I półfinał IM ISQ - 15.01.2025, godz. 21:15
Moderator: Wojtas
-
- Site Admin
Pierwszy półfinał IM sezonu 17
>>CZAT GŁÓWNY<<
Lista startowa:
1. MasTerek (RS) - I rk - 7
2. Wojtas (DD) - I rk - 10
3. Magik (DD) - I rk - 4
4. Eric (KR) - I rk - 5
5. Kasper (DD) - złoto IM ISQ '16
6. Frano (WS) - I rk - 1
7. Boski (DD) - III rk - 1
8. Igor (RS) - III rk - 6
9. Misiowy (RZ) - I rk - 6
10. Falanga (RZ) - II rk - 4
11. Leigh (BF) - II rk - 2
12. Witek (RS) - II rk - 3
13. Jessup (BF) - II rk - 1
14. Barnej (GA) - III rk - 10
15. Speedi (RS) - III rk - 5
16. KubaM (SMS) - II rk - 8
Rezerwowi dla zawodników z I rk:
R1. Aszotek (RS) - I rk - 11
R2. yaras (RZ) - I rk - 12
Rezerwowi dla zawodników z II rk:
R1. VladAŻ (RZ2) - II rk - 11
R2. Tomicek (BSX) - II rk - 12
Rezerwowi dla zawodników z III rk:
R1. Eryk (GA) - III rk - 11
R2. kokoss (BSX) - III rk - 12
Pozostali rezerwowi:
R7. brindel (DD)
R8. Misi (GA)
R9. BomberAŻ (RZ)
R10. Mario (RZ2)
R11. Daras (SMS)
R12. RamboKaczor (KR)
R13. Master1922 (BSX)
R14. pitergno (SMS)
R15. QBYST (BSX)
R16. Osvald (KR)
R17. Otis (SMS)
Sędzia główny:
Sędzia techniczny:
- do finału IM ISQ awansuje pierwszych 8 zawodników z obu półfinałów
-
Re: I półfinał IM ISQ - 15.01.2025, godz. 21:15
Proszę zamienić mnie z Wojtasem.
-
- Site Admin
Proszę o zamianę półfinałami: Jessup za mk
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'
Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'
Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.
-
Bardzo proszę o wskazanie zapisu pozwalającego na zamiany między zawodnikami w półfinałach. Ją widzę tylko to odnośnie ćwierćfinałów:
Ewentualne zmiany pomiędzy zawodnikami tego samego klubu można robić na 24h przed każdą z kolejnych rund kwalifikacyjnych.
Nawet gdyby nagiąć przepisy i uznać, że dotyczy to też półfinałów, to zamiana mmmaciekk - Wojtas nie była zgłoszona 24 h przed.
Co w tej sytuacji? Należałoby uznać, że mmmacka nie ma.
2. We wszystkich rozgrywkach oficjalnych godziną rozpoczęcia jest 21:15, chyba że Zarząd ISQ przy danym turnieju podał inną godzinę. Mając na uwadze wcześniejsze postanowienia, czas oczekiwania zawodników wynosi 5 minut, czyli zawodnik spóźniony ma czas do 21:20, po czym jego miejsce zostaje przekazane rezerwowemu.
Ja wszedłem na czat o 21:21. Czy na czacie był inny rezerwowy, który mógłby zastąpić nieobecnego? Jeżeli tak, to powinien jechać on. Jeżeli nie, a nadal było wolne miejsce, to powinienem jechać ja. Gdyby do 21:21 odbył się jakikolwiek bieg, to oczywiście nikt na mnie nie musiałby czekac z jego rozegraniem po 21:20. Ale jechać dalej powiniennem. Oczywiście o 21:21 gdy wszedłem, zawody nie ruszyły.
Ja dziękuję za taką zabawę, w której ustala się pewne zasady, a potem ich się nie trzyma.
Zostałem oszukany w ćwierćfinale i oszukany teraz. Jak chcecie mnie za te słowa ukarać, to śmiało.
Ewentualne zmiany pomiędzy zawodnikami tego samego klubu można robić na 24h przed każdą z kolejnych rund kwalifikacyjnych.
Nawet gdyby nagiąć przepisy i uznać, że dotyczy to też półfinałów, to zamiana mmmaciekk - Wojtas nie była zgłoszona 24 h przed.
Co w tej sytuacji? Należałoby uznać, że mmmacka nie ma.
2. We wszystkich rozgrywkach oficjalnych godziną rozpoczęcia jest 21:15, chyba że Zarząd ISQ przy danym turnieju podał inną godzinę. Mając na uwadze wcześniejsze postanowienia, czas oczekiwania zawodników wynosi 5 minut, czyli zawodnik spóźniony ma czas do 21:20, po czym jego miejsce zostaje przekazane rezerwowemu.
