Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Paweu

Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ

Post autor: Paweu »

Nie ma takiego wątku, więc zakładam i od razu zaczynam z pierwszym wnioskiem:

Kasper, czy jest taka możliwość, by (będąc sędzią) po kliknięciu przycisku "Rozpocznij wyścig" automatycznie ustawiał się focus na polu tekstowym do wprowadzania wiadomości? Kilka razy naciąłem się na tym, że puszczam bieg, spadają dobre odpowiedzi, chcę napisać punktację a tu okazuje się że nic nie napisałem :P
..."Jeden pindol był cieniutki, a drugi gruby jak świnia. Może ukąszenie świni boli, lecz to rany po leszczynie goją się dłużej."...

DMP ISQ '06 '07 '12
IMP ISQ '06
MPPK ISQ '07 '08 '12 '13
Złoty Nick '12
Trofeum Debiutantów '06

Śr.bieg. z całej "kariery": 2,298

Kasper
Site Admin

Re: Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ

Post autor: Kasper »

Jak najbardziej jest taka możliwość, będzie w kolejnym release. :)

Awatar użytkownika
Paboł

Post autor: Paboł »

Czy jest opcja dodania polskich znaków do nicków? Chcialbym się zunifikować z dwóch postaci w jedną :)

Aszotek

Post autor: Aszotek »

Paboł pisze: 28 sty 2021, 08:57 Czy jest opcja dodania polskich znaków do nicków? Chcialbym się zunifikować z dwóch postaci w jedną :)
Jazda na dwie postaci jest zła, nie polecam

Kasper
Site Admin

Zmienię Ci ten nick.

Awatar użytkownika
Paweu

Post autor: Paweu »

To przy okazji zmień Świstakowi. Chyba przyjmie tę zmianę z entuzjazmem.
..."Jeden pindol był cieniutki, a drugi gruby jak świnia. Może ukąszenie świni boli, lecz to rany po leszczynie goją się dłużej."...

DMP ISQ '06 '07 '12
IMP ISQ '06
MPPK ISQ '07 '08 '12 '13
Złoty Nick '12
Trofeum Debiutantów '06

Śr.bieg. z całej "kariery": 2,298

Kasper
Site Admin

Świstak już dawno zmieniony.

Awatar użytkownika
Paboł

Kasper pisze: 28 sty 2021, 09:19 Zmienię Ci ten nick.
Thx

Awatar użytkownika
Citas
Kontaktowanie:

Post autor: Citas »

Czy jest możliwość ustawienia, by dało się kliknąć w link podany na czacie?
Jeśli chcesz pokoju, szykuj się do wojny

Kasper
Site Admin

Oczywiście, że jest. ;)

Kasper
Site Admin

Cześć! Właśnie wjechała DUŻA aktualizacja czata.

Stale wsłuchuję się w głosy ludu, to na kanałach czatowych, jak i również na forum, czy w rozmowach na komunikatorach. Staram się uwzględniać wszystkie uwagi i implementować je do aplikacji w miarę możliwości.

Nowości od początku tego sezonu:

1. Nowy wygląd i layout czata.
Opracowanie graficzne zawdzięczamy pracy i talentowi hNa, który przygotował mi wszystkie ikonki, obrazki, tła, kaski i loga, jak również dobrał kolorystykę poszczególnych okien. Ja z kolei zająłem się przeprojektowaniem całego układu i stylowania zgodnie z designem. Całość jest responsywna i dopasowana również pod urządzenia mobilne, tak jak to było do tej pory.

2. Nowy przycisk czyszczenia zawartości okna.

3. Nowy przycisk objaśnienia skrótów klawiaturowych.

4. Dodałem długo wyczekiwaną przez wielu możliwość klikania w linki na czacie, np. w momencie protestu po biegu. Teraz da się już w nie klikać, otwiera się wówczas nowa karta ze stroną z linka.

5. Poprawiono sortowanie nicków na liście obecności (ŁukaszWroński był po zawodnikach z nickami tymczasowymi).

6. Sterowanie czatem przy użyciu klawiatury – możliwość odpięcia myszki i sędziowania. 😊
Wprowadziłem możliwość całkowitego sterowania czatem za pomocą klawiatury, służą do tego liczne skróty klawiszowe oraz komendy.

