Przyszłość ISQ - dyskusja

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Plonek

Re: Przyszłość ISQ - dyskusja

Post autor: Plonek »

Po prostu jako społeczność od mniej więcej roku nie zdajemy egzaminu, co zresztą już napisałem.
A ja uważam, że zdajemy i ten sezon oprócz tego, że z uwagi na format rozgrywek i ilość drużyn jest trochę nudny (wg mnie ofc) to odbywa się bez żadnych skandali, kłótni, zarzutów, etc. A sam fakt, że literki U W D są jak wspomniałeś największym problemem to chyba dobrze świadczy o quizie.
A do tego potrzeba tego, żeby wszyscy ruszyli dupki i zapierdalali ku wspólnemu dobru jak chcemy się w ISQ jeszcze trochę pobawić, a największe dyskusje wywołują rzeczy, które są najmniej istotne.
A tutaj sam nie wiem czego chcesz i oczekujesz, z tego co widzę jeśli jest jakakolwiek prośba to odezw i pomoc idzie z każdej strony. Fakt jest taki, że największe zainteresowanie quizem jest na przełomie roku grudzień/styczeń a inne miesiące to jest praktycznie martwy sezon.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2023, 12:55 przez Plonek, łącznie zmieniany 1 raz.
FT.

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

Jeszcze róg trawnika zostawiłeś niepomalowany na zielono.
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

Awatar użytkownika
Plonek

Od kolorowania czatów etc. jesteś podobno Ty.
FT.

Awatar użytkownika
hN

Ja koloruje czaty, ty rzeczywistość.

Pozdrowionka
🥉 IM ISQ '14

Awatar użytkownika
Plonek

Coś się Pan uwziął, że ja coś maluje cały czas.
FT.

Aszotek

Post autor: Aszotek »

hN - ogółem, ale ad personam też. Tyle, że mogę się opierać jedynie o to, co nam przedstawił Witek, bo Waszych ustaleń nie znam.

Ale jeżeli do czegoś się zobowiązałeś, to uważam, że należy to dokończyć. Rozumiem, że to dużo pracy, która nie jest darmowa, ale jeżeli było zobowiązanie, to należało o tym pomyśleć już wtedy składając obietnicę.

Awatar użytkownika
Pirek

Post autor: Pirek »

Plonek pisze: 10 lut 2023, 12:50 A tutaj sam nie wiem czego chcesz i oczekujesz, z tego co widzę jeśli jest jakakolwiek prośba to odezw i pomoc idzie z każdej strony. Fakt jest taki, że największe zainteresowanie quizem jest na przełomie roku grudzień/styczeń a inne miesiące to jest praktycznie martwy sezon.
Może błędnie traktuję "prośbę o pomoc" i członkowie Zarządu winni w tematach stworzonych do dyskusji wystosowywać błagalne noty, ale najlepszym przykładem "pomocy z każdej strony" niech będą grudniowe konkursy na moderatorów. W dwóch tematach padła opcja pięciu zgłoszeń; łącznie były trzy komentarze, z czego jedna osoba startowała na dwa stanowiska.
"Na pomoc - ruszmy całą mocą.
Na pomoc - nie pytaj po co.
Pomoc - choćbyś czekał nie wiem gdzie
pomogę Ci, a wtedy Ty pomożesz także mnie" :lol:

Poza tym, beka jest z tego kółka dyskusyjnego. Doskonale wiemy Plonek, że jak chcieliśmy działać np. przy juniorskich w sezonie '13, to nie potrzebowaliśmy do tego wielodniowych debat publicznych; zakasało się rękawy i wio.

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Nie inaczej w przypadku ligi dwojek - chcemy wiecej startow itd, a zglosily sie dwie osoby do pomocy. Takze nie szalalbym z tym pospolitym ruszeniem

Awatar użytkownika
Plonek

Co do konkursu moderatorów może się w pewnym stopniu zgodzę. W moim odczuciu akurat moderacja tych dwóch konkretnych działów a szczególnie działu RA jest chyba najcięższym kawałkiem chleba i chwałą Strcowi, że się tego podjął.

Poza tym, beka jest z tego kółka dyskusyjnego. Doskonale wiemy Plonek, że jak chcieliśmy działać np. przy juniorskich w sezonie '13, to nie potrzebowaliśmy do tego wielodniowych debat publicznych; zakasało się rękawy i wio.
To prawda.
FT.

