Podejrzenie oszustwa 2

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Kwiti
Kontaktowanie:

Re: Podejrzenie oszustwa 2

Post autor: Kwiti »

Czy Mezzi wie co to honor i sam opuści Quiz?

Sezon #6, Buoni Fantasmas - 1,250 (15/12)
Sezon #7, WhiteSox - 1,824 (129/68)
Sezon #8, Dobre Duszki - 1,464 (41/28) 3. miejsce w Kryterium Asów
Sezon #9, White Sox - 1,423 (74/52) Brąz DM ISQ
Sezon #10, White Sox - 1,514 (106/70) Finalista IM ISQ, Złoty medal MPK ISQ
Sezon #11, Champions Team - 1,625 (26/16)
Sezon #12, Ekipa Remontowa - 1,630 (88/54)
Sezon #13, Red Sox - 1,500 (93/62), Finalista IM ISQ, 3. miejsce w IM Częstochowy
Sezon #14, Red Sox - 1,154 (15/13)
Sezon #15, Red Sox (gość) - 1,533 (46/30), Black Sox - 1,831 (108/59)
Sezon #16, Red Sox - 1,067 (16/15) / Black Sox (gość) - 2,091 (23/11)
TepyCoelho pisze:Wlasnie pokazales swoja mityczna obiektywnosc 🤣 nerwowo nozkami przebierasz, zeby tylko wyszlo ze sie okazalo ze oszukujemy. A tu taki chuj 🤣

Awatar użytkownika
Plonek

Post autor: Plonek »

Spisałem Doug Wyer w 0,9s gdy mnie o to hN poprosił "dla sprawdzenia" ale powiedziano mi, że "nie jest to przykład decydujący" ;]
ctrl+v działa u Ciebie też niezbyt szybko.

Według prób przeprowadzonych na grupie quizowiczów najlepsze czasy reakcji to 0,2 sekundy (przy mega skupieniu i trzymaniu palca na enterze). Czas reakcji na wciśnięcie losowego znaku (nie wiedząc jaki to znak) oscyluje w granicach 0,4 (najlepsze wyniki). Nie ma możliwości spisania w 1,05 a tym bardziej w 0,9 sekundy ośmioznakowego wyrazu(ów) nie wiedząc jaki to wyraz. Jeśli któryś z quizowiczów mi nie wierzy, niech sam sobie to sprawdzi.

Udowodniłem już, że stwierdzenie, że Delejt to jest demon szybkości to zwykły mit. To, że to zwykły kłamca udowodnił sam postami w tym temacie.

Z mojej strony to tyle.
FT.

Awatar użytkownika
Molken

Post autor: Molken »

Obrazek

Żeby nie było, że jesteśmy stronniczy - poprosiłem chłopaków z innego zespołu o spisywanie po mnie tylko jednego znaku i zatwierdzenie go enterem. Wszystko z "D", które było już gotowe.

1,05 to czas spisania "oug wyer"

0,70 to okolice spisywania JEDNEJ literki przez chłopaków z BF.

Wnioski... wnioski pozostawiam Wam. :)
🏆 | DMP ISQ ➡️ S06, S13, S14, S15, S16
Zdobywca największej liczby DMP ISQ w historii.

Daniel

Post autor: Daniel »

A ja mam pytanie do Zarządu. Co dalej? Jaki mamy pomysł na zakończenie sezonu i na długofalowe rozwiązanie wiadomej sprawy? BAD jest zawieszone do odwołania, ponadto czytamy w komunikacie, że "Dopóki drużyna Bad Company nie przerwie milczenia i nie przekaże WIARYGODNYCH dowodów na swoją niewinność, nie jesteśmy w stanie podjąć sprawiedliwej decyzji." Co, jeśli nie przedstawi? Co wtedy dalej z quizem?

Powinniśmy dziś jechać pierwszy mecz finałowy - czy możemy w tym momencie powiedzieć, że finału nie ma w tym roku w ogóle i drużyna DD zdobywa złoto walkowerem? A może gdy nastąpi "przerwanie milczenia" finał się odbędzie, w takim lub innym składzie personalnym BAD? Oczywiście, w tym momencie ludzi mniej interesuje finał, a bardziej wiadoma afera, ale zarazem normalnie odbywają się inne turnieje i mecze, a zawodnicy BAD bez wyjątku mogą jeździć indywidualnie. Jaki jest więc pomysł na rozwiązanie obecnego węzła gordyjskiego, gdy czytamy, że "nie jesteśmy w stanie podjąć sprawiedliwej decyzji"?

Kilka refleksji z mojej strony. Nieszczęsny Templeton śmierdzi parkingiem z kilometra. Wyer też wygląda gorzej niż źle, szczególnie po próbie obrony. Feralny mecz z FT nie został jednak w żaden sposób zweryfikowany. Odbyło się trzecie spotkanie, BAD weszło do finału, FT zostało z meczami o brąz. Mnie to nie do końca przekonuje. Jak dla mnie mecz z Templetonem i Wyerem powinien zostać anulowany (sytuacji z Łozowickim czy Verdelem z innych meczów nie biorę pod uwagę, bo takie wyścigi znajdziemy w każdym meczu). Mamy zatem 1:1 - i dla mnie powinno być tak, że przy 1:1 liga zostaje wstrzymana, a Zarząd wyjaśnia sprawę. Co dalej? Nie wiem - może być różnie, w zależności od tego, co ustali Zarząd. Może na podstawie wyjścia na jaw nowych informacji FT wchodzi walkowerem do finału, może od stanu 1:1 w półfinale BAD kontynuuje sezon bez jakiegoś zawodnika/zawodników (na identycznej zasadzie, jak przed rokiem Toxic Lizards), może zaś Zarząd dochodzi do wniosku, że nowych dowodów się nie zdobędzie już w ogóle. W każdym z tych wariantów może być tak, że kończymy sezon finałami choćby w drugiej połowie kwietnia, ale nie ma sytuacji, którą mamy obecnie - że FT nie dostało żadnej rekompensaty za mecz z uzasadnionym podejrzeniem parkingu u rywali, a z kolei wielką rekompensatę jeszcze przed finałem dostało DD. Na dziś dla mnie wygląda to tak, że FT jest pokrzywdzone, DD dostaje złoto na tacy, a cały quiz traci najważniejszy i najbardziej emocjonujący moment sezonu, jakim są finały play-off. Tej weryfikacji podejrzanego meczu mi tu brakuje - z jednej strony zawieszamy BAD, a z drugiej nie robimy nic, by dać rekompensatę tych, którzy faktycznie mogli na całej historii coś stracić. Zaznaczam od razu, że nie konsultowałem tego z FT, nie jest też tak, że z jakiegoś powodu nie podoba mi się wizja złota dla DD. Widzę po prostu pewne minusy w dotychczas podjętej decyzji.

