Pytania do regulaminu

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Plonek

Re: Pytania do regulaminu

Post autor: Plonek »

Co będzie w sezonie 17 to jeszcze nie pora na dywagacje, najpierw zajmijmy się sezonem który wciąż przed nami czyli 16.
Jednak jest to jak najbardziej pora na dywagacje, gdyż gdybym wiedział wcześniej o KSM to wypuściłbym moich zawodników, którzy są nieco ponad limitem w kilku biegach aby przywieźli zero i wtedy mógłbym bez niczego stworzyć drugą drużynę na ten sezon. Niestety przez ten śmieszny limit z KSM jestem zmuszony nie wystawiać drugiej drużyny a tym samym nie mam motywacji do sprowadzenia nowych zawodników, którzy mogliby wspomóc drugi zespół (w poprzednich sezonach udało się dzięki drugiemu zespołowi wypromować np. Krzysinho, Sasle czy Agenta) a jednocześni Quiz.
Obliczanie niższej wartości KSM dla zawodników startujacych w mniejszej ilości sezonów ma na celu wyższe wartościowanie zawodników startujacych w większej ilości sezonów pod kątem nominacji do zawodów oficjalnych a dla zawodników startujacych mniejszą ilość sezonów niższy KSM jest szansą na bycie gościem w obu ligach w celu nadrobienia zaległości ilości biegów.

Ale ja pytałem o ilość startów w konkretnych biegach a nie ilości sezonów. Np. Brzycho, Shaft czy Krzysinho mają starty w trzech sezonach ale ilość biegów w których startowali jest mniejsza niż np. vaikai, który startował w jednym sezonie.
KSM też nie jest aby go zbijać bo nie jest ani nie będzie służyć do jakichkolwiek limitów dla drużyn czy to w kadrach czy składach meczowych.
No jednak limituje składy.
od przyszłego sezonu zgodnie z planem długoterminowym jest chęć aby całkowicie zaprzestać w 2 lidze instytucji gości z wyższej ligi ale to zależy od tego jak będzie wyglądać nadchodzący sezon w niższej klasie rozgrywkowej.
Jak dla mnie może to być nawet od tego sezonu, w sumie nie wiem dlaczego w tym sezonie nie jest to wprowadzone. Uważam, że tylko taki limit powinien być jeśli chodzi o gości plus oczywiście ograniczona ilość biegów dla gości z drugiej do pierwszej ligi.
Więc jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sensowne pomysły może nakreślić tutaj jako głos ludu skoro radni już wyczerpali pomysły .
Proponuję aby drużyny, które nie zgłosiły się w wyznaczonym terminie przesyłały do puli większą ilość pytań aniżeli drużyny, które zgłosiły się w terminie.
Proponuję również aby w przerwie świątecznej 24.12-06.01 - odbyły się dwie kolejki ligowe. Jak wiemy od kilku sezonów w przerwie świąteczno-noworocznej jest największe zapotrzebowanie na quiz a przez poprzednie lata ten potencjał był "marnowany" i sezon oficjalny był martwy. Musimy później jeździć w kwietniu gdzie materiał jest już wyczerpany. A biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze nie ma terminarza i zaczniemy najwcześniej prawdopodobnie w drugiej połowie października. Jeśli przyjmiemy, że startujemy 16.10 to jadąc kolejka po kolejce wraz z tygodniową przerwą na play-off, tygodniową przerwą przed rewanżami plus przerwą na all-star week. Kończymy z końcem marca. Zapewne dojdą do tego jakieś zaległości a święta wielkanocne zaczynają się w przyszłym roku w ostatnim tygodniu marca czyli od 25.03. Generalnie uważam, że powinniśmy wykorzystać te terminy świąteczno-noworoczne na jakieś kolejki ligowe.
FT.

Osvald
Site Admin

Post autor: Osvald »

Ja już dyskusji prowadzić nie będę nad tym bo widzę, że jest to z lekka żal ze strony jedynej drużyny która głosowała przeciwko temu systemowi a moim zadaniem nie jest dyskutować nad tym co jest dobre a co złe a jedynie wyjaśnić przegłosowane zasady.
Taki system zaproponowałem, taki przyjęto większością głosów, na pewno nie jest idealny bo nie ma idealnego ale jest równy dla wszystkich, eliminuje to nad czym był lament w połowie ubiegłego sezonu czyli startów zawodników o wyższym poziomie w obu ligach na raz.
Nie zapominajmy, że II Liga że swego założenia nie ma być ligą rezerw a ligą dla zawodników o mniejszym poziomie.