Awatar użytkownika
hN

Aszotek pisze: 10 lut 2023, 13:55 Ale jeżeli do czegoś się zobowiązałeś, to uważam, że należy to dokończyć.
Dobrze. To teraz słucham jak miałoby wyglądać dokończenie tego, o czym słyszałeś i kiedy byłoby "ok"?
🥉 IM ISQ '14

Aszotek

Nie wiem. Pisałem, że nie znam szczegółów. Wiem, że miała być nowa funkcjonalność portalu, marketing na wyższym poziomie, gadżety za patronite itp., a to wszystko wiązano z Tobą.

Strc

Post autor: Strc »

Plonek pisze: 10 lut 2023, 14:31 [...] a szczególnie działu RA jest chyba najcięższym kawałkiem chleba i chwałą Strcowi, że się tego podjął.
Awwww :oops: <3
8 - Champions Team - 1,000 (13/13) I Liga Brąz DMP
9 - Black Panthers - 1,419 (88/62) II Liga Srebro MPKJ
10 - Red Sox - 0,967 (29/30) I Liga Brąz DMP
11 - Champions Team - 1,313 (130/99) I Liga
12 - Bad Company - 1,039 (53/51) I Liga Złoto DMP
13 - Red Sox - 1,382 (94/68) I Liga
14 - Red Sox - 1,023 (44/43) I Liga
15 - Red Sox - 1,712 (125/73) I Liga // Silver Sox - 1,635 (121/74) II Liga (gość) Brąz IM Spisu , Złoto GP Spisu
16 - Red Sox 1,479 (105/81) I Liga

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Proszę odczepić się od hNa w temacie portalu i marketingu. Robił co mógł, ale nie jest to łatwe. Wiem, co robił i wiem, co nie wyszło. Z argumentów, które zostały przedstawione, my jako ISQ nie jesteśmy ciekawym podmiotem dla reklamodawców. Tak naprawdę ktoś z nas, mający firmę, mógłby rzucić parę groszy, by były pieniądze na inwestycje, gadżety, promocje itp.

Co do portalu, statystyki nie powalają i też tym nie wyjdziemy nigdzie więcej. Możemy stworzyć bazę dla nas samych, co zresztą powoli robi ŁukaszWroński. Robi to po godzinach i za darmo. Pojawiają się teksty, wyniki, wywiady, rozmowy, podsumowania, ale umówmy się: czyta to 20-30 osób na krzyż. Zasięgi na fb mimo tego, co się dzieje to w porywach 100 osób. Furory tym nie zrobimy. Musimy wziąć pod uwagę, że to co robimy, robimy dla siebie. I warto to doceniać, a nie tylko szukać dziury w całym. Działamy fajnie i tak trzymać.

Natomiast idealnym podsumowaniem zaangażowania są konkursy na moderatorów, liczba zgłoszeń do sędziowania na własnych pytaniach (niektórzy to tak lubią), prośby do "rzeczników prasowych" o teksty, gdzie nawet wskazuje tematy. Prościej jest to zrobić Wam w drużynach niż mnie pisząc do wszystkich.

Także sympatycznie by było wziąć przykład ze Strca, Pirka, Misiego, Boskiego, Cinka, Osvalda czy aktywnych sędziów: mniej gadać, więcej robić. I wtedy wszystkim nam będzie żyło się lepiej.
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

Aszotek

No to mam trochę mindfuck.

Cóż, w takim razie przepraszam hN, bo wcześniej docierał do mnie inny przekaz.

Awatar użytkownika
Artas

Post autor: Artas »

boski pisze: 10 lut 2023, 08:54 Paboł, Artas, Witek, częściowo Kasper, częściowo Plonek, pewnie kogoś pominąłem, a dalej długo nic :-)
Ja też częściowo, bo projekt w trakcie realizacji. Dalej niż bliżej do końca :(
Sezon 9 - Black Sox (II liga)
Sezon 10 - Black Sox (II liga)
Sezon 11 - Black Sox (II liga)
Sezon 12 - Black Sox (II liga)
Sezon 13 - White Sox (I liga)
Sezon 14 - White Sox (I liga)
Sezon 15 - White Sox (I liga), IM Skarpetek

Witek
Site Admin

Pragnę rozwiać wszystkie wątpliwości:

1. Losowanie listy startowej finału IM przebiegło w sposób uczciwy. Ze względu na brak czasu u mnie, przeprowadził je Pirek ze swoją życiową partnerką. On mówił nick, ona numer startowy. Los chciał, że 25 procent obsady stanowili Fajranci i tak ich wylosowano. Zaufajcie mi: już w quizie nie ma nikogo - o ile był -kto by Was chciał przekręcić.

