocześni Quiz.Co będzie w sezonie 17 to jeszcze nie pora na dywagacje, najpierw zajmijmy się sezonem który wciąż przed nami czyli 16.
Obliczanie niższej wartości KSM dla zawodników startujacych w mniejszej ilości sezonów ma na celu wyższe wartościowanie zawodników startujacych w większej ilości sezonów pod kątem nominacji do zawodów oficjalnych a dla zawodników startujacych mniejszą ilość sezonów niższy KSM jest szansą na bycie gościem w obu ligach w celu nadrobienia zaległości ilości biegów.
Ale ja pytałem o ilość startów w konkretnych biegach a nie ilości sezonów. Np. Brzycho, Shaft czy Krzysinho mają starty w trzech sezonach ale ilość biegów w których startowali jest mniejsza niż np. vaikai, który startował w jednym sezonie.
No jednak limituje składy.KSM też nie jest aby go zbijać bo nie jest ani nie będzie służyć do jakichkolwiek limitów dla drużyn czy to w kadrach czy składach meczowych.
Jak dla mnie może to być nawet od tego sezonu, w sumie nie wiem dlaczego w tym sezonie nie jest to wprowadzone. Uważam, że tylko taki limit powinien być jeśli chodzi o gości plus oczywiście ograniczona ilość biegów dla gości z drugiej do pierwszej ligi.od przyszłego sezonu zgodnie z planem długoterminowym jest chęć aby całkowicie zaprzestać w 2 lidze instytucji gości z wyższej ligi ale to zależy od tego jak będzie wyglądać nadchodzący sezon w niższej klasie rozgrywkowej.
Proponuję aby drużyny, które nie zgłosiły się w wyznaczonym terminie przesyłały do puli większą ilość pytań aniżeli drużyny, które zgłosiły się w terminie.Więc jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sensowne pomysły może nakreślić tutaj jako głos ludu skoro radni już wyczerpali pomysły .
Proponuję również aby w przerwie świątecznej 24.12-06.01 - odbyły się dwie kolejki ligowe. Jak wiemy od kilku sezonów w przerwie świąteczno-noworocznej jest największe zapotrzebowanie na quiz a przez poprzednie lata ten potencjał był "marnowany" i sezon oficjalny był martwy. Musimy później jeździć w kwietniu gdzie materiał jest już wyczerpany. A biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze nie ma terminarza i zaczniemy najwcześniej prawdopodobnie w drugiej połowie października. Jeśli przyjmiemy, że startujemy 16.10 to jadąc kolejka po kolejce wraz z tygodniową przerwą na play-off, tygodniową przerwą przed rewanżami plus przerwą na all-star week. Kończymy z końcem marca. Zapewne dojdą do tego jakieś zaległości a święta wielkanocne zaczynają się w przyszłym roku w ostatnim tygodniu marca czyli od 25.03. Generalnie uważam, że powinniśmy wykorzystać te terminy świąteczno-noworoczne na jakieś kolejki ligowe.