Co do terminarza to na dniach się pojawi, sugestia co do terminów jazdy w okresie świąteczno-noworocznym to na pewno jest brana pod uwagę ale jako termin jednej kolejki w okresie tych 2 tygodni.
Obrazek

Awatar użytkownika
Plonek

jest to z lekka żal ze strony jedynej drużyny która głosowała przeciwko temu systemowi
Żadnego żalu nie ma, po prostu chciałbym aby mi wytłumaczono niektóre niezrozumiałe kwestie jak np. kierowanie się ilością sezonów a nie ilością odjechanych biegów.
Nie zapominajmy, że II Liga że swego założenia nie ma być ligą rezerw a ligą dla zawodników o mniejszym poziomie.
Dlatego zakaz startów z pierwszej do drugiej oraz restrykcyjne ograniczenie startów z drugiego poziomu do pierwszego w zupełności by wystarczyło.

Skłaniałbym się aby pod głosowanie również poddać możliwość odjechania dwóch kolejek w okresie świąteczno-noworocznym. Osobiście uważam, że lepiej jechać kolejkę po świętach i przed nowym rokiem aniżeli tydzień przed świętami.
FT.

Magik

Post autor: Magik »

Ograniczenie liczby startów zawodnika gościnnego:
- Wprowadzono zasadę ograniczająca liczbę startów zawodnika gościnnego do dwukrotnej liczby meczów danej drużyny w sezonie dla I ligi i II ligi To zapobiegnie sytuacji, w której zawodnik gościnny mógłby być klasyfikowany w danej lidze na zakończenie sezonu
Zakładając, że w 2 lidze pozostaniemy przy tabeli 4+2 to nie powinien być większy limit, aniżeli dwukrotność?

Plonek w jaki sposób ten ksm blokuje Ci możliwość stworzenia drużyny w 2 lidze?

Awatar użytkownika
Plonek

Do drugiej ligi potrzebuję co najmniej pewnych pięciu zawodników i ewentualnie do nich dokoptować dwóch nowych. W tym momencie nad kreską KSM mam czterech, których chciałbym do FT2 i tym samym nie blokować im startów w jedynce, bo w FT1 nie pojadę tak samo gołą szóstką. W przypadku gdy braknie mi kogoś na meczu nie będę mógł się nikim z FT2 posiłkować gdyż są nad kreską, więc tworzenie drugiej drużyny mija się z celem.
FT.

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Plonek,

Zajmiemy się jeszcze tematem gości w II lidze, doprecyzujemy niektóre zasady.

Magik,
"Zakładając, że w 2 lidze pozostaniemy przy tabeli 4+2 to nie powinien być większy limit, aniżeli dwukrotność?" - zwrócimy na to uwagę.

Osvald,
"Ja już dyskusji prowadzić nie będę " - prowadź, wytłumacz o co chodzi, bo ja sam myślałem, że zawodnicy z KSM powyżej 6,50 i znajdujący się w kadrze I-ligowej drużyny, mogą jeździć w II lidze ale z limitem biegów. A tu chyba niekoniecznie?

Plonek,

"Proponuję aby drużyny, które nie zgłosiły się w wyznaczonym terminie przesyłały do puli większą ilość pytań aniżeli drużyny, które zgłosiły się w terminie." - tak będzie, dziś to postaram się ogłosić i kilka innych informacji.
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

Magik

Post autor: Magik »

Osvald,
"Ja już dyskusji prowadzić nie będę " - prowadź, wytłumacz o co chodzi, bo ja sam myślałem, że zawodnicy z KSM powyżej 6,50 i znajdujący się w kadrze I-ligowej drużyny, mogą jeździć w II lidze ale z limitem biegów. A tu chyba niekoniecznie?
No przecież, że nie mogą. Jeśliby mogli to wracamy do punktu wyjścia z poprzedniego sezonu. Zawodnik z KSM powyżej 6,50 ma swoja 1 ligę i koniec, gdzieś tam chyba napisaliście,że w wyjątkowych sytuacjach zarząd,może rozpatrzyć indywidualnie niektóre przypadki.