Na stronie logowania możemy nawigować pomiędzy kolejnymi polami formularza za pomocą klawisza Tab (do przodu) oraz Shift+Tab (do tyłu), istnieje możliwość wybierania pokoju strzałkami.

Z kolei na samym czacie możemy np. zmieniać kolory klawiszami Alt+1/2/3… zgodnie z ikonkami kolorów na dole, jak również pogrubiać itd. poprzez użycie skrótu Ctrl+B/I/U. Wszystkie przyciski na czacie mają swoje skróty, pełna lista jest dostępna na czacie.
Prawdziwa zabawa zaczyna się w trybie sędziego. Zostajemy sędzią wpisując komendę „/ref”. Gdy użyjemy skrótu Ctrl+Q wówczas możemy nawigować strzałkami pomiędzy obecnymi na kanale quizowiczami i naciskając spację zaznaczać bądź odznaczać ich z obsady. Zatwierdzenie następuje przy użyciu Ctrl+D (dodanie) i Ctrl+Y (usunięcie). Ustawiamy pytanie za pomocą Ctrl+P, startujemy bieg poprzez Ctrl+H i kończymy go naciskając Ctrl+S.

Kolejnym bajerem dla leniwych jest możliwość przyznawania punktów zawodnikom za pomocą skrótu, eliminując konieczność wpisywania ręcznie po kolei, np. „Witek 3, hN 2, …”. Znając obsadę widoczną poprzez kaski (od czerwonego, od lewej) możemy wcisnąć dwukrotnie Ctrl+1, wtedy 3 punkty dostanie zawodnik w kasku czerwonym, następnie dwukrotnie Ctrl+4 – żółty 2 punkty, Ctrl+2 – niebieski 1 punkt i Ctrl+3 – biały 0. Cyfra po klawiszu Ctrl oznacza jego kolejność, w jakiej wymieniony był w obsadzie, patrząc od lewej. Pierwsze naciśnięcie skrótu ustawia punkty w polu do wysłania, a drugie zatwierdza je i wysyła. Gdy operujemy tymi skrótami, czat pamięta jakie punkty poprzednio przyznaliśmy i kolejnemu zawodnikowi przyznaje punkty o 1 mniej. Resetujemy pamięć punktów przy użyciu Ctrl+0 (zero).

7. Najważniejszą zmianą jest wprowadzenie na stałe mechanizmu obliczania literówek.
Jak obserwujemy, wielu potencjalnych sędziów boi się zgłaszać do sędziowania w obawie przed omyłkami przy ręcznym wyliczaniu literówek, o co w obliczu stresu związanego z sędziowaniem jest nietrudno. Aby wyjść im naprzeciw opracowałem w pocie czoła automat, który zrobi to za nich! 😊

Ponieważ niektóre przypadki są skomplikowane obliczeniowo, aby temu sprostać mechanizm literówek jest asynchroniczny, to znaczy, że czasem informacja o ilości literówek może się pojawiać z opóźnieniem (rzędu kilku sekund). Mając na uwadze najważniejsze pryncypia naszej zabawy, dzięki tej asynchroniczności nie blokujemy odpowiedzi zawodników, czyli są one wysyłane priorytetowo i natychmiast, literówki zaś są kalkulowane w osobnym wątku obliczeniowym i dosyłane w miarę możliwości, aby nie powodować żadnych lagów i opóźnień w wyświetlaniu odpowiedzi zawodników.
Aby ten skomplikowany mechanizm mógł działać poprawnie w warunkach różnych zawiłości charakterystycznych dla naszego quizu, jak skróty, limity, 4-literowe odpowiedzi, rosyjskie transliteracje, konieczne było przeprojektowanie okienka ustawiania pytania i odpowiedzi. Może się on na początku wydać przeładowany opcjami, ale szybko się połapiecie o co tam chodzi. Pod przyciskiem pytajnika umieściłem kompleksową instrukcję z przykładami, jak umieszczać odpowiedzi.

