Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ
-
Re: Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ
Mam mieszane uczucia. Oczywiste jest, że jeśli ktoś chce ściągnąć, to w dzisiejszych czasach bez problemu sobie poradzi na innym urządzaniu. Pod tym względem dawna rola wykluczania za away dziś już trochę traci rację bytu. Zarazem mogę sobie jednak wyobrazić sytuację, że ktoś ma osobną kartę np. z medalistami IMŚ. W 10 wyścigach się nie przyda, a w 11 akurat padnie pytanie, gdzie będzie mowa np. o srebrnym medaliście z tego czy tamtego sezonu. Dwa kliknięcia i... To przykład teoretyczny, który mógłby się nigdy nie zdarzyć, ale nasz quiz tyle wycierpiał przez różne formy oszukiwania, że jestem sceptyczny, nawet jeśli rozumiem, o co tu ma chodzić i widzę w tym pewien sens.
Natomiast przy okazji poruszę inny temat. W tym roku sędziując miałem następujący przypadek: zacząłem bieg, pojawiła się informacja, że bieg jest rozpoczęty, że za chwilę będzie pytanie. W tym momencie wyświetlił się też komunikat, że Kwiti jest away. Od razu spojrzałem na jego nick i zobaczyłem, że wrócił jeszcze przed pytaniem. W tej sytuacji zaliczyłem mu normalnie udział w biegu i nie wykluczyłem, choć na czacie były dość różne opinie. Ostatecznie nikt mojej interpretacji nie zakwestionował i protestu nie było. Jak dla mnie czat powinien pokazywać, że ktoś jest away, dopiero po pojawieniu się pytania - taka mała sugestia, jeśli przy czacie Kasper będzie coś poprawiał, to widziałbym tu pole do małej modyfikacji
Natomiast przy okazji poruszę inny temat. W tym roku sędziując miałem następujący przypadek: zacząłem bieg, pojawiła się informacja, że bieg jest rozpoczęty, że za chwilę będzie pytanie. W tym momencie wyświetlił się też komunikat, że Kwiti jest away. Od razu spojrzałem na jego nick i zobaczyłem, że wrócił jeszcze przed pytaniem. W tej sytuacji zaliczyłem mu normalnie udział w biegu i nie wykluczyłem, choć na czacie były dość różne opinie. Ostatecznie nikt mojej interpretacji nie zakwestionował i protestu nie było. Jak dla mnie czat powinien pokazywać, że ktoś jest away, dopiero po pojawieniu się pytania - taka mała sugestia, jeśli przy czacie Kasper będzie coś poprawiał, to widziałbym tu pole do małej modyfikacji
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
-
- Kontaktowanie:
A z otwartego telefonu nie przeczytasz? Albo co to za problem zrobić dwa okienka i małe z fejsbukiem i obok czat? No trochę nie przemyślałeśMisiowy pisze: ↑29 sty 2023, 16:11 Jak dla mnie to zdecydowane nie. 2 sekundy wystarczą, żeby przełączyć na kartę z facebookiem, gdzie koledzy mogą napisać odpowiedź nawet na podstawie literek czy innych odpowiedzi, a potem szybko z powrotem na czat. Nie ma co otwierać takich furtek. Ktoś omyłkowo wciśnie jakiś klawicz czy skrót? Jego błąd, ktoś inny nie wciśnie, więc można uznać, że jest w tej kwestii lepszy technicznie i zyskuje, jest to jakaś część skilla w tej grze.
1. miejsce w DM ISQ '14
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13
-
- Site Admin
W jednym się zgadzam - jeśli ktoś chce oszukać to i tak będzie próbował to zrobić. Tylko że dokładnie dlatego powinniśmy robić wszystko co się da żeby to utrudniać, a nie ułatwiać, a zlikwidowanie awaya to zdecydowanie ułatwi. W sumie tyle mam do napisania w tym temacie.