Ja wszedłem na czat o 21:21. Czy na czacie był inny rezerwowy, który mógłby zastąpić nieobecnego? Jeżeli tak, to powinien jechać on. Jeżeli nie, a nadal było wolne miejsce, to powinienem jechać ja. Gdyby do 21:21 odbył się jakikolwiek bieg, to oczywiście nikt na mnie nie musiałby czekac z jego rozegraniem po 21:20. Ale jechać dalej powiniennem. Oczywiście o 21:21 gdy wszedłem, zawody nie ruszyły.
Ja dziękuję za taką zabawę, w której ustala się pewne zasady, a potem ich się nie trzyma.
Zostałem oszukany w ćwierćfinale i oszukany teraz. Jak chcecie mnie za te słowa ukarać, to śmiało.
- Rudolf
1 Półfinał IM ISQ sezon 17
Wyniki:
1. (13) Jessup (BF) 13 (3,3,3,1,3)
2. (10) Falanga (RZ) 12 (3,3,2,1,3)
3. (11) Leigh (BF) 12 (1,3,2,3,3)
4. (5) Kasper (DD) 12 (2,2,3,3,2)
5. (2) Wojtas (DD) 10 (2,1,2,2,3)
6. (8) Yaras (RZ) 8+3 (1,3,2,d,2)
7. (12) Witek (RS) 8+2 (0,2,1,3,2)
8. (3) Magik (DD) 8+1 (3,0,3,2,0)
9. (7) Boski (DD) 8+0 (3,1,0,2,2)
10. (4) Eric (KR) 6 (0,1,1,3,1)
11. (14) Eryk (KR) 5 (1,2,1,1,0)
12. (17) Aszotek (RS) 4 (3,0,1)
13. (9) Misiowy (RZ) 4 (2,w,0,2,0)
14. (15) Speedi (RS) 4 (2,2,w,d,0)
15. (6) Frano (WS) 2 (0,0,0,1,1)
16. (16) KubaM (SMS) 2 (0,w,1,0,1)
17. (1) MasTerek (RS) 1 (1,w,-,-,-)
Bieg po biegu:
1. Magik (DD), Wojtas (DD), MasTerek (RS), Eric (KR)
2. Boski (DD), Kasper (DD), Yaras (RZ), Frano (WS)
3. Falanga (RZ), Misiowy (RZ), Leigh (BF), Witek (RS)
4. Jessup (BF), Speedi (RS), Eryk (KR), KubaM (SMS)
5. Jessup (BF), Kasper (DD), MasTerek (RS) (w), Misiowy (RZ) (w)
6. Falanga (RZ), Eryk (KR), Wojtas (DD), Frano (WS)
7. Leigh (BF), Speedi (RS), Boski (DD), Magik (DD)
8. Yaras (RZ), Witek (RS), Eric (KR), KubaM (SMS) (w)
9. Aszotek (RS), Leigh (BF), KubaM (SMS), Frano (WS)
10. Kasper (DD), Wojtas (DD), Witek (RS), Speedi (RS) (w)
11. Magik (DD), Yaras (RZ), Eryk (KR), Misiowy (RZ)
12. Jessup (BF), Falanga (RZ), Eric (KR), Boski (DD)
13. Witek (RS), Boski (DD), Eryk (KR), Aszotek (RS)
14. Leigh (BF), Wojtas (DD), Jessup (BF), Yaras (RZ) (d)
15. Kasper (DD), Magik (DD), Falanga (RZ), KubaM (SMS)
16. Eric (KR), Misiowy (RZ), Frano (WS), Speedi (RS) (d)
17. Falanga (RZ), Yaras (RZ), Aszotek (RS), Speedi (RS)
18. Wojtas (DD), Boski (DD), KubaM (SMS), Misiowy (RZ)
19. Jessup (BF), Witek (RS), Frano (WS), Magik (DD)
20. Leigh (BF), Kasper (DD), Eric (KR), Eryk (KR)
Bieg dodatkowy:
21. Yaras (RZ), Witek (RS), Magik (DD), Boski (DD)
Sędzia: PiotrekSL
Technik: Rudolf
Autor programu: Kasper
Tabela biegowa: turniej indywidualny
Wyniki:
1. (13) Jessup (BF) 13 (3,3,3,1,3)
2. (10) Falanga (RZ) 12 (3,3,2,1,3)
3. (11) Leigh (BF) 12 (1,3,2,3,3)
4. (5) Kasper (DD) 12 (2,2,3,3,2)
5. (2) Wojtas (DD) 10 (2,1,2,2,3)
6. (8) Yaras (RZ) 8+3 (1,3,2,d,2)
7. (12) Witek (RS) 8+2 (0,2,1,3,2)
8. (3) Magik (DD) 8+1 (3,0,3,2,0)
9. (7) Boski (DD) 8+0 (3,1,0,2,2)
10. (4) Eric (KR) 6 (0,1,1,3,1)
11. (14) Eryk (KR) 5 (1,2,1,1,0)
12. (17) Aszotek (RS) 4 (3,0,1)
13. (9) Misiowy (RZ) 4 (2,w,0,2,0)
