po rozmowach z wieloma quizowiczami (nie tylko z mojego ukochanego FT) odnoszę delikatne wrażenie, że jedna z drużyn startujących w tegorocznych rozgrywkach nie do końca gra uczciwie. Póki co nie mam żadnych dowodów, więc absolutnie nie chodzi mi o rzucanie ślepymi oskarżeniami, chciałbym za to się zapytać o nieco inną kwestię.
Cały sens naszej zabawy opieramy na (świetnym swoją drogą) czacie, który od początku istnienia zapewniał uczciwość rozgrywki. Niestety (lub stety), podczas długiej przerwy quizu technologia poszła niesamowicie do przodu i dla osoby, która chce "oszukać system", istnieją darmowe i proste w obsłudze rozwiązania, choćby screen sharing, który był praktycznie niemożliwy do zrealizowania w normalny sposób jeszcze podczas ostatniego sezonu przed przerwą.
Przy takim rozwoju technologii należy zwrócić uwagę na fakt, że zabezpieczenia przed oszustwami polegające na wyświetlaniu pytań osobom tylko z obsady są w tym momencie jak zamknięta furtka w szczerym polu - można to obejść w trzy sekundy. Czy możemy wspólnie podyskutować na temat tego w jaki sposób zabezpieczyć się przed ewentualnymi oszustwami w przyszłości?
Nie jestem żadnym informatykiem ani programistą, ale w ciągu minuty mógłbym ustawić pewne aplikacje w ten sposób, aby w trakcie mojego biegu cała drużyna głowiła się nad pytaniem. Jako Fajrant Team nie robimy takich rzeczy, bo po pierwsze, gardzimy oszustwem, a po drugie, jesteśmy najprawdopodobniej jedną z najbardziej przyzwyczajonych do przegrywania drużyn - żyjemy z tym brzemieniem już od bardzo dawna, po co zmieniać stare zwyczaje...

Martwi mnie natomiast fakt, że zauważyłem (nie tylko ja), że jedna z drużyn może prezentować nieznacznie inne podejście do tej zabawy. Chciałbym się dowiedzieć, czy możemy zrobić coś, aby wykluczyć jakiekolwiek podejrzenia w przyszłości? Czy po prostu mamy czekać na moment, aż wszyscy po kolei się (przepraszam za przekleństwo) wkurwią i reakcją łańcuchową zaczną oszukiwać wszyscy, a po paru miesiącach zabawa umrze, bo granie na kodach na dłuższą metę zawsze jest nudne. Pozdrowienia!