Molken pisze: ↑16 sty 2021, 23:26
Aszotek pisze: ↑16 sty 2021, 23:23
Zarąbisty pomysł pod katem sparingów! Co prawda nadal trzeba by było przyznawać punkty (czat sam tego nie zrobi), ale odpadłaby potrzeba ręcznego dodawania pytań.
Niekoniecznie - jeśli w bazie byłaby ustawiona odpowiedź, to z tego co pamiętam z jakichś lekcji programowania aplikacja może sprawdzać czy odpowiedź zgadza się to z tym co pisali uczestnicy. Gorzej byłoby z liczeniem literówek, ale i to jest do zrobienia. Podejrzewam jednak, że to grube godziny spędzone przy kodzie i pytanie, czy komukolwiek chciałoby się poświęcić tyle czasu na taką funkcjonalność. No i ktoś musiałby ręcznie ustawiać obsadę, więc niezbędny byłby technik. Chyba, że udałoby się kiedyś dodać do czata opcję "techniczenia", gdzie wybierałoby się uczestników z listy i czat sam generowałby obsadę na podstawie danej tabeli biegowej. Grube godziny informatyczne tu podejrzewam, dlatego wątpię, żeby udało się to kiedykolwiek zrealizować.
Jak dla mnie to trochę odlatujemy tu z "życzeniami". Kacper zrobił już super robotę, mamy czat bardzo dobry do rozgrywania zawodów. Pamiętajmy, że na razie mamy 70 aktywnych graczy, więc może skupmy się na rozwoju samego Quizu, a nie narzędzi do gry, to możemy zrobić później. Promocja też będzie wymagała nakładów finansowych.
Co do archiwum pytań też mam mieszane odczucia, ale przeważają negatywne. Można je sobie budować we własnym zakresie, z zestawów, które dostajemy, gdy sędziujemy albo z własnych pytań. Jeśli stworzymy archiwum z wszystkich pytań z zawodów ISQ to zostaną one tak przemielone, że sparingi nie będą miały sensu po kilkunastu razach
. Dodatkowo niektórzy z quizowiczów nie przyczyniają się wcale do rozrostu puli, a korzystałby każdy...
Jeszcze jako pulowy wypowiem się na temat używania pytań. No nie powinno się ich używać nawet w swoim gronie, a już niedopuszczalnym jest używanie pytań, które wysłało się do puli po 3-4 miesiącach w jakichś sparingach, bo pewności czy pulowy je użył nigdy nie ma. Zakładam, że w kolejnym sezonie można. Po sezonie to co zostanie w puli można przekazać na przykład na pulę ligi wakacyjnej. Na nowy sezon raczej bym puli nie przenosił, pytania mogą się łatwo zdezaktualizować. Mam jednak świadomość, że niektórzy używają pytań we własnym gronie, w sumie nawet nie mam gwarancji kto dane pytanie ułożył, gdy trener wysyła zbiorczą paczkę. Tak czy inaczej nie pozwoliłbym sobie, żeby nawet na zawody indywidualne czy parowe zadać w biegu z udziałem zawodnika danego zespołu pytania jego kolegów z teamu.