Finanse - dyskusja

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Paboł

Finanse - dyskusja

Post autor: Paboł »

Stworzyłem nowy temat, gdzie będzie wyświetlany aktualny stan quizowego konta. Dotychczas informacje o wpłatach były podawane w formie klubowej, czyli ile i jakiej wysokości wpłat dokonali zawodnicy danej drużyny. Wydaje mi się, że sensowniej będzie podawać konkretne nicki osób. Natomiast nie chcę samozwańczo takiej "rewolucji" przeprowadzać, więc proszę Was o opinię w temacie.

Daniel

Re: Finanse - dyskusja

Post autor: Daniel »

Przede wszystkim super, że stan konta będzie znany na bieżąco. Mam tylko nadzieję, że ew. podawanie nicków nie sprawi, że przy różnych sporach będą wyciągane argumenty w stylu "tyle gadasz, a na razie wpłaciłeś ledwie 5 zł" ;)

Ode mnie 2 pytania. Niedawno zostało podane, że " potrzebujemy minimum 1200 zł.". Czy wiadomo już, czy faktycznie będzie to 1200, czy też może jednak 1400, lub 1600? Niby niewielka różnica, ale dobrze byłoby wprost wiedzieć, że np. domena to X złotych, a serwer to Y złotych, choćby w celu uniknięcia sytuacji, gdy po zebraniu kwoty 1200 okaże się, że jednak brakuje i zaczynamy zbierać dalej. Zakładam, że w jakiś sposób jesteśmy w stanie sprawdzić ile kosztuje domena, a ile serwer i wiedzieć to jeszcze przed rozpoczęciem zbiórki.

I po drugie: dziś stan konta jest podany jako 0 zł. Czy jest to po prostu nowe konto założone przez Paboła specjalnie dla ISQ, czy też konto, które mieliśmy już wcześniej i na które wpływały wcześniejsze wpłaty, dotacje z patronite itp.? Nic już z tych wszystkich wpłat nie zostało, mamy równe 0 zł?
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

Awatar użytkownika
Paboł

Odpowiedź na drugie pytanie brzmi: to jest jedno z moich kont, które użyczam na ISQ. Stan obecny dla ISQ wynosi 0 złotych, tzn. wszystko co zostało dotychczas wpłacone na poprzednie konto zostało wykorzystane. To jest info od Kaspera

Odpowiedź na pierwsze pytanie: Tu również piłka po stronie Kaspera. Umówiliśmy się, że każde spożytkowanie tych pieniędzy (serwer, domena, cokolwiek innego) będzie się pojawiało również w tym poście: viewtopic.php?p=13633.

Awatar użytkownika
Plonek

Post autor: Plonek »

Może dobrym pomysłem byłoby założyć konto na:
https://buycoffee.to/

Nie znam dokładnie tej strony i jak to działa (z tego co udało mi się zorientować 10% to są opłaty reszta na konto), ale wiem, że można wspierać kwotami 5/10/15 zł. Wydaje mi się, że można byłoby to fajnie rozegrać chociażby tworząc jakikolwiek turniej gdzie wpisowym byłaby przysłowiowa "kawa" za piątaka czy choćby zakład o kawę kto wygra mecz (oczywiście to wszystko dobrowolne). Czasami może lepiej wyjść z takich kwot niż wpłat po kilkadziesiąt złotych. Możliwość płatności blikiem czy szybkiego przelewu tam to też plus. Nie zawsze chce się wchodzić i szukać numeru konta etc. Brzmi banalnie, ale ja np. wole wejść na stronkę zrobić blika szybkiego niż szukać numeru konta wpisywać tytuły przelewu etc (wiem ze to schodzi pewnie tyle samo czasu, ale chyba jednak działa jakoś na psychikę) Myślę, że można byłoby to rozważyć. A każdemu zawsze lepiej taką piątkę rzucić czy dyszkę mając wrzuconego linka do zbiórki.
FT.

Strc

Post autor: Strc »

Plonek jak chcesz blikiem coś płacić to mój numer wyślę na priv ;))))

A na poważnie to uważam, że dobrowolne wpłaty + ew. jakiś portal jako wsparcie bo np. komuś łatwiej wpłacić na portal to dobre rozwiązanie.
8 - Champions Team - 1,000 (13/13) I Liga Brąz DMP
9 - Black Panthers - 1,419 (88/62) II Liga Srebro MPKJ
10 - Red Sox - 0,967 (29/30) I Liga Brąz DMP
11 - Champions Team - 1,313 (130/99) I Liga
12 - Bad Company - 1,039 (53/51) I Liga Złoto DMP
13 - Red Sox - 1,382 (94/68) I Liga
14 - Red Sox - 1,023 (44/43) I Liga
15 - Red Sox - 1,712 (125/73) I Liga // Silver Sox - 1,635 (121/74) II Liga (gość) Brąz IM Spisu , Złoto GP Spisu
16 - Red Sox 1,479 (105/81) I Liga

Osvald
Site Admin

Post autor: Osvald »