Co do wyskakujących okienek - jeden rozwiąże problem w sekundę, a inny w 8 i i tak dostanie w za awaya
Co do wyskakujących okienek - jeden rozwiąże problem w sekundę, a inny w 8 i i tak dostanie w za awaya
- Rudolf
Danielu, masz zapis regulaminu prosty: po rozpoczęciu biegu (kliknięciu przycisku start biegu) nie masz prawa być away. To jak zielone światło - dotykasz taśmę i koniec biegu dla Ciebie. Jak dla mnie to sorry ale błąd.Daniel pisze: ↑29 sty 2023, 21:12 Mam mieszane uczucia. Oczywiste jest, że jeśli ktoś chce ściągnąć, to w dzisiejszych czasach bez problemu sobie poradzi na innym urządzaniu. Pod tym względem dawna rola wykluczania za away dziś już trochę traci rację bytu. Zarazem mogę sobie jednak wyobrazić sytuację, że ktoś ma osobną kartę np. z medalistami IMŚ. W 10 wyścigach się nie przyda, a w 11 akurat padnie pytanie, gdzie będzie mowa np. o srebrnym medaliście z tego czy tamtego sezonu. Dwa kliknięcia i... To przykład teoretyczny, który mógłby się nigdy nie zdarzyć, ale nasz quiz tyle wycierpiał przez różne formy oszukiwania, że jestem sceptyczny, nawet jeśli rozumiem, o co tu ma chodzić i widzę w tym pewien sens.
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."
-
no można też grać z otwartym leksykonem Dobruszka, Januszem Kołodziejem siedzącym na plecach albo naprutym wujasem wspominającym finał Brązowego Kasku z 1990, tylko co z tego? sądzę, że Misiowemu chodzi o możliwość otworzenia kolejnej furtki, a nie rozkładanie potencjalnych sposobów kanciarstwa na czynniki pierwsze; boski ujął to najtrafniej jak się tylko daCinek pisze: ↑29 sty 2023, 22:28A z otwartego telefonu nie przeczytasz? Albo co to za problem zrobić dwa okienka i małe z fejsbukiem i obok czat? No trochę nie przemyślałeśMisiowy pisze: ↑29 sty 2023, 16:11 Jak dla mnie to zdecydowane nie. 2 sekundy wystarczą, żeby przełączyć na kartę z facebookiem, gdzie koledzy mogą napisać odpowiedź nawet na podstawie literek czy innych odpowiedzi, a potem szybko z powrotem na czat. Nie ma co otwierać takich furtek. Ktoś omyłkowo wciśnie jakiś klawicz czy skrót? Jego błąd, ktoś inny nie wciśnie, więc można uznać, że jest w tej kwestii lepszy technicznie i zyskuje, jest to jakaś część skilla w tej grze.
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)
-
Rozumiem, niemniej uznałem, że skoro wrócił przed tym, jak w ogóle pojawiło się pytanie, to jednak logiczniejsze jest dopuszczenie go do udziału w biegu. Nikt nie złożył protestu, wszyscy uznali taki argument (sam tuż po zakończeniu biegu napisałem, dlaczego nie wykluczam i bez większej dyskusji wszyscy to zaakceptowali, był może jeden wpis w stylu "no skoro tak uważasz"). A że jestem ciekaw, co sądzą także ci, których na czacie wtedy nie było, stąd też powyższy post na forum.
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 09 RS - 2,318
-
Jak dla mnie to decyzja w porządku, zgodna ze słynnym "duchem gry"
-
- Kontaktowanie:
Była taka sytuacja, pamiętam! Dzięki Daniel, nagroda fair play jest Twoja! Pechowy klawisz windowsa - a tfu!Daniel pisze: ↑29 sty 2023, 21:12
Sezon #6, Buoni Fantasmas - 1,250 (15/12)
Sezon #7, WhiteSox - 1,824 (129/68)
Sezon #8, Dobre Duszki - 1,464 (41/28) 3. miejsce w Kryterium Asów
Sezon #9, White Sox - 1,423 (74/52) Brąz DM ISQ
Sezon #10, White Sox - 1,514 (106/70) Finalista IM ISQ, Złoty medal MPK ISQ
Sezon #11, Champions Team - 1,625 (26/16)
Sezon #12, Ekipa Remontowa - 1,630 (88/54)
Sezon #13, Red Sox - 1,500 (93/62), Finalista IM ISQ, 3. miejsce w IM Częstochowy
Sezon #14, Red Sox - 1,154 (15/13)
Sezon #15, Red Sox (gość) - 1,533 (46/30), Black Sox - 1,831 (108/59)
Sezon #16, Red Sox - 1,067 (16/15) / Black Sox (gość) - 2,091 (23/11)
TepyCoelho pisze:Wlasnie pokazales swoja mityczna obiektywnosc nerwowo nozkami przebierasz, zeby tylko wyszlo ze sie okazalo ze oszukujemy. A tu taki chuj
-
- Site Admin
Ostatnio popsuta była funkcja resetowania hasła na czacie dla zapominalskich. Informuję, że została naprawiona, śmiało można zapominać!