Plonkowi chodzi chyba natomiast o to,że zawodnicy z ksm powyżej 6,5 z 2 ligi nie mogą śmigać jako gość w 1 lidze. Więc są przypisani na amen do 2 ligi,analogicznie jak Ci wyżej wymienieni.
Do drugiej ligi potrzebuję co najmniej pewnych pięciu zawodników i ewentualnie do nich dokoptować dwóch nowych. W tym momencie nad kreską KSM mam czterech, których chciałbym do FT2 i tym samym nie blokować im startów w jedynce, bo w FT1 nie pojadę tak samo gołą szóstką. W przypadku gdy braknie mi kogoś na meczu nie będę mógł się nikim z FT2 posiłkować gdyż są nad kreską, więc tworzenie drugiej drużyny mija się z celem.
Rozumiem,ale profilaktycznie Ci nie ufam :lol:

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Magik pisze: 20 wrz 2023, 20:01
Osvald,
No przecież, że nie mogą. Jeśliby mogli to wracamy do punktu wyjścia z poprzedniego sezonu. Zawodnik z KSM powyżej 6,50 ma swoja 1 ligę i koniec, gdzieś tam chyba napisaliście,że w wyjątkowych sytuacjach zarząd,może rozpatrzyć indywidualnie niektóre przypadki.

Plonkowi chodzi chyba natomiast o to,że zawodnicy z ksm powyżej 6,5 z 2 ligi nie mogą śmigać jako gość w 1 lidze. Więc są przypisani na amen do 2 ligi,analogicznie jak Ci wyżej wymienieni.
Tam głupi błąd nastąpił, miało być poniżej 6,50 ;p
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Miałem akurat dzisiaj napisać, a widzę że pokryło się to z komunikatem zarządu o pulowych:

Krótkie info dla drużyn, które akurat trafią na moją pulę - poprosiłbym bez późniejszego przekomarzania się o pytania dotyczące nie klasycznego żużla sensu stricte. Nie czekam na jakieś uściślenia regulaminu, tylko chciałbym żeby dobrze mnie zrozumiano. Pytania dotyczące wszystkiego co jest dookoła żużla, ale nie o zawodach, było od kiedy pamiętam w ISQ solą niezgody. W związku z tym pytania, które w więcej niż umownie 20% będą dotyczyły wszelkiego rodzaju rzeczy typu: żużel amatorski, na trawie, lodzie, miniżużel, dziennikarzy, części motocykla będę z żalem odrzucał. Specjalny rozdział chciałbym dopisać tunerom czy mechanikom, w przypadku których rolę będzie odgrywać ich znaczenie w żużlu oraz to, czy byli również czynnymi żużlowcami. Część druga specjalnego rozdziału jest o zagadnieniach, o których 95% quizowiczów nie ma pojęcia. Tutaj prosiłbym o kierowanie się zdrowym rozsądkiem, bo naturalnie najłatwiej jest takie odpowiedzi wygooglować. Pytanie czy o to nam chodzi w ISQ.

Żeby dobrze zrozumiano ten post - chcę po prostu uprzedzić trenerów już teraz, zanim większość ułoży ileś tam pytań, że drążenie ww. zagadnień oraz innych o których mogłem zapomnieć w przypadku mojej puli jest bezcelowe :p dziękuję za zrozumienie.

Cinek
Kontaktowanie:

Post autor: Cinek »

> 4.2. W przypadku, gdy zawodnik po rozpoczęciu procedury startowej opuści czat i wróci w trakcie trwania wyścigu, lub też wyświetli się komunikat że „<zawodnik> jest away”, uznaje się że zawodnik nie ukończył wyścigu – przy jego nicku zapisuje się literę „W”.