Ja osobiście chciałbym się dołożyć do tego przedsięwzięcia ale chciałbym wiedzieć co dokładnie ile kosztuje, bo ogólnikowe kwoty bez dokładnego przedstawienia do mnie nie przemawiają zachęcająco. Jesteśmy małą społecznością i raczej jakieś tam patronity czy inne podobne uważam za to bezsens bo tam sa prowizje odciągane, a tutaj jest potrzeba konkretnych infomacji, tyke złotych na to i tyle na to, podzielić na ilość ekip jaka kwota jest mniej wiecej oczekawina od każdego z zespołów bo powinniśmy być na równych zasadach bo raczej nie może być tak, ze 5 osob płaci a 70 jeździ.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paboł

W większości zgadzam się z Osvaldem. Jedna tylko rzecz, opłaty zespołowe wprowadziłbym dopiero, gdy nie uda się zebrać potrzebnej sumy bez narzuconych odgórnie kwot. Co do informacji nt. konkretnych kwot, sam na nie czekam :)

Daniel

Post autor: Daniel »

Obawiam się, że narzucanie klubom obowiązku zapłaty kończyłoby się tym, że nierzadko trener płaciłby np. 80% kwoty. Zgadzam się z Pabołem, że na razie lepiej zobaczmy, ile wyjdzie ze zwykłej zrzutki. A Kaspera poprosimy o dokładne kwoty ;) ile za serwer, ile za domenę, czy jest coś jeszcze do opłacenia
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

Awatar użytkownika
Paboł

Póki co nikt nie napisał, że jest przeciwko podawaniu nicków, więc je podaję. Natomiast zupełnie poważnie, jestem niepewny tej decyzji i chętnie poznałbym zdanie jak największej liczby quizowiczów w tym temacie.

Jeśli ktoś nie chce być widoczny z jakiegoś powodu na liście, to proszę mi dać znać albo w tytule przelewu podać taką informację np. ISQ anonimowo.

yaras

Post autor: yaras »

uważam, że najlepiej po prostu pozostawić wybór, kto chce, a kto nie chce być wymieniony, względnie wykonać przelew z tytułem "ISQ" bez podania nicku

całkowicie się zgadzam natomiast z kwestią rozbicia określonej kwoty na konkretne cele - ile jest potrzebne dokładnie na co; dużo łatwiej nakłonić do wpłat rozpisując "500 - serwer, 500 - domena, 200 - konserwacja czata", etc. etc.
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)

Kasper
Site Admin

Post autor: Kasper »

Cieszy mnie aktywność w tym temacie, szczególnie Daniela, który od pewnego czasu ładnie punktuje nas jako Zarząd i ogólnie przoduje w trosce o dobro ISQ. 8-)

Orientacyjnie podaję z pamięci kwoty, po weekendzie wrócę, to znajdę co do grosza i napiszę. ;)

Domena: 200 zł
Serwer: 700 zł
Konserwacja i utrzymanie: 300 zł
Razem to daje żelazną kwotę 1200 zł na przeżycie 2023 roku, co ponadto się uzbiera pozostaje do dyspozycji ISQ, czyli wszystkich nas quizowiczów pod wodzą Zarządu.

Speed

Post autor: Speed »

Witek (?) wspominal gdzies ze rezygnujemy z patronite z uwagi na zbyt duza prowizje. Tymczasem widze ze dzis mialem kolejne potracenie z konta. Na czym stanelo ostatecznie? Moze bylo to poruszane, ale nie sledze forum

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Speed pisze: 06 sty 2023, 00:27 Witek (?) wspominal gdzies ze rezygnujemy z patronite z uwagi na zbyt duza prowizje. Tymczasem widze ze dzis mialem kolejne potracenie z konta. Na czym stanelo ostatecznie? Moze bylo to poruszane, ale nie sledze forum
Musisz sam anulować subskrypcję i wtedy nie będzie potrącać. A jak wygląda temat zakończenia współpracy z Patronite to osobiście nie wiem. Koordynator tego przedsięwzięcia musiałby się wypowiedzieć.
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

Speed

Post autor: Speed »

Nie przeszkadza mi ze potraca tylko chce miec pewnosc ze nadal srodki trafiaja na poczet dzialalnosci isq :)

igła

Post autor: igła »

Ja mam tylko jedno pytanie, bo chyba prośba była o rozliczenie dotychczasowych wpłat. Przecież nikt nikomu gotówki do ręki nie dawał itp więc każda wpłata zostawiłą swój ślad.

Czy można prosić o rozliczenie 2020-2023. Ile pieniędzy uzbierano i na co je wydano? Wtedy będziemy też wiedziec w jakim średnim rocznym/sezonowym budżecie się obracamy. Na co pieniądze poszły i ile. Ile trzeba uzbierać itp. Mamy społeczność ponad 100? zawodników. Spokojnie budżet sobie uzbieramy ale... zacznijmy od transparentności, a potem będzie z górki.

Transparentność i sposób jak robi to z tego co widzę na początku Paboł. Oby tak dalej Paboł, szacunek. Ale będąc fair wobec nawet samych ludzi którzy wpłacili swoje prywatne pieniądze taki raport za ostatnie 2 lata powinien się pojawić.

vaikai

Post autor: vaikai »

Ja tylko chciałem zauważyć, że lista na forum nie pokrywa się z listą na stronie :> (podejrzewam, że tam mogą widnieć dane z poprzednich zbiórek) https://isq.com.pl/wspieraja-nas/

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Patrząc po imionach, to to są raczej osoby które wspierały jeszcze w czasie patronita

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”