-
- Site Admin
Właśnie wjechała nowa wersja czata.
Wiele osób sygnalizowało, że podczas biegu przeszkadzają im komunikaty o wyjściu/wejściu użytkownika na czat. Postanowiłem wyjść im naprzeciw i teraz w czasie biegu takie komunikaty będą ukryte (wyświetlą się z opóźnieniem po wyścigu, aby nic nie umknęło z wydarzeń na czacie). Wyjątkiem będzie sytuacja, gdy podczas wyścigu czat opuści sędzia lub jeden z rywali, wtedy komunikat, z oczywistych względów, pozostanie widoczny dla zawodników. Użytkownicy nieuczestniczący w biegu nie odczują żadnych zmian.
Dodatkowe usprawnienia:
- naprawa błędu związanego z wyświetlaniem się zawodnikowi komunikatu "Ready" w przypadku jego wyjścia i wejścia podczas biegu,
- przywracanie uprawnień sędziowskich sędziemu, który opuścił czat i wrócił w czasie wyścigu (dotychczas nie dało się przywrócić kontroli nad biegiem aż do jego zakończenia, teraz będzie mógł nadal pisać i sterować wyścigiem).
W razie zauważenia błędów lub pojawienia się nowych pomysłów śmiało piszcie.
Wiele osób sygnalizowało, że podczas biegu przeszkadzają im komunikaty o wyjściu/wejściu użytkownika na czat. Postanowiłem wyjść im naprzeciw i teraz w czasie biegu takie komunikaty będą ukryte (wyświetlą się z opóźnieniem po wyścigu, aby nic nie umknęło z wydarzeń na czacie). Wyjątkiem będzie sytuacja, gdy podczas wyścigu czat opuści sędzia lub jeden z rywali, wtedy komunikat, z oczywistych względów, pozostanie widoczny dla zawodników. Użytkownicy nieuczestniczący w biegu nie odczują żadnych zmian.
Dodatkowe usprawnienia:
- naprawa błędu związanego z wyświetlaniem się zawodnikowi komunikatu "Ready" w przypadku jego wyjścia i wejścia podczas biegu,
- przywracanie uprawnień sędziowskich sędziemu, który opuścił czat i wrócił w czasie wyścigu (dotychczas nie dało się przywrócić kontroli nad biegiem aż do jego zakończenia, teraz będzie mógł nadal pisać i sterować wyścigiem).
W razie zauważenia błędów lub pojawienia się nowych pomysłów śmiało piszcie.
-
- Site Admin
Dobra robota, to bardzo przydatne by nie rozkojarzało zawodników podczas biegow.
Tak przy weekendzie..
Zanim jeszcze napisze wszystkie swoje spostrzeżenia i pomysły to chciałbym przedstawić coś co mi się nasunęło podczas ostatniego sedziowania.
Mianowicie, podczas biegu chcialem spróbować używać skrótów do przyznawania punktów (ctrl+1/2/3/4), wychodziło mi z tym różnie bo obsada mi uciekała, na liście bocznej było wiecej zawodników i czasem nie wiedzialem kto jest 1 kto 2 itp.
Czy byłaby możliwość przyklejenia obsady aby było ją widać, albo w ogóle dodać przyciski w stylu READY aby przyznawać punkty klikając w nie podczas biegu.
