Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Aszotek

Re: Uwagi i propozycje dot. działania czatu ISQ

Post autor: Aszotek »

Pomysł nr 1 uważam za bardzo dobry.

Pomysł nr 2, choć w pełni popieram jego zamysł, niestety jest moim zdaniem chybiony - wydaje mi się, że wprowadzi więcej zamieszania niż pożytku, a wyskakujące okienka będą jeszcze bardziej rozpraszać sędziego. W efekcie potrwa to dłużej niż obecnie.

Pomysł nr 3 mi się podoba, ale z pewną modyfikacją, żeby znowu nie było zabawy z wyskakującymi okienkami itp. Fajnie by było, gdyby sędzia mógł napisać np. "@Aszotek zły klucz" i żeby przez 2-3 sekundy widział to tylko zawodnik, do którego to jest kierowane, a po upływie tego czasu wszyscy. Wtedy faktycznie będzie handicap dla tego zawodnika, ale jednocześnie jeżeli z tego nie skorzysta z określonym czasie, to mogą skorzystać pozostali.

krzysinho

Post autor: krzysinho »

Odnośnie punktu drugiego te okienka były w jednym miejscu, jedno pod drugim, klikając po pierwszej odpowiedzi