Rozumiem, że gdyby wylosowano takie numery startowe, że razem cała czwórka jedzie w biegu dla przykładu 17, to byłoby ok?

2. Poruszona przez Vanpraaga kwestia rezerwowych. Tak będzie, to niedopatrzenie wywołane brakiem konsultacji. Jeśli w finale zabraknie np. Rudolfa, to zastąpi go pierwszy rezeewowy z jego półfinału.

3. Ten sezon ma wiele niedociągnięć i doskonale zdaję/zdajemy sobie z tego sprawę. Przypomnę tylko ile ludzi zgłosiło się w wyborach (0). Zarząd był na prędce montowany, znalazły się w nim osoby aktywne w poprzednich sezonach, ale i one nie zawsze mają czas.

Gdy natomiast proszę o pomoc w prowadzeniu quizu to jednostki się zgłaszają i pomagają - za co bardzo dziękuję.

Inni tłumaczą, że to były wymagające i niewdzięczne funkcje. Jeszcze inni lub ci sami śmieszkują na temat zastąpienia defektów upadkami i taśmami, co ma znaczenie symboliczne. Natomiast są wśród nas tacy, co narzekają i chcą wprowadzenia danych rozwiązań, a gdy się je choćby częściowo wprowadza, to ich nie ma. Może nie mają czasu? Ok, ja też nie mam.

Co do losowań. Nie ma problemu, mogę w przyszłym sezonie nawet sam losować wszystko, stawać przed kamerą i nagrywać. Ale oczekiwałbym jednego od wszystkich: ZAANGAŻOWANIA.

Jest wiele form, w których można pomóc:
a) moderacja fb (jeden-dwa dni w tygodniu, poświęcić z 10 minut, by zaplanować zrobione grafiki lub dodać zdjęcie do fotoquizu lub znaleźć jakiś filmik. Chętnie ja lub koledzy z Social Media ISQ pomogą),
b) pomoc w organizacji Kasków,
c) pomoc w przygotowaniu nowego sezonu,
d) pomoc w organizacji Ligi Dwójek,
e) pomoc w orgamizacji letnich zawodów ISQ,
f) przygotowanie treści na Portal ISQ.

Dla osoby, która w głównej mierze współorganizuje tę zabawę(?), nie ma nic bardziej przykrego niż proszenie o pomoc w jakimś temacie i zero odpowiedzi. Doskonale wiem, że macie prace, rodziny, swoje obowiązki, hobby, przyjemności. Ale ja też je mam :)

Jeśli ktoś chce, zachęcam do dyskusji, ale jeszcze bardziej zachęcam do zgłoszeń do pomocy. Może być tu, może być na priv.
Złoty Nick 07'

Awatar użytkownika
Paboł

Post autor: Paboł »

Ja myślę, że dobrym pomysłem byłoby wylistowanie możliwie najbardziej szczegółowo różnych zadań, które są do zrobienia i są robione przez zarząd zarówno w trakcie sezonu jak i w przerwie międzysezonowej. Myślę, że o niektórych rzeczach, które są robione dla quizu, większość z nas nawet nie wie.
Jaki jest tego sens?
Ano taki, że jeżeli będzie lista np 20 mniejszych zadań do zrobienia, to łatwiej znaleźć kogoś niż np do kilku większych.
Uważam, że wyszło w tym sezonie to, że parę rzeczy było niedopilnowanych i może gdyby ktoś był przypisany do jakiejś rzeczy można by tego uniknąć np spisanie regulaminu rozgrywek gdzieś w jakimś głównym poście albo uaktualnianie możliwych zetzetek. Pewnie jeszcze coś, o czym nie pamiętam. Każdy ma jakieś indywidualne preferencje, coś lubi robić a czegoś nie.
Jeżeli będą chęci na zrobienie takiej listy, to mogę pomóc. A jak nie, to nie :)