Jeśli opuszczenie czatu = wykluczenie, to powinno ono obowiązywać także w powtórce. Warto to sprecyzować w regulaminie :)
1. miejsce w DM ISQ '14
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

Raz: nigdy tego nie było
Dwa: obiektywnie nie widzę zbytnio sensu wprowadzania takiego zapisu bo "away" jest od tylu lat, że trzeba być idiotą, żeby używać drugiego okna do celów, w ramach których został X lat temu wprowadzony
Trzy: wiem, że dotyczy to mnie - w "nowożytnym" ISQ miałem away dwa razy - raz ze względu na misslick, drugi raz ze względu na upierdliwą aplikację z tła, którą zapomniałem wyłączyć
Cztery: byłbym za usunięciem tej funkcji czata, ale wiadomo jak to się skończy...
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

Malak

Post autor: Malak »

hN pisze: 19 paź 2023, 23:54 Cztery: byłbym za usunięciem tej funkcji czata, ale wiadomo jak to się skończy...
Nie wiem, opowiedz mi o tym.
06 Bad Company (I) 66/45 1,466
07 Dobre Duszki (I) 143/82 1,744
08 Dobre Duszki (I) 151/86 1,756
09 Dobre Duszki (I) 127/76 1,671
10 Dobre Duszki (I) 106/68 1,559
11 Dobre Duszki 2 (II) 209/97 2,155
12 Dobre Duszki 2 (II) 173/84 2,060
13 Dobre Duszki (I) 173/88 1,966
14 Dobre Duszki (I) 177/95 1,863
15 White Sox (I) 103/67 1,537
16 White Sox (I) 160/85 1,882
17 White Sox (I) 53/24 2,208

Drużynowe Mistrzostwa ('10, '09, '14, '13)
Mistrzostwa Par ('14, '16, '07, '09, '11)
Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Srebrny Kask ('09, '15, '10)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
hN

kmwtw
🥉 IM ISQ '14

Leigh

Post autor: Leigh »

A ja mam pytanie dotyczące liczenia KSM, a dokładniej to tą część
Zawodnik który przejechał powyżej 40 biegów w danym sezonie był liczony do tego, że wystąpił w danym sezonie.
Skąd bierze się te 40 biegów? Nie wystarczy sam fakt bycia sklasyfikowanym w statystykach? W tym momencie jednocześnie byłem sklasyfikowany w sezonie 14 i tego sezonu nie przejechałem.

Cinek
Kontaktowanie:

Post autor: Cinek »

hN pisze: 19 paź 2023, 23:54 Raz: nigdy tego nie było
Dwa: obiektywnie nie widzę zbytnio sensu wprowadzania takiego zapisu bo "away" jest od tylu lat, że trzeba być idiotą, żeby używać drugiego okna do celów, w ramach których został X lat temu wprowadzony
Trzy: wiem, że dotyczy to mnie - w "nowożytnym" ISQ miałem away dwa razy - raz ze względu na misslick, drugi raz ze względu na upierdliwą aplikację z tła, którą zapomniałem wyłączyć
Cztery: byłbym za usunięciem tej funkcji czata, ale wiadomo jak to się skończy...
To jeśli nie było, to warto żeby się pojawiło. A że wypadło akurat na Ciebie to dobrze, bo zauważyliśmy po tylu sezonach, że tego brakuje. Away to away, warto to określić bo jeden powie że git, a drugi powie, że nie i wykluczy. I będą kwasy, że ten tego wykluczył, a tamten tego już nie
1. miejsce w DM ISQ '14
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13

Aszotek

Post autor: Aszotek »

Przecież w dzisiejszych czasach away w czasie biegu to ewidentnie pech zawodnika - jakieś okienko, które wyskoczy itp. Jestem absolutnie przeciwnikiem tego, by wykluczenie obowiazywało takiego nieszczęśnika również w powtórce. Nie róbmy na siłę z quizu żużlowego zasad normalnego żużla, gdzie W jest zawsze winą zawodnika i powoduje przerwanie biegu (chyba, że na ostatnim okrążeniu).