Chciałbym też wiedzieć, co w zacytowanym przypadku "Dopóki drużyna Bad Company nie przerwie milczenia i nie przekaże WIARYGODNYCH dowodów na swoją niewinność, nie jesteśmy w stanie podjąć sprawiedliwej decyzji.". Cytowany fragment sugeruje, że Zarząd na dziś nie ma dowodów ani niewinności, ani też stuprocentowej winy, i dlatego też decyzji podjąć nie jest w stanie. Przyjdzie jednak moment, i to całkiem niedługo (potwierdzanie udziału drużyn w przyszłym sezonie), gdy mimo wszystko jakaś decyzja zapaść będzie musiała. Czy uznajemy, że BAD jedzie normalnie sezon 15, bo nikt do niczego się nie przyznał? Czy usuwamy BAD z ligi (choć TL nie usunięto w aferze discordowej)? Ewentualne dowody w którąkolwiek stronę oczywiście sprawę ułatwią, ale chciałbym po prostu wiedzieć, czy mamy jakiś scenariusz na wariant, w którym poprzestajemy na "nie jesteśmy w stanie podjąć sprawiedliwej decyzji.", bo nie pojawią się już żadne nowe okoliczności w sprawie. Co wtedy? Co uważa Zarząd, a co uważają quizowicze? Na dziś de facto jedyne, co wiemy na pewno z wydanego komunikatu, to to, że DD ma złoto.
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Daniel pisze: 22 mar 2022, 10:53
Kilka refleksji z mojej strony. Nieszczęsny Templeton śmierdzi parkingiem z kilometra. Wyer też wygląda gorzej niż źle, szczególnie po próbie obrony. Feralny mecz z FT nie został jednak w żaden sposób zweryfikowany. Odbyło się trzecie spotkanie, BAD weszło do finału, FT zostało z meczami o brąz. Mnie to nie do końca przekonuje. Jak dla mnie mecz z Templetonem i Wyerem powinien zostać anulowany (sytuacji z Łozowickim czy Verdelem z innych meczów nie biorę pod uwagę, bo takie wyścigi znajdziemy w każdym meczu). Mamy zatem 1:1 - i dla mnie powinno być tak, że przy 1:1 liga zostaje wstrzymana, a Zarząd wyjaśnia sprawę. Co dalej? Nie wiem - może być różnie, w zależności od tego, co ustali Zarząd. Może na podstawie wyjścia na jaw nowych informacji FT wchodzi walkowerem do finału, może od stanu 1:1 w półfinale BAD kontynuuje sezon bez jakiegoś zawodnika/zawodników (na identycznej zasadzie, jak przed rokiem Toxic Lizards), może zaś Zarząd dochodzi do wniosku, że nowych dowodów się nie zdobędzie już w ogóle. W każdym z tych wariantów może być tak, że kończymy sezon finałami choćby w drugiej połowie kwietnia, ale nie ma sytuacji, którą mamy obecnie - że FT nie dostało żadnej rekompensaty za mecz z uzasadnionym podejrzeniem parkingu u rywali, a z kolei wielką rekompensatę jeszcze przed finałem dostało DD. Na dziś dla mnie wygląda to tak, że FT jest pokrzywdzone, DD dostaje złoto na tacy, a cały quiz traci najważniejszy i najbardziej emocjonujący moment sezonu, jakim są finały play-off. Tej weryfikacji podejrzanego meczu mi tu brakuje - z jednej strony zawieszamy BAD, a z drugiej nie robimy nic, by dać rekompensatę tych, którzy faktycznie mogli na całej historii coś stracić. Zaznaczam od razu, że nie konsultowałem tego z FT, nie jest też tak, że z jakiegoś powodu nie podoba mi się wizja złota dla DD. Widzę po prostu pewne minusy w dotychczas podjętej decyzji.

(...) Czy usuwamy BAD z ligi (choć TL nie usunięto w aferze discordowej)? (...)
TL nie zostalo usuniete z quizu, poniewaz:
a)Jakubo przyznal sie do winy
b)jednoczesnie oczyscil reszte druzyny, a podejrzane biegi byly zawsze z udzialem jego i Gallopa
w przypadku BAD nie ma zadnej z tych dwoch refleksji, a dodatkowo jest wielka chec rewanzu. Nie ma sie tez co spodziewac refleksji za jakis czas i mam na to dowod.

Malak

Post autor: Malak »

Daniel poruszył ważny aspekt. Mianowicie z jednej strony Bad Company jest zawieszone, ale zawodnicy Badów startują w zawodach indywidualnych. Skoro Zarząd ma podstawę do zawieszenia, to znaczy, że jest jasne którzy zawodnicy tę podstawę dali, więc powinni chyba być też zawieszeni indywidualnie? Chyba, że tej podstawy nie ma, wtedy drużyna też nie powinna być zawieszona i móc normalnie startować. Obecnie jesteśmy w swoistym impasie i trudno się to wszystko obserwuje. Mamy tydzień, który powinien być świętem ISQ (mecze o złoto DM, finał IM), na ten moment jest stypa.