14. (15) Speedi (RS) 4 (2,2,w,d,0)
15. (6) Frano (WS) 2 (0,0,0,1,1)
16. (16) KubaM (SMS) 2 (0,w,1,0,1)
17. (1) MasTerek (RS) 1 (1,w,-,-,-)
Bieg po biegu:
1. Magik (DD), Wojtas (DD), MasTerek (RS), Eric (KR)
2. Boski (DD), Kasper (DD), Yaras (RZ), Frano (WS)
3. Falanga (RZ), Misiowy (RZ), Leigh (BF), Witek (RS)
4. Jessup (BF), Speedi (RS), Eryk (KR), KubaM (SMS)
5. Jessup (BF), Kasper (DD), MasTerek (RS) (w), Misiowy (RZ) (w)
6. Falanga (RZ), Eryk (KR), Wojtas (DD), Frano (WS)
7. Leigh (BF), Speedi (RS), Boski (DD), Magik (DD)
8. Yaras (RZ), Witek (RS), Eric (KR), KubaM (SMS) (w)
9. Aszotek (RS), Leigh (BF), KubaM (SMS), Frano (WS)
10. Kasper (DD), Wojtas (DD), Witek (RS), Speedi (RS) (w)
11. Magik (DD), Yaras (RZ), Eryk (KR), Misiowy (RZ)
12. Jessup (BF), Falanga (RZ), Eric (KR), Boski (DD)
13. Witek (RS), Boski (DD), Eryk (KR), Aszotek (RS)
14. Leigh (BF), Wojtas (DD), Jessup (BF), Yaras (RZ) (d)
15. Kasper (DD), Magik (DD), Falanga (RZ), KubaM (SMS)
16. Eric (KR), Misiowy (RZ), Frano (WS), Speedi (RS) (d)
17. Falanga (RZ), Yaras (RZ), Aszotek (RS), Speedi (RS)
18. Wojtas (DD), Boski (DD), KubaM (SMS), Misiowy (RZ)
19. Jessup (BF), Witek (RS), Frano (WS), Magik (DD)
20. Leigh (BF), Kasper (DD), Eric (KR), Eryk (KR)
Bieg dodatkowy:
21. Yaras (RZ), Witek (RS), Magik (DD), Boski (DD)
Sędzia: PiotrekSL
Technik: Rudolf
Autor programu: Kasper
Tabela biegowa: turniej indywidualny
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."
- PiotrekSL
- Site Admin
Ale ja nie widzę też zapisu pozwalającego na start spóźnionemu ponad ustalony 5-minutowy limit rezerwowemu.
Można by było godzinami rozmyślać i setki scenariuszy ująć w regulaminie, ale kto by go wtedy przeczytał?
Robicie bałagan, spóźniacie się i jakoś trzeba nad tym zapanować. Jako że byłem sędzią zawodów to musiałem ja podjąć decyzję i podejmowałem ją w bardzo dziwnej sytuacji, gdy o 21:15 brakowało 5 uczestników półfinału. Po to ustalamy 5 minut na ewentualne spóźnienia i dokonanie w tym czasie roszad, żeby to w tym czasie zakończyć.
Musiałem w takim razie trzymać się wpisanej do regulaminu zasady "W przypadkach nieunormowanych niniejszym regulaminem Sędzia kieruje się zdrowym rozsądkiem oraz zachowaniem zasad fair-play. ".
Miałem do wyboru:
-spóźnionego ponad ustalony limit zawodnika z obsady (mmmaciekk)
-spóźnionego ponad ustalony limit rezerwowego (Aszotek)
-uznanie zamiany zgłoszonej przez trenera drużyny w czasie, który przyjmujemy na dokonywanie roszad (21-15-21:20)
-odrzucenie wszystkich i zostawienie pustego miejsca mając już na czacie obecnych wszystkich zamieszanych (wspomniana dwójka i Wojtas)
No więc zdrowy rozsądek podpowiedział mi, że ostatnia opcja jest po prostu głupia i może konkurować z brakiem Zmarzlika w Vojens czy walkowerem w Gorzowie. Więc po jej odrzuceniu zasady fair play pozostawiły mi jedynie uznanie zamiany, która daje możliwość startu obu zakwalifikowanym z eliminacji zawodnikom i jest ich wewnętrzną klubową sprawą.