Awatar użytkownika
Molken

Post autor: Molken »

Ja też kiedyś kliknąłem podczas biegu coś przypadkiem i mnie przełączyło, do tej pory nie pamiętam jaka to była kombinacja. Nie wiem, nie można ustawić delay'a na away który trwałby na przykład 3 sekundy? W tym czasie się niczego nie ściągnie z neta, a idzie się "odkliknąć" w przypadkowej sytuacji.
🏆 | DMP ISQ ➡️ S06, S13, S14, S15, S16
Zdobywca największej liczby DMP ISQ w historii.

boski
Site Admin

w za away w powtórce to absurd. Delay to z kolei kolejna kombinacja czata, nie wiem czy warta zachodu. Jeden odkliknie w 3 sekundy, inny nie. Jeśli da się łatwo to zrobić to super, ale chyba wątpię :D

Awatar użytkownika
Citas
Kontaktowanie:

Post autor: Citas »

Cinek pisze: 20 paź 2023, 20:13
bo zauważyliśmy po tylu sezonach, że tego brakuje.
Tylko Ty zauważyłeś dopiero teraz i tylko Tobie brakuje tej opcji.
Reszta o niej wiedziała od dawna i zgadzała się z obecnym stanem rzeczy.
Jeśli chcesz pokoju, szykuj się do wojny

Cysu

Post autor: Cysu »

Zlikwidowanie w za away by wystarczyło. Komunikat mógłby się pojawiac. Away wprowadzono w innej rzeczywistości, jakieś 18 lat temu.

Awatar użytkownika
Plonek

Jak dla mnie Away jest święty i nie do ruszenia. Oczywiście w powtórce powinien startować podobnie jak jest to z wykluczonymi za lity etc.
FT.

Awatar użytkownika
hN

Cinek pisze: 20 paź 2023, 20:13 To jeśli nie było, to warto żeby się pojawiło. A że wypadło akurat na Ciebie to dobrze, bo zauważyliśmy po tylu sezonach, że tego brakuje. Away to away, warto to określić bo jeden powie że git, a drugi powie, że nie i wykluczy. I będą kwasy, że ten tego wykluczył, a tamten tego już nie
Ale o czym ty mówisz? Jakie "jeden powie, że git, a drugi powie, że nie i wykluczy" :D

Jak masz limit w pierwszym podejściu to jedziesz w powtórce.
Away jest identyczną sytuacją tylko bez odpowiadania. Czemu mamy traktować nagle je inaczej bo byłeś na meczu, w którym taka sytuacja miała miejsce? :lol:
🥉 IM ISQ '14

Awatar użytkownika
PiotrekSL
Site Admin

Post autor: PiotrekSL »

Przydałoby się uściślić, w którym nominowanym można zrobić ZZ, czy w każdym , czy z racji tego że zastępowany ma 0 pkt to po prostu w 13. No i zabezpieczenie na wypadek gdyby do 13 trafił wg punktów ten co jako ostatni został do ZZ. Można ZZ przerzucić wtedy z automatu do 14 a reszta wg punktów.

Malak

Post autor: Malak »

Dzięki Piotrek, że o tym wspomniałeś - właśnie dlatego wczoraj w tym 10 biegu zmienialiśmy, że ostatecznie to Frano jedzie z ZZ, a nie ja, bo istniało ryzyko, o którym wspomniałeś, że trafi do 13 biegu z ZZ :)
06 Bad Company (I) 66/45 1,466
07 Dobre Duszki (I) 143/82 1,744
08 Dobre Duszki (I) 151/86 1,756
09 Dobre Duszki (I) 127/76 1,671
10 Dobre Duszki (I) 106/68 1,559
11 Dobre Duszki 2 (II) 209/97 2,155
12 Dobre Duszki 2 (II) 173/84 2,060
13 Dobre Duszki (I) 173/88 1,966
14 Dobre Duszki (I) 177/95 1,863
15 White Sox (I) 103/67 1,537
16 White Sox (I) 160/85 1,882
17 White Sox (I) 53/24 2,208

Drużynowe Mistrzostwa ('10, '09, '14, '13)
Mistrzostwa Par ('14, '16, '07, '09, '11)
Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Srebrny Kask ('09, '15, '10)
Drużynowy Puchar ('08)

boski
Site Admin

ja tam bym jednak trochę wzorem żużla trzymał się tego, że jak już ktoś się zagapil i nie zagwarantował zz na 13, to jest brak zawodnika. A to trochę pokłosie tego, że obsady są wg punktów co jest moim zdaniem średnia zmianą. Ale jak się już powiedziało A, to trzeba by powiedzieć i C

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”