Witek
Site Admin

Paboł pisze: 20 lut 2023, 15:09 Ja myślę, że dobrym pomysłem byłoby wylistowanie możliwie najbardziej szczegółowo różnych zadań, które są do zrobienia i są robione przez zarząd zarówno w trakcie sezonu jak i w przerwie międzysezonowej. Myślę, że o niektórych rzeczach, które są robione dla quizu, większość z nas nawet nie wie.
Jaki jest tego sens?
Ano taki, że jeżeli będzie lista np 20 mniejszych zadań do zrobienia, to łatwiej znaleźć kogoś niż np do kilku większych.
Uważam, że wyszło w tym sezonie to, że parę rzeczy było niedopilnowanych i może gdyby ktoś był przypisany do jakiejś rzeczy można by tego uniknąć np spisanie regulaminu rozgrywek gdzieś w jakimś głównym poście albo uaktualnianie możliwych zetzetek. Pewnie jeszcze coś, o czym nie pamiętam. Każdy ma jakieś indywidualne preferencje, coś lubi robić a czegoś nie.
Jeżeli będą chęci na zrobienie takiej listy, to mogę pomóc. A jak nie, to nie :)
Bardzo dobry pomysł. Zajmę się tym niebawem.
Złoty Nick 07'

yaras

Post autor: yaras »

Witek pisze: 20 lut 2023, 14:34b) pomoc w organizacji Kasków
to znaczy? coś poza przygotowaniem pytań i ogarnięciem średnich (bo o ile ogarniam, to wg nich są typowane obsady Kasków)? bo mógłbym (wstępnie) wesprzeć w tej dziedzinie, ale musiałbym wiedzieć, na co jest zapotrzebowanie

w dalszej perspektywie też mógłbym coś czasem szrajbnąć na portal, ale to raczej od przyszłego sezonu; ogólnie tez zgadzam się z Pabołem w kwestii możliwie jak najbardziej szczegółowo rozpisanych zadań, wielu osobom byłoby łatwiej w coś wejść (w tym mi), gdyby był klarowny podział obowiązków i jasno sformułowane oczekiwania
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)

Awatar użytkownika
Pirek

Post autor: Pirek »

yaras pisze: 20 lut 2023, 18:59
to znaczy? coś poza przygotowaniem pytań i ogarnięciem średnich (bo o ile ogarniam, to wg nich są typowane obsady Kasków)? bo mógłbym (wstępnie) wesprzeć w tej dziedzinie, ale musiałbym wiedzieć, na co jest zapotrzebowanie
2x sędzia + pytania (można na własnych)
na trzeci turniej pytania
3x technik

Tyle potrzeba

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Pirek pisze: 20 lut 2023, 19:19
3x technik

Tyle potrzeba
Na kiedy są kaski? Jbc mogę coś obstawić ew dostarczyć pytania.
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Aszotek

Ja mogę posędziować Złoty Kask na swoich.

yaras

Post autor: yaras »

Pirek pisze: 20 lut 2023, 19:19
3x technik

Tyle potrzeba
to wstępnie mogę potechnikować któryś z nich bez problemu + napisać oraz podesłać ~ 10 pytań na wybrany turniej; szerzej się wypowiem, jeżeli będą ogłoszone terminy
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)

Awatar użytkownika
Paboł

Post autor: Paboł »

Posedziuję na własnych srebrny lub brązowy na własnych, jeżeli termin będzie mi pasował.

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Dochodzi dodatkowa możliwość wsparcia ligi dwójek - po krótce na czym ona miałaby polegać:

Planuję małą akcję reklamową przy wsparciu najbardziej wpływowych uczestników ISQ w internecie. W związku z tym optymistycznie zakładam, że pojawi się kilka nowych osób chętnych do rywalizacji. Potrzebuję chętnych*, którzy zajęliby się opieką nad takim nowym zespołem. Innymi słowy:

- jeśli zgłosi się gotowy zespół, to zadaniem byłaby próba kontaktu, wytłumaczenie zwięźle o co chodzi, być może pokazanie jednego biegu na czacie i pomoc w ogarnięciu terminu meczu do momentu uniezależnienia.
- w przypadku, gdyby zgłosiły się dwie niezależne osoby - dodatkowo "zeswatanie" ich :p

Czy ktoś podjąłby się takiej misji? Wiadomo, że to w perspektywie nowy narybek w prawdziwej lidze i potencjalni kadrowicze :) jeśli chcieliśmy rozwoju ISQ, to lepszej okazji do wykazania się nie będzie ;-)

* chętnych, bo wiadomo że zajęcie się jednym duetem zajmie dużo mniej czasu i fatygi, niż kilkoma parami. Stąd też poszukuję pomocy.

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”