Krzywdzące byłoby gdybym spośród wypisanych powyżej opcji wybrał spóźnionego rezerwowego, choć proponowałem takie rozwiązanie, ale pod warunkiem zgody wszystkich startujących i naturalnie zespół DD się sprzeciwił, wspominając zgłoszoną zamianę, co na ich miejscu również bym zrobił.
Więc moim zdaniem decyzja była dobra i więcej się na jej temat nie wypowiadam. Wziąłem zawody nie po to żeby rozstrzygać spory, których nie da się rozwiązać zadowalając wszystkich, nie spodziewałem się tego typu problemów, tylko zgłosiłem się bo spora część pytań pochodziła ode mnie i w razie wątpliwości co do nich najłatwiej będzie mi je rozwiewać. Do nikogo nic nie mam, nikogo oszukać nie miałem zamiaru. Decyzja musiała być podjęta przez sędziego więc ją podjąłem, moim zdaniem słuszną.
-
Nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, gdzie widnieje w ogóle zapis umożliwiający zamianę zawodników w półfinałach, a nie w rundach kwalifikacyjnych. Bo w żużlu, jak wiemy, nie jest to możliwe i wiadomo też dlaczego - żeby sobie nie wybierać półfinałów i aby półfinały były względnie równe.
Nie zmienia to faktu, że nawet gdyby zamienianie było dozwolone, to decyzja była nieregulaminowa.
Nie zmienia to faktu, że nawet gdyby zamienianie było dozwolone, to decyzja była nieregulaminowa.
-
- Site Admin
Aszotek, jeśli spojrzysz w archiwum tego forum, to zobaczysz że od sezonu 13 minimum rok rocznie następowały zamiany w półfinale IM. Nigdy nie było takiego zapisu w regulaminie i nigdy nikt nie miał z tym problemu. Teraz tak, zarząd może wprowadzić sztywną zasadę braku zamian, ale obawiam się że co najmniej kilka osób z obecnego niewielkiego grona quizowiczow by się bardzo obraziła i prawdopodobnie na pokaz nie wystartowała (nie pisze o wymyślonej sytuacji, bo takie historie działy się już i w obecnym sezonie, i w poprzednich). Chyba, że dyskusja dotyczy tego dlaczego nie ma takiego zapisu w regulaminie? No cóż, jako prawnik na pewno wiesz lepiej czy istnieje takie prawo, które pozwala decydować w sprawach na podstawie werdyktów z przeszłości. Regulamin nigdy nie uwzględni wszystkich okoliczności, bo po prostu żaden człowiek nie jest ich w stanie przewidzieć.
Oczywiście przykro, że taka sytuacja miała miejsce. PiotrekSL był postawiony w sytuacji, w której musiał w ciągu 5 minut zdecydować spośród opcji nie uwzględnionych w regulaminie, bądź przyjąć tą uwzględnioną w regulaminie, która by się zakończyła nie mniejszym skandalem. Fakty są takie, że termin zawodów oraz czas spóźnienia akceptowanego znany był wszystkim i był uwzględniony w regulaminie.
Oczywiście przykro, że taka sytuacja miała miejsce. PiotrekSL był postawiony w sytuacji, w której musiał w ciągu 5 minut zdecydować spośród opcji nie uwzględnionych w regulaminie, bądź przyjąć tą uwzględnioną w regulaminie, która by się zakończyła nie mniejszym skandalem. Fakty są takie, że termin zawodów oraz czas spóźnienia akceptowanego znany był wszystkim i był uwzględniony w regulaminie.
-
Nie pomyślałbym nawet, że nie można się zamieniać. Odkąd jestem w quizie to ludzie się zamieniali. Jak to problem to dajcie znać przed następnymi mistrzostwami, jeśli quiz będzie trwał,że nie można to nie będę nawet się zgłaszał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Dlaczego kogokolwiek miałoby obrazać to by nie było możliwości zamiany w półfinale? To raczej normalne, nie wiem czemu w ogóle zaczęły się takie praktyki.
A co do wyboru sędziego, to cóż, bądźmy precyzyjni. O 21:21 wchodzę na czat jako rezerwowy, do tej pory nie zatwierdzono obsady. Zmiana zgłoszona została PO 21:15. Nie było tak, że wszedłem i trzeba było coś odkręcać.