Najważniejsze zasady:
- wpisujemy odpowiedź w pole „odpowiedź”, ewentualne elementy tej odpowiedzi, w których nie można zrobić literówek, jak choćby skrótowce podajemy w polu poniżej (jeśli ich jest więcej, oddzielamy je przecinkiem).
- jeśli mamy pytanie o np. Emila Sajfutdinowa, to znaczy, że poprawna odpowiedź może występować w równorzędnych wariantach, jak „Emil Sajfutdinow” oraz „Emil Sayfutdinov” i obie te odpowiedzi to 0 literówek. Takie warianty dodajemy przyciskiem z plusikiem.
- czasami mamy też przypadek, że w pytaniu trzeba podać co najmniej 2 nazwiska z 3, wtedy należy zaznaczyć kwadracik checkbox „Podaj przynajmniej X z Y” i ustawić minimalną konieczną liczbę wariantów do uznania odpowiedzi za poprawną.
- na samym dole jest dodatkowe pole, gdzie wpisujemy informacje dodatkowe, które chcemy wyświetlić zawodnikom po biegu, jak np. pytanie o samo nazwisko: Kuciapa (Maciej), w tym polu podajemy to, co wyświetla się w nawiasie.

W razie wszelkich pytań, uwag, propozycji piszcie śmiało tutaj, bądź prywatnie.

Dziś i jutro wieczorem mogę poszkolić chętnych z obsługi nowego okna pytań i odpowiedzi. Można się również zwracać do pozostałych członków Zarządu.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2021, 13:33 przez Kasper, łącznie zmieniany 1 raz.

lowigus

Post autor: lowigus »

Genialna sprawa! :)

Awatar użytkownika
Paboł

Heja, heja.

W ostatnim meczu BAD - FT niechcący wyszedł edge case, który złamał algorytm liczenia litów :)

Obrazek

Odpowiedź w 18.57 ma 2 lity, a czat podpowiada 9+.

Na bieg nie miało to wpływu, przytomny sędzia dał sobie radę :) Ale zgłaszam, żeby nie uciekło.

pzdr

Kasper
Site Admin

Dziękuję za czujność i sygnał!

Algorytm literówek zadziałał w sumie dobrze, luka była w optymalizatorze wariantów odpowiedzi, który ich za dużo odsiał, w tym ww. odpowiedź Bazylego.

Błąd już naprawiony, wieczorem wrzucę poprawkę online. ;)

Kasper
Site Admin

Dodałem długo oczekiwane przez osoby ze słabszą pamięcią - resetowanie hasła na czacie! :lol:

Vinny

Post autor: Vinny »

Proszę o pomoc w zarejestrowaniu się na czacie isq, podaje adres e-mail i ciągle wywala na czerwono, że jest not valid (próbowałem wp, gmail i służbowy).

vaikai

Post autor: vaikai »

Czy jest możliwość dodania opcji zapisywania logów do txt czy jakiegoś innego formatu, żeby zachować sobie zapis czata z meczu? Bo z tego co wiem to nie można niestety sobie zaznaczyć wszystkiego i potem skopiować, a ułatwiłoby to na pewno pisanie np. relacji pomeczowych :D. Aczkolwiek nie jest to funkcjonalność bez której nie da się żyć, więc jak coś to można sobie poradzić bez tego :D.

Osvald
Site Admin

Post autor: Osvald »

Chciałbym spytać czy jakieś dalsze prace rozwojowe wchodzą w grę, czy już delektujemy się tym co mamy a mamy już kawał dobrej roboty, która działa perfekcyjnie. Głównie chodzi mi o chęci, motywację i gratyfikację kodera.
Bo ja chciałbym z ciekawości samej wiedzieć czy warto wnosić jakieś dlasze pomysły nt. czata.
Obrazek

Speed

Post autor: Speed »

Nie warto, teraz Kasper ma sie zająć powrotem do optymalnej dyspozycji jako zawodnik, a nie jakimś czatem głowę zaprzątać. :)

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Oczywiście że kolejne propozycje są potrzebne - Osvald nie bój się proponować... Kasper ma podzielną uwagę :lol:
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Kasper
Site Admin

Oczywiście, że warto wnosić pomysły Osvaldzie, bardzo jestem ciekawy, co Ci chodzi po głowie i zapewniam, że czat będzie rozwijany.