Odnosząc się z kolei do części o DD. Rozumiem oczywiście intencje, jednakże chciałby zaznaczyć, że słowa "z kolei wielką rekompensatę jeszcze przed finałem dostało DD" są dla nas jako drużyny mocno krzywdzące. Żaden z Duszków nie był w którymkolwiek momencie zaangażowany w sprawę meczu FT-Bad. Nie lobbowaliśmy ani zawieszenia Badów, ani ich uniewinnienia. W ogóle nie wypowiadaliśmy się w tej sprawie, choć mocno nas ona dotyczy. Sytuacja wygląda w ten sposób, że jesteśmy niecałe dziewięć godzin przed najważniejszym meczem dla DD od ponad 10 lat i nie wiemy, czy go w ogóle pojedziemy. Nasze morale jest niskie, jak wspomniałem wcześniej, jest praktycznie stypa, co porównując do półfinałów z BF jest kompletnie innym biegunem odczuć względem ISQ. Nikt nam nic za darmo nie dał, my jako DD odwaliliśmy swoją robotę najlepiej jak potrafiliśmy - po 10 kolejce wygraliśmy wszystkie pozostałe do końca rundy zasadniczej spotkania, dzięki czemu uniknęliśmy FT w półfinale. Załatwiliśmy temat z BF w dwóch meczach oczekując spokojnie na rywala finałowego. Lowigus rozplanował treningi pod kątem play-off o skali, jakiej nigdy w DD nie było. Większość z nas, było nie było, dorosłych chłopów, poświęciła mnóstwo czasu na przygotowania, których apogeum miało nastąpić dzisiaj. I nawet nie wiemy czy ten mecz pojedziemy. Czy o 20:30 dowiemy się, że jednak jedziemy i będziemy musieli wykrzesać z siebie entuzjazm? Naprawdę, jesteśmy w tym wszystkim mega pokrzywdzeni, choć nic nie zawiniliśmy i chciałbym w ogóle nie poruszać wątku złota dla DD w temacie domniemanego oszustwa, bo to go rozwadnia i odciąga uwagę od tego, co najważniejsze. Żaden z Duszków nie chce złota po walkowerach, ale nie chce być też stawiany w sytuacji, w której musi jechać na zawołanie.
06 Bad Company (I) 66/45 1,466
07 Dobre Duszki (I) 143/82 1,744
08 Dobre Duszki (I) 151/86 1,756
09 Dobre Duszki (I) 127/76 1,671
10 Dobre Duszki (I) 106/68 1,559
11 Dobre Duszki 2 (II) 209/97 2,155
12 Dobre Duszki 2 (II) 173/84 2,060
13 Dobre Duszki (I) 173/88 1,966
14 Dobre Duszki (I) 177/95 1,863
15 White Sox (I) 103/67 1,537
16 White Sox (I) 160/85 1,882

Drużynowe Mistrzostwa ('10, '09, '14, '13)
Mistrzostwa Par ('14, '16, '07, '09, '11)
Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Srebrny Kask ('09, '15, '10)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Molken

Daniel "pozamiatał" swoim postem i nie ma tam co dodawać, jednak na post Kuby muszę odpowiedzieć.

Kuba, czy Ty wiesz o co tak do końca tu się toczy gra? Twój post, w maksymalnym uproszczeniu, brzmi tak: "nas to nie dotyczy, to się nie wypowiadamy".

No ale kurde, ta sprawa dotyczy Was tak samo jak wszystkich innych graczy quizu niezależnie od tego, że w tym roku, jak sam napisałeś, jedziecie najważniejszy mecz od 10 lat. W normalnych okolicznościach życzyłbym Wam z całego serca powodzenia, jednak nie mamy normalnych okoliczności. Zawodnicy z różnych klubów powątpiewają w uczciwość zabawy, na szali jest transparentność, a co za tym idzie w perspektywie istnienie tego quizu.

Żeby nie było - FT już ma zaplanowane mecze o brąz i nie planujemy dostawać się do finału tylnymi drzwiami i lobbować za zawieszeniami/wykluczeniami/walkowerami, żeby sobie pojechać o złoto - nie. Chłopaki na grupie na Messengerze wręcz próbują mi założyć kaganiec, jednak czasem nie mogę milczeć.

Kuba - w całej tej sprawie nie chodzi o to, czy DD zdobędzie złoto ani czy FT zdobędzie brąz. Tu chodzi o to czy quiz jest czysty, a jeśli nie, to jakie kroki zostaną poczynione, aby stał się czysty. Tu trzeba stanowiska przedstawicieli wszystkich klubów, a nie ciszy, która sprzyja ewentualnym winnym. Będąc cicho i nie protestując/nie domagając się rozstrzygnięcia sprawy - jasne, nie mieszacie się w szambo, które wylało się na forum, ale przyczyniacie się do (kolejnego) upadku quizu.

Jeśli w tej sprawie nie zapadną ostre i szybkie decyzje, to jestem pewien jak będzie wyglądać przyszłość quizu - są dwie drogi. Jedna, do złudzenia przypominająca sytuacje z małych organizacji zajmujących się sztukami walki - po cichu przyzwalamy na "doping" i wszyscy będą oszukiwać w mniejszy czy większy sposób, bo przecież wystarczy się nie przyznać. Druga, według mnie bardziej prawdopodobna, quiz przestanie istnieć, bo wszyscy rzucą zabawkami i powiedzą, że z oszustami się nie bawią, bo są za starzy na kopanie się z koniem i mają lepsze rzeczy do roboty. W tym przypadku, Wasz dzisiejszy finał może być nawet najważniejszym w ciągu dwudziestu lat, bo przez kolejne dziesięć quiz się nie podniesie.

Piszesz o niesamowicie niskim morale, a także o tym, że nie wiecie nadal nic co z dzisiejszymi spotkaniami i w ogóle finałem. Może dlatego to jest dobry moment na to, żeby wystąpić na forum i otwarcie wypowiedzieć się na temat takich praktyk? Sądząc po tonie Twojej wypowiedzi jesteście zawiedzeni obecną sytuacją, więc może po prostu warto coś zrobić, aby ją zmienić.

Kiedy każdy zastosuje taktykę "nas to nie dotyczy, więc się nie wypowiadamy", to przestaniemy rozmawiać, a ta zabawa umrze. Tyle ode mnie.