A co do wyboru sędziego, to cóż, bądźmy precyzyjni. O 21:21 wchodzę na czat jako rezerwowy, do tej pory nie zatwierdzono obsady. Zmiana zgłoszona została PO 21:15. Nie było tak, że wszedłem i trzeba było coś odkręcać.
-
Z tego samego powodu, dla którego nie jedziemy całej kolejki ligowej w tym samym dniu a często nawet w tym samym tygodniu.
Oczywiście można wyjść z propozycją by zaostrzyć regulamin, doprecyzować kolejne punkty i dopisać z pięćdziesiąt kolejnych. Czym to się skończy - szczególnie przy obecnej kondycji Quizu - można chyba przewidzieć.
Bądźmy precyzyjni, ktoś, kto chce wystąpić w danej imprezie, jest zobowiązany wejść na czat punktualnie o podanej godzinie. Ba, może pojawić się nawet godzinę wcześniej, zostawić nick i zająć się innymi ważnymi rzeczami, typu wyszukiwanie sextape'u Marianny Schreiber i mieć problem z głowy. W czym zatem rzecz?A co do wyboru sędziego, to cóż, bądźmy precyzyjni. O 21:21 wchodzę na czat jako rezerwowy, do tej pory nie zatwierdzono obsady. Zmiana zgłoszona została PO 21:15. Nie było tak, że wszedłem i trzeba było coś odkręcać.
-
- Site Admin
Chyba się powtórzę, ale wyjaśnię jeszcze raz:
- jeśli uznajemy, że sztywno trzymamy się 5 minut: zamiana półfinałami została dokonana na czacie (nie na forum, co jest jakąś podstawą do jej nie uznania) w regulaminowym czasie 5 minut. Jeśli uwzględniamy, że nie powinna zostać uznana, bo nie została zgłoszona na forum, to wtedy powinno pozostać puste miejsce, bo o 21:20 nie było rezerwowego na czacie.
- jeśli szukamy uczestnika, to
a) zmiana została zgłoszona przed 21:20
b) wszedłeś na czat (rezerwowy) o 21:21
c) o 21:23 na czacie był mmmaciekk, który był pełnoprawnym uczestnikiem tych zawodów. Również przed rozpoczęciem półfinału.
Można dyskutować na temat tej lub innej decyzji, ale nie widzę podstawy, żebyś czuł się oszukany. Jeśli czekamy dłużej niż 5 minut - pojawił się mmmaciekk. Jeśli nie czekamy - i tak nie byłeś uprawniony do startu.
- jeśli uznajemy, że sztywno trzymamy się 5 minut: zamiana półfinałami została dokonana na czacie (nie na forum, co jest jakąś podstawą do jej nie uznania) w regulaminowym czasie 5 minut. Jeśli uwzględniamy, że nie powinna zostać uznana, bo nie została zgłoszona na forum, to wtedy powinno pozostać puste miejsce, bo o 21:20 nie było rezerwowego na czacie.
- jeśli szukamy uczestnika, to
a) zmiana została zgłoszona przed 21:20
b) wszedłeś na czat (rezerwowy) o 21:21
c) o 21:23 na czacie był mmmaciekk, który był pełnoprawnym uczestnikiem tych zawodów. Również przed rozpoczęciem półfinału.
Można dyskutować na temat tej lub innej decyzji, ale nie widzę podstawy, żebyś czuł się oszukany. Jeśli czekamy dłużej niż 5 minut - pojawił się mmmaciekk. Jeśli nie czekamy - i tak nie byłeś uprawniony do startu.
-
To skoro mmmaciekk mógł jechać to po co te cyrki z zamianą?
-
Dobra. Sorry za post pod postem, ale nowa myśl. Emocje opadły i nadal uważam, że cała sytuacja mnie skrzywdziła, ale z różnych powodów, nie tylko tych, o których pisałem. Przede wszystkim dlatego, że gdybym wszedł minutę wcześniej, to po prostu bym jechał - czyli gdybym albo sam pamiętał by wejść, albo gdyby ktokolwiek mi o tym przypomniał, że mam IM ISQ lub choćby przypomniał w ciągu pięciu minut oczekiwania, bo byłem cały czas dostępny.
Więc zamykam temat z mojej strony.
Więc zamykam temat z mojej strony.
-
- Site Admin
-
Czyli jesteśmy zgodni, że jak już tak bardzo mieliśmy trzymać się przepisów, to powinno być puste miejsce i sędzia popełnił błąd.
-
Sędzia nie popełnił błędu, ale mógł podjąć inną decyzję.