Aktualnie jestem zapracowany i nie mam zbyt dużo czasu na to, by poświęcić go czatowi. W pierwszej kolejności muszę się skupiać na rodzinie i sprawach zawodowych, a czat, co oczywiste, to pasja i hobby, za które swych bliskich nie wyżywię. ;)

Zapowiadałem wprowadzenie w bieżącym sezonie tzw. puli pytań w chmurze, niestety nie udało mi się tego skończyć na czas, aktualny stan zaawansowania prac w tej dziedzinie oceniam na 75%, więc na przyszły sezon powinno to już działać. Jak?
- pulowy wprowadza do bazy danych na specjalnie utworzonej stronie pytania nadesłane przez quizowiczów,
- z tych pytań komponuje zestawy w postaci np. 15 pytań zasadniczych i 4 rezerwowych,
- przydziela zestaw do konkretnego meczu (mecze są wcześniej zdefiniowane i wprowadzone przez oddelegowaną osobę),
- sędziowie zgłaszając się na mecze (może to być nawet minutę przed meczem) mają od razu dostęp do zestawu (brak problemu z nieobecnością pulowego, aby wysłać zestaw),
- sędzia rozpoczynając mecz automatycznie ładuje zestaw do pamięci i dzięki temu nie musi co wyścig wprowqdzać pytania ręcznie, w przypadku powtórki klika na specjalny przycisk, aby czat załadował pytanie rezerwowe, zamiast zasadniczego.

Kolejnymi etapami rozwoju czata, jakie planuję wdrożyć, są:
- automatyczny program meczowy (ligowy, indywidualny) generujący po zawodach wyniki, brak pracy dla sędziego technicznego,
- specjalne podstrony do podglądu każdego meczu bieg po biegu, na wzór STS-a,
- prywatne wiadomości na czacie,
- emotikonki,
- oznaczanie nicków, jak na Messengerze.

Zachęcam wszystkich do dyskusji oraz zgłaszania pomysłów i uwag.

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Kaspi, nie chcę Ci psuć, ale co z sytuacją gdy oba zespoły palą rezerwowe pytania jak Mauer z Stopczykiem papiery na wysypisku - czy wtedy pulowy robi jakiś taki ogólny plik czy też sędzia miałby manualnie "doklejać"?

Jak zapobiec wyciekowi pytań w przypadku gdy ktoś zapomni o uczciwości i weźmie sobie zestaw np. na trening?
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Kasper
Site Admin

Zawsze istnieje możliwość ustawienia pytania ręcznie, na wypadek wyczerpania się zestawu.

Dziś, gdy pytania są wysyłane mailowo, również ktoś nieuczciwy może użyć ich treningu. Przewidziałem zabezpieczenia, mające minimalizować takie ryzyko w nowym systemie.

Kasper
Site Admin

Osvald, ja cały czas czekam na Twoje pomysły. :)

krzysinho

Post autor: krzysinho »

Nie wiem na ile to jest skomplikowane do stworzenia i dodania tego do czata, ale mam w sumie trzy pomysły.
Ogólnie wg mnie powinniśmy iść w stronę, tego żeby sędzia jak najmniej musiał pisać i odciągać się od sędziowania przez co tworzy różne stykowe sytuacje. Typu:
Gracz 1: Zła odpowiedź
Gracz 2: Inna zła odpowiedź
Gracz 3: Dobra odpowiedź
Sędzia: Nic
Gracz 4: Znów zła odpowiedź
Gracz 3: Kolejna zła odpowiedź
Sędzia: Gracz trzeci 3
Pomysł 1:
W panelu pytania dodać dwa pola "Podpowiedź 1", "Podpowiedź 2", które automatycznie po 30 i 45 sekundach wysyłają podpowiedź. Wybaczcie jestem słabym grafikiem ;)
Obrazek

Pomysł 2:
Brak pisania przez sędziego, zamiast tego wyskakują mu okienka, które musi klikać, w zależności od treści. Wiadomo można zrobić to ładniej, ale chodzi mi o sens działania
Obrazek
Po kliknięciu tak czat automatycznie generuje komunikat: "Nick 3", "Nick 2" itd.

Pomysł 3:
W pewien sposób promowanie wiedzy, to co sędzia kliknie w okienku widzi tylko zawodnik (poza opcją prawidłowej odpowiedzi gdy jest to ogolnodostępne), który to napisał, dzięki czemu spisywać będzie trzeba mądrzej, osoby mylące się na kluczu ale wiedzące, będą wiedziały o tym pierwsze i to da im pewien handicap będący nagrodą za wiedzę.
Obrazek

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”