Malak

Źle odbierasz mój post. Skupiłeś się na drugiej części, pominąłeś pierwszą. Zacytuję siebie:
Daniel poruszył ważny aspekt. Mianowicie z jednej strony Bad Company jest zawieszone, ale zawodnicy Badów startują w zawodach indywidualnych. Skoro Zarząd ma podstawę do zawieszenia, to znaczy, że jest jasne którzy zawodnicy tę podstawę dali, więc powinni chyba być też zawieszeni indywidualnie? Chyba, że tej podstawy nie ma, wtedy drużyna też nie powinna być zawieszona i móc normalnie startować. Obecnie jesteśmy w swoistym impasie i trudno się to wszystko obserwuje. Mamy tydzień, który powinien być świętem ISQ (mecze o złoto DM, finał IM), na ten moment jest stypa.
To jest moje jasno wyrażone stanowisko. Nie jestem w Zarządzie, nie mam wglądu w "śledztwo". Robiliśmy "wewnętrzne" Duszkowe testy tego spisu, choć i bez tego jestem w stanie powiedzieć, że dwuczłonowej odpowiedzi nie spiszesz w 1,05s, szczególnie tak skomplikowanej pod względem ułożenia palców jak Doug Wyer. No chyba, że ktoś trzyma palce akurat w ten sposób na klawiaturze, ale nie jest to chyba pierwszy wybór. Tyle.

Natomiast jestem zdania, że jako drużyna oczekująca na rywala w finale nie jesteśmy w pozycji, w której powinniśmy lobbować wyrok. Skoro Zarząd ma dowody, to podejmuje decyzję i cześć. Jeśli ich nie ma, to czekanie nie jest fajne i tyle. Druga część mojego posta, do której odniosłeś się praktycznie w całości, była odpowiedzią na post Daniela, w którym moim zdaniem niepotrzebnie wplątuje wątek finału, naszego rzekomego zysku i dostawania medalu na tacy. Myślę, że wybrzmiewa z niego jasno, że jako finalista DM, skądinąd uważam, że zasłużony, jesteśmy cholernie zawiedzeni, że zamiast podjarki na koniec sezonu dostajemy stypę i mamy popsutą zabawę.
Kuba, czy Ty wiesz o co tak do końca tu się toczy gra? Twój post, w maksymalnym uproszczeniu, brzmi tak: "nas to nie dotyczy, to się nie wypowiadamy".
Właśnie dlatego, że dotyczy nas to maksymalnie, to się nie wypowiadamy, bo byłoby to nie fair. Problem został zauważony, jest rozstrzygany, więc czekamy, ale to czekanie rozbija kompletnie ISQ i tyle.

Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Plonek

Żaden z Duszków nie był w którymkolwiek momencie zaangażowany w sprawę meczu FT-Bad. Nie lobbowaliśmy ani zawieszenia Badów, ani ich uniewinnienia. W ogóle nie wypowiadaliśmy się w tej sprawie, choć mocno nas ona dotyczy.
Uważam Malak, że mega spłaszczyłeś jak i reszta quizowiczów temat działania parkingu do meczu FT vs. BAD. Bo tutaj nie chodzi o nasz mecz tylko o sam fakt, że pewna drużyna w isq stosuje parking co zostało udowodnione, ale widzę, że pozostałym quizowiczom to nie przeszkadza a patrzą tylko przez pryzmat niesnasek pomiędzy nami a BAD.
FT.

Malak

Plonek, dziwię się o czym Ty piszesz. W którym momencie spłaszczyłem to do meczu FT-Bad? Wspomniałem o Waszym meczu, bo po nim szambo wybuchło, jednak same przykłady które wrzucał tu Molken są z przestrzeni całego sezonu.

Teraz przewrotnie zapytam Ciebie, jako członka Zarządu - skoro nie spłaszczamy sprawy do meczu FT-Bad tylko do całego sezonu, to jakie Zarząd zaproponuje rozwiązania w przypadku orzeczenia winy Bad Company?

1. Anuluje wynik półfinału i FT pojedzie w finale
2. Anuluje cały sezon, skasuje wyniki Badów, do półfinałów wejdzie Champions Team itd

Pytam z ciekawości, bo nie wiem, ale wiem za to, że ja nic nie spłaszczam ani nie sprowadzam tego do Waszego meczu, natomiast gdy odpowiesz mi na pytanie to sam zobaczysz, co jest brane pod uwagę.

Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Plonek

Plonek, dziwię się o czym Ty piszesz. W którym momencie spłaszczyłem to do meczu FT-Bad?
Odniosłem się do samego zdania, które wkleiłem. Takie odniosłem wrażenie, może nie słuszne.

Teraz przewrotnie zapytam Ciebie, jako członka Zarządu - skoro nie spłaszczamy sprawy do meczu FT-Bad tylko do całego sezonu, to jakie Zarząd zaproponuje rozwiązania w przypadku orzeczenia winy Bad Company?

1. Anuluje wynik półfinału i FT pojedzie w finale
2. Anuluje cały sezon, skasuje wyniki Badów, do półfinałów wejdzie Champions Team itd

Pytam z ciekawości, bo nie wiem, ale wiem za to, że ja nic nie spłaszczam ani nie sprowadzam tego do Waszego meczu, natomiast gdy odpowiesz mi na pytanie to sam zobaczysz, co jest brane pod uwagę.
Odpowiem Ci w taki sposób, że jestem wyłączony z tego postępowania i całkowicie nie biorę w nim udziału, więc nie wiem co Zarząd zadecyduje. Mam na ten temat wiedzę taką jak Ty, a możliwe, że nawet mniejszą.
FT.

Malak

Plonek pisze: 22 mar 2022, 13:14Odniosłem się do samego zdania, które wkleiłem. Takie odniosłem wrażenie, może nie słuszne.
Całkowicie niesłuszne. Podsumowując, żeby nie generować kolejnych spinek, których mamy już wystarczająco w ostatnich dniach - podobnie jak Daniel, a pewnie i większość quizu, czekam na decyzję Zarządu w kwestii Bad Company i zawodów indywidualnych.

Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Plonek

Ja się w żaden sposób nie spinam :D tylko zwracam uwagę, na coś co zauważyłem, że uogólnia się ten problem do "konfliktu" między FT a BAD.
FT.