To taki pomysł bez ingerencji w regulamin. Nie wiem jak innym sędziom ale mi by to na pewno ułatwiło pracę na wieżyczce aby szybko przyznawać punkty.
Tak przy weekendzie..
Zanim jeszcze napisze wszystkie swoje spostrzeżenia i pomysły to chciałbym przedstawić coś co mi się nasunęło podczas ostatniego sedziowania.
Mianowicie, podczas biegu chcialem spróbować używać skrótów do przyznawania punktów (ctrl+1/2/3/4), wychodziło mi z tym różnie bo obsada mi uciekała, na liście bocznej było wiecej zawodników i czasem nie wiedzialem kto jest 1 kto 2 itp.
Czy byłaby możliwość przyklejenia obsady aby było ją widać, albo w ogóle dodać przyciski w stylu READY aby przyznawać punkty klikając w nie podczas biegu.
To taki pomysł bez ingerencji w regulamin. Nie wiem jak innym sędziom ale mi by to na pewno ułatwiło pracę na wieżyczce aby szybko przyznawać punkty.
-
A czy naprawiono bug z pojawianiem się u sędziego pytania i odpowiedzi po każdej napisanej wypowiedzi, na co pomagał chwilowo tylko relog?
-
- Site Admin
Osvald,
ciekawy pomysł, takie przyciski do przyznawania punktów planuję dodać przy wprowadzeniu programu prowadzonego przez czat, wtedy będzie do tego cały dedykowany interfejs.
Co do obecnego przyznawania punktów skrótami klawiszowymi Ctrl+1/2/3/4, to wystarczy zapamiętać, że 1 = czerwony kask w obsadzie, 2 = niebieski, 3 = biały, 4 = żółty, itd. Ja patrzę na zawodnika, któremu chcę przyznać punkty, widzę kolor np. niebieski to wciskam dwa razy Ctrl+2 (raz, żeby wprowadzić w pole tekstowe, drugi raz, aby wysłać na czat) i gotowe.
Aszotek,
potrzebuję pomocy z odtworzeniem tego przypadku, żeby dojść co go powoduje. Wszelkie opisy postępowania, jak i co klikaliście, pisaliście, gdy on wystąpił, będą nieocenione i wielce pomocne.
ciekawy pomysł, takie przyciski do przyznawania punktów planuję dodać przy wprowadzeniu programu prowadzonego przez czat, wtedy będzie do tego cały dedykowany interfejs.
Co do obecnego przyznawania punktów skrótami klawiszowymi Ctrl+1/2/3/4, to wystarczy zapamiętać, że 1 = czerwony kask w obsadzie, 2 = niebieski, 3 = biały, 4 = żółty, itd. Ja patrzę na zawodnika, któremu chcę przyznać punkty, widzę kolor np. niebieski to wciskam dwa razy Ctrl+2 (raz, żeby wprowadzić w pole tekstowe, drugi raz, aby wysłać na czat) i gotowe.
Aszotek,
potrzebuję pomocy z odtworzeniem tego przypadku, żeby dojść co go powoduje. Wszelkie opisy postępowania, jak i co klikaliście, pisaliście, gdy on wystąpił, będą nieocenione i wielce pomocne.
-
- Site Admin
Na czacie pojawiła się nowość - pokój treningowy z opem dla każdego.
Można sobie tam potrenować sędziowanie, jak również organizować dowolne zawody bez potrzeby szukania pokoju i angażowania kogoś z opem, by się nim podzielił.
Na pokój można wejść poprzez stronę główną wybierając go z listy czatów, bądź przez link bezpośredni: https://czat.isq.com.pl/chat/training.
Można sobie tam potrenować sędziowanie, jak również organizować dowolne zawody bez potrzeby szukania pokoju i angażowania kogoś z opem, by się nim podzielił.
Na pokój można wejść poprzez stronę główną wybierając go z listy czatów, bądź przez link bezpośredni: https://czat.isq.com.pl/chat/training.
-
Swietny pomysl, brawo
- PiotrekSL
- Site Admin
Dokładnie, super sprawa
- Plonek
O kurde, super sprawa. W końcu powstał pokój imienia Wazzy.
FT.