Awatar użytkownika
Molken

Malak pisze: 22 mar 2022, 12:58 Skoro Zarząd ma podstawę do zawieszenia, to znaczy, że jest jasne którzy zawodnicy tę podstawę dali, więc powinni chyba być też zawieszeni indywidualnie? Chyba, że tej podstawy nie ma, wtedy drużyna też nie powinna być zawieszona i móc normalnie startować.
To jest chyba pierwszy raz, jak ktokolwiek z Waszej drużyny wypowiada się w tej sprawie, dlatego pisałem o tym całym "siedzeniu cicho". To dotyczy nie tylko Ciebie, ale wielu zawodników/drużyn. Ten temat ma już tydzień, a odzywasz się dopiero w dzień finału, jak rzeczywiście nie wiecie co macie robić. Ja się Tobie nie dziwię, że masz takie stanowisko, dziwię się jedynie, że to stanowisko zostało zajęte tak późno - już Ci wyjaśniam dlaczego.

W mojej opinii w ISQ nie możemy liczyć na zasady, które działają w jakimkolwiek prawie, bo nie mamy organów do tego, aby to prawo egzekwować. Mamy regulamin, którego należy przestrzegać, za jego złamanie dostajesz karę i po jej "odbębnieniu" wracasz do gry. Co w przypadku, gdy jawnie oszukujesz, ale nie ma sposobu, aby Ci to udowodnić? Co w przypadku, gdy wszyscy widzą, że miały miejsce sytuacje, których nie da się wyjaśnić inaczej niż oszustwem? Przecież nie jest tak, że Zarząd czy ktokolwiek organizujący zabawę ma jakiekolwiek możliwości aby egzekwować "prawo" w tym przypadku, nie może nikogo przesłuchać, nie może sprawdzić żadnego urządzenia, bo to byłoby kuriozalne. Wtedy do gry musi wejść zdrowy rozsądek wszystkich zawodników.

Od tygodnia peklujemy w tym temacie, że pewne rzeczy nie były fizycznie możliwe do realizacji, potwierdzają to słabi gracze jak ja, potwierdzają to gracze, którzy są tutaj, nie boję się powiedzieć, autorytetami (Witek, Cysu czy Daniel). Jeśli się z tym zgadzają inni gracze - po prostu powinni to powiedzieć na głos. Powtarzam, Zarząd nie ma żadnych narzędzi do tego, żeby wpłynąć na kogokolwiek w tym quizie - jeśli się nie przyzna, dalej będziemy stali w tym samym punkcie. Dlatego głos Twój i drużyny, która bezpośrednio jest zainteresowana wynikiem tego "śledztwa" powinien pojawić się już dawno, bo na szczęście nie obowiązują nas tu jakiekolwiek zasady polskiego prawa i możemy gremialnie stwierdzić: ktoś tu leci w kulki, nie chcemy się z nim bawić. No ale do tego trzeba zaangażowania całej ligi (również Waszego), bo co innego głos zdecydowanej większości graczy, a co innego pięć postów mówiących, że ktoś oszukuje.
To jest moje jasno wyrażone stanowisko. Nie jestem w Zarządzie, nie mam wglądu w "śledztwo". Robiliśmy "wewnętrzne" Duszkowe testy tego spisu, choć i bez tego jestem w stanie powiedzieć, że dwuczłonowej odpowiedzi nie spiszesz w 1,05s, szczególnie tak skomplikowanej pod względem ułożenia palców jak Doug Wyer. No chyba, że ktoś trzyma palce akurat w ten sposób na klawiaturze, ale nie jest to chyba pierwszy wybór. Tyle.
Wystarczyło to napisać w tym temacie, serio. Quiz nie pójdzie w dobrą stronę, bo powie tak jedna drużyna, ale pójdzie w dobrą stronę, jeśli pójdzie zgodnie z tym, czego chce większość - niestety - większość musi to wyrazić na forum, nie w kuluarach, żeby się nie narażać.
Natomiast jestem zdania, że jako drużyna oczekująca na rywala w finale nie jesteśmy w pozycji, w której powinniśmy lobbować wyrok. Skoro Zarząd ma dowody, to podejmuje decyzję i cześć. Jeśli ich nie ma, to czekanie nie jest fajne i tyle. Druga część mojego posta, do której odniosłeś się praktycznie w całości, była odpowiedzią na post Daniela, w którym moim zdaniem niepotrzebnie wplątuje wątek finału, naszego rzekomego zysku i dostawania medalu na tacy. Myślę, że wybrzmiewa z niego jasno, że jako finalista DM, skądinąd uważam, że zasłużony, jesteśmy cholernie zawiedzeni, że zamiast podjarki na koniec sezonu dostajemy stypę i mamy popsutą zabawę.
Stary, my przegraliśmy z nimi walkę o finał i ani razu nikt nie napisał, że chcemy się do niego dostać. Wręcz pisałem sam, że trzeci mecz wygrali uczciwie. Tu nie chodzi o lobbowanie wyroku. Z mojej perspektywy wygląda to tak: Zarząd widzi to samo co my, że niemożliwym jest zrobienie tych rzeczy w takiej częstotliwości w uczciwy sposób, jednak jak pisałem wyżej - nie ma żadnych możliwości, aby zdobyć na to dowody, więc może liczyć jedynie na oddolną inicjatywę i przekazanie im, że całemu quizowi zależy na ukaraniu winnych. Przecież Zarząd nie może teraz dać wpisu: karamy zawodnika X i Y, bo napisał za szybko, ale się nie przyznał, a my nie mamy dowodów. Tutaj trzeba niestety zdrowego rozsądku i głosu większości.
Właśnie dlatego, że dotyczy nas to maksymalnie, to się nie wypowiadamy, bo byłoby to nie fair. Problem został zauważony, jest rozstrzygany, więc czekamy, ale to czekanie rozbija kompletnie ISQ i tyle.
No jak to. Idziesz po ulicy. Idziesz na randkę z wymarzoną dziewczyną (finał). Dostajesz w twarz od jakiegoś patusa, jesteś jakby nie było, maksymalnie zaangażowany w sprawę (bo nie wiadomo, czy randka się odbędzie). Policja przyjechała, problem został zauważony, jest rozstrzygany (świadkowie którzy nie dostali w ryło się wypowiadają), ale Ty się nie odzywasz, bo to byłoby nie fair, bo jesteś stroną w sprawie i czekasz, aż policjanci coś sami wymyślą.

No ja nie widzę w tym logiki.

Malak

Molken pisze: 22 mar 2022, 13:26No jak to. Idziesz po ulicy. Idziesz na randkę z wymarzoną dziewczyną (finał). Dostajesz w twarz od jakiegoś patusa, jesteś jakby nie było, maksymalnie zaangażowany w sprawę (bo nie wiadomo, czy randka się odbędzie). Policja przyjechała, problem został zauważony, jest rozstrzygany (świadkowie którzy nie dostali w ryło się wypowiadają), ale Ty się nie odzywasz, bo to byłoby nie fair, bo jesteś stroną w sprawie i czekasz, aż policjanci coś sami wymyślą.

No ja nie widzę w tym logiki.
No nie, to nie jest taka sytuacja. To Ty (FT) idziesz pod ramię z kolegą (BAD) na tę samą randkę ze mną (DD), ale dotrzeć do niej może tylko jeden. Kolega prawdopodobnie nie gra uczciwie, żeby dostać się na tę randkę zamiast Ciebie. Ty zgłaszasz tę nieuczciwość i policjanci (Zarząd) rozstrzygają, a ja czekam zmarznięty i zrezygnowany na tej randce, jednocześnie jako osoba zainteresowana nie rozstrzygając kto na tę randkę powinien przyjść, bo od tego są specjaliści.

Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Molken

Malak pisze: 22 mar 2022, 13:35 No nie, to nie jest taka sytuacja. To Ty (FT) idziesz pod ramię z kolegą (BAD) na tę samą randkę ze mną (DD), ale dotrzeć do niej może tylko jeden. Kolega prawdopodobnie nie gra uczciwie, żeby dostać się na tę randkę zamiast Ciebie. Ty zgłaszasz tę nieuczciwość i policjanci (Zarząd) rozstrzygają, a ja czekam zmarznięty i zrezygnowany na tej randce, jednocześnie jako osoba zainteresowana nie rozstrzygając kto na tę randkę powinien przyjść, bo od tego są specjaliści.
Pięknie to ująłeś, nawet lepiej niż ja - dziękuję. Ty będąc biernym na to, że ktoś robi kogoś w wała świadomie decydujesz się na to, że spotkasz się z oszustem, który potem może wyrolować Ciebie, a w przyszłości także inne piękne niewiasty.

Skończmy z przykładami randek, bo robi się tu gejowsko!

Malak

Molken pisze: 22 mar 2022, 13:39Pięknie to ująłeś, nawet lepiej niż ja - dziękuję. Ty będąc biernym na to, że ktoś robi kogoś w wała świadomie decydujesz się na to, że spotkasz się z oszustem, który potem może wyrolować Ciebie, a w przyszłości także inne piękne niewiasty.

Skończmy z przykładami randek, bo robi się tu gejowsko!
Maciek, zakończę ten temat po prostu, bo kurczę bardzo Was - Fajrantów lubię jako zespół i indywidualnie, nie chce mi się z Wami kłócić, a szczególnie gdy jesteśmy w jednym obozie, który nie chce oszustw w ISQ.

Zaczynając od końca - w obliczu niedawnych postów bodaj Igora czy Styrca, to może faktycznie skończmy z przykładami randek, bo zaraz jakieś lodziki znowu tutaj polecą.

A w temacie bierności i świadomej decyzji, że spotkamy się z oszustem. Ten temat powstał po drugim Waszym spotkaniu z Badami. Wynika z niego jasno, że jesteście pewni, że Bad Company oszukuje - dlaczego spotkaliście się z oszustami kolejny raz? Po co jechaliście trzeci mecz? Idąc dalej. Plonek sam mówi, żeby nie spłaszczać do Waszego półfinału, Twoje przykłady też dotyczą potencjalnych oszustw z całego sezonu. Dlaczego świadomie wybraliście Bad Company w półfinale, mając takie podejrzenia? Dlaczego w ogóle zgodziliście się, żeby oni jechali w fazie play-off?

I żeby była jasność - ja Was nie winię, nie oskarżam, po raz kolejny powtarzam. Jesteśmy tutaj razem PRZECIWKO OSZUSTWOM W ISQ. Staliśmy ramię w ramię przeciwko oszustwom TL i Zarząd po analizie podjął decyzję. Tutaj też podejmie. Nie budujmy murów przeciwko sobie i narracji, że DD jest bierne, nie chce tego czy tamtego. Po prostu uważamy cały czas, że sprawa została wystarczająco nagłośniona, Zarząd ostatnich dni nie spędza praktycznie na niczym innym niż tylko na tym.

Złoty Nick ('15)
Złoty Kask ('13, '16)
Drużynowy Puchar ('08)

Awatar użytkownika
Molken

Malak pisze: 22 mar 2022, 13:49 Maciek, zakończę ten temat po prostu, bo kurczę bardzo Was - Fajrantów lubię jako zespół i indywidualnie, nie chce mi się z Wami kłócić, a szczególnie gdy jesteśmy w jednym obozie, który nie chce oszustw w ISQ.
Malak, jesteśmy friendsiolami od bez liku - piętnastu lat. Wiadomo, że to nie jest kłótnia, ani nic personalnego. Po prostu apeluję szesnasty raz do wszystkich o ich wypowiedź (nawet nigdy nie sugerowałem, że mają zająć stronę, która mi bardziej odpowiada), bo w takich sytuacjach decyduje się przyszłość quizu, na którego istnieniu mi zależy.
A w temacie bierności i świadomej decyzji, że spotkamy się z oszustem. Ten temat powstał po drugim Waszym spotkaniu z Badami. Wynika z niego jasno, że jesteście pewni, że Bad Company oszukuje - dlaczego spotkaliście się z oszustami kolejny raz? Po co jechaliście trzeci mecz? Idąc dalej. Plonek sam mówi, żeby nie spłaszczać do Waszego półfinału, Twoje przykłady też dotyczą potencjalnych oszustw z całego sezonu. Dlaczego świadomie wybraliście Bad Company w półfinale, mając takie podejrzenia? Dlaczego w ogóle zgodziliście się, żeby oni jechali w fazie play-off?
Moja odpowiedź może nie być dokładna, bo większość sezonu przesiedziałem na ławie będąc z ISQ wycofanym ze względu na zmiany w życiu prywatnym, ale powiem co wiem: do momentu drugiego półfinału nikt z nas nie gromadził materiału dowodowego przeciwko jakiejkolwiek z drużyn, bo nie widzieliśmy takich zachowań. Nie zwracaliśmy uwagi, nie byliśmy świadkami - trudno mi powiedzieć. Wiem, że na grupie wewnętrznej Fajrantów nie było mowy o jakichkolwiek oszustwach. Wiem też, że wybraliśmy BAD w półfinale drogą głosowania, a ja sam za tym głosowałem, bo wygraliśmy z nimi oba spotkania w rundzie zasadniczej. W drugim meczu doszło do tego do czego doszło i zaczęliśmy kopać, zacząłem dostawać wiadomości od innych quizowiczów, a cała sprawa się rozrosła.

Trudno mi powiedzieć czemu pojechaliśmy w trzecim meczu, być może zgubiła nas wiara w to, że nagłaśniając oszustwa będziemy mieli pewność, że trzeci mecz zagramy z nimi uczciwie i ich pokonamy tak jak wcześniej trzykrotnie w tym sezonie (2 razy w rundzie zasadniczej i raz w pierwszym półfinale). Przegraliśmy trzeci mecz półfinałowy w (wydaje mi się) uczciwej walce i sami jesteśmy sobie winni, że nie awansowaliśmy do finału, bo wygrywając to spotkanie mogliśmy się w nim znaleźć. Godzimy się z tym, przygotowujemy się do walki o brąz. Nikt z FT nie jest nawet nastawiony na to, że jakakolwiek decyzja Zarządu może nas wpuścić tylnymi drzwiami do finału, bo większość chce po prostu skończyć sezon, bo mają dość ISQ (oby na jakiś czas, to moi ziomale, nie chciałbym ich zostawiać).

Na co się nie godzimy to na to, żeby ktoś psuł nam zabawę, a ja, skoro zacząłem ten temat - to doprowadzę go do końca.
I żeby była jasność - ja Was nie winię, nie oskarżam, po raz kolejny powtarzam. Jesteśmy tutaj razem PRZECIWKO OSZUSTWOM W ISQ. Staliśmy ramię w ramię przeciwko oszustwom TL i Zarząd po analizie podjął decyzję. Tutaj też podejmie. Nie budujmy murów przeciwko sobie i narracji, że DD jest bierne, nie chce tego czy tamtego. Po prostu uważamy cały czas, że sprawa została wystarczająco nagłośniona, Zarząd ostatnich dni nie spędza praktycznie na niczym innym niż tylko na tym.
Kubuś, tu nie chodzi o to, że DD jest bierne. Pisałem w tym temacie do Ciebie, więc używałem przykładu DD. Pisałbym do Hiniego - użyłbym przykładu BF i tak dalej. Chodzi mi o ogólne poruszenie quizowiczów, bo poza pojedynczymi wypowiedziami nie mamy takiego ruszenia jak w przypadku TL. Chodzi właśnie o burzenie murów i pokazanie, że znakomitej większości osób bawiących się w ISQ zależy na tym, żeby wspólnie spędzać czas, zrobić sobie uczciwą ligę i zapewnić sobie znakomitą, czystą od oszustw rozrywkę niezależnie od przynależności klubowej.

Daniel

Post autor: Daniel »

Malak pisze: 22 mar 2022, 12:26. Nikt nam nic za darmo nie dał, my jako DD odwaliliśmy swoją robotę najlepiej jak potrafiliśmy - po 10 kolejce wygraliśmy wszystkie pozostałe do końca rundy zasadniczej spotkania, dzięki czemu uniknęliśmy FT w półfinale. Załatwiliśmy temat z BF w dwóch meczach oczekując spokojnie na rywala finałowego. Lowigus rozplanował treningi pod kątem play-off o skali, jakiej nigdy w DD nie było. Większość z nas, było nie było, dorosłych chłopów, poświęciła mnóstwo czasu na przygotowania, których apogeum miało nastąpić dzisiaj. I nawet nie wiemy czy ten mecz pojedziemy. Czy o 20:30 dowiemy się, że jednak jedziemy i będziemy musieli wykrzesać z siebie entuzjazm? Naprawdę, jesteśmy w tym wszystkim mega pokrzywdzeni, choć nic nie zawiniliśmy i chciałbym w ogóle nie poruszać wątku złota dla DD w temacie domniemanego oszustwa, bo to go rozwadnia i odciąga uwagę od tego, co najważniejsze. Żaden z Duszków nie chce złota po walkowerach, ale nie chce być też stawiany w sytuacji, w której musi jechać na zawołanie.
Spieszę z odpowiedzią. Pełna zgoda i ostatnie, co bym sugerował, to to, że ktoś coś "dał za darmo". Że zasłużyliście na finał - to absolutnie jasne. Jestem jednak zdania, że o złotym medalu DMP powinny zdecydować mecze finałowe. Na teraz mamy sytuację, gdy mecze z udziałem BAD są weryfikowane na walkowery. Oznacza to, że dziś finału chyba nie będzie, za to będzie 40:0. W takim rozumieniu tego słowa rzeczywiście będzie to bez walki - nie bez walki w ogóle, broń Boże, bo DD jest finalistą zasłużonym, ale bez walki w tym konkretnym dwumeczu finałowym. Nie jestem po prostu zwolennikiem sytuacji, w której jest potencjalna szansa, że o złotym medalu zdecydują walkowery - prędzej walkower widziałbym w półfinale, bo to tam doszło do wiadomych wydarzeń, a DD z BAD jeszcze nie jechało w ogóle. Na pewno nie chodzi mi o to, żeby DD wpakowywać do roli drużyny, która sama zadbała o to, by było 40:0 w finale, natomiast może dojść do sytuacji, w której DD - na skutek decyzji podjętych niezależnie od tego klubu - docelowo jednak zyska, bo moim zdaniem otrzymanie złota bez startu w finale jednak zyskiem jest. Identycznie uważałbym, gdyby w miejsce DD wpisać jakikolwiek inny klub - finał to jest finał i powinien się odbyć.

Esencją mojego wpisu było jednak zupełnie co innego - chciałbym wiedzieć, jaki jest pomysł na rozwiązanie obecnego problemu i sytuacji, w której sam Zarząd przyznał w ostatnim komunikacie, że "nie jest w stanie podjął sprawiedliwiej decyzji", chciałbym też wiedzieć, czy odbędzie się w tym roku finał DMP i kto w tym finale pojedzie. Tak, wyścig z Templetonem wyglądał tak, jak wyglądał - tu chyba wszyscy jesteśmy zgodni. Jednocześnie daleko mi jednak do stwierdzenia, że BAD to grupa ośmiu oszustów, którzy cały sezon jechali na parkingach. Co więcej, wspomniałem wyżej, że za podejrzane uważam przypadki z jednego meczu, a na pewno nie sytuacje z innych podanych screenów. Umiem więc sobie nawet wyobrazić sytuację, w której BAD w finale jedzie - w takim czy innym składzie - np. za 2 tygodnie, gdy sprawa zostanie wyjaśniona. Na dziś tego wyjaśnienia mi jednak brakuje, ale też umiem sobie wyobrazić powody zwlekania. Molken napisał takie trafne zdanie "Zarząd nie ma żadnych narzędzi do tego, żeby wpłynąć na kogokolwiek w tym quizie - jeśli się nie przyzna, dalej będziemy stali w tym samym punkcie" - i Zarząd chyba też zdaje sobie z tego sprawę, bo wcale BADów indywidualnie nie zawiesił. To jest sprawa daleko trudniejsza niż tylko podjęcie decyzji, że "był ewidentny parking", więc Zarządowi tu nie zazdroszczę. W pierwszym poście napisałem dlatego, że może najlepsze byłoby wstrzymanie ligi, wyjaśnienie sytuacji na tyle, na ile wyjaśnić się ją da, i rozegranie decydujących meczów np. w połowie kwietnia.
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

Aszotek

Post autor: Aszotek »

Wypowiem się, bo boję się, że Maciek zaraz do mnie zapuka i mnie do tego zmusi xD A tak serio, to faktycznie warto, by wszyscy zainteresowani zajęli stanowisko. A zainteresowani są wszyscy w ISQ.

Z TL sytuacja była prosta - Jakubo i Gallop się przyznali praktycznie tego samego dnia.

Tu tak nie jest. I pewnie nie będzie. Zakładając, że BAD jest jednak niewinne, to nikt się nie przyzna, bo niby do czego. Zakładając, że jednak coś jest na rzeczy, to po takim czasie wątpliwe, by ktoś puścił farbę.

W ogóle przy takich sprawach chyba nigdy nie będzie jednoznacznych dowodów - poza oczywiście przyznaniem się sprawców. Więc Zarząd może albo podejmować decyzje w oparciu o pewne prawdopodobieństwo, albo przymykać oko na wszystko. Wybrano pierwszą opcję i dobrze. Zawsze jednak może ucierpieć przez to ktoś niewinny. Cóż - jak w życiu. Lepiej ukarać 99 winnych i 1 niewinnego niż nikogo.

Awatar użytkownika
Molken

Aszotek pisze: 22 mar 2022, 14:40 Wypowiem się, bo boję się, że Maciek zaraz do mnie zapuka i mnie do tego zmusi xD
Obrazek

Magik

Post autor: Magik »

docelowo jednak zyska, bo moim zdaniem otrzymanie złota bez startu w finale jednak zyskiem jest. 

Dla mnie to jest strata pod wieloma względami.

Strata czasu.
Strata Quizu.
Strata finału - meczów.
O tym "medalu" nawet nie wspomnę. Jak coś mogę go oddać i będzie można go sobie w podpis wstawić. U mnie próżno ich tam szukać i tak. Możnaby do tego dodać jakiś odjazdowy podpis o ilości wygranych w sezonie.

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Szybkie info:

Dzisiejsze mecze play-off nie odbędą się. Zostały przesunięte o tydzień. Więcej info wkrótce.

I obiecuje, że po zakończeniu sprawy opiszę szeroko julisy tu lub na portalu.
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

Awatar użytkownika
Molken

Obrazek

boski
Site Admin

Post autor: boski »

abstrahując od oszustwa, bo ten temat już chyba został poniekąd przewałkowany, przynajmniej przez te kilka osób, które udzielają się w temacie.

Chciałbym wiedzieć co sądzicie o próbie kupna zawodnika za pieniądze? Moja pierwsza reakcja była taka, że jeśli ktoś chce to niech płaci i 50 tys. za sezon, jego sprawa. Z drugiej strony oferta opłacenia czyichś startów pokazuje:
1) że komuś tutaj naprawdę bardzo zależy na osiągnięciu wyniku za wszelką cenę
2) że złapie się do tego wszystkich możliwych sposobów z podkupieniem zawodnika włącznie.

Na szczęście ofertę otrzymał Cysu, który się nie połasił na bycie wynagradzanym za starty. Ktoś, kto oferował pieniądze był na tyle głupi, żeby przekupić członka FT będącego stroną. W sumie to nawet nie wiem czy to realne żeby być na tyle naiwnym, ale mniejsza. Co, jeśli to byłby ktoś inny? I jaki byłby kolejny krok (skoro ci płacimy, to pomóż też reszcie drużyny)?

Moim zdaniem gdy do quizu wchodzą pieniądze, to jest równoznaczne z jego zniknięciem. Już to jest moim zdaniem wystarczającym powodem do wyrzucenia edit: OSOBY, która taką ofertę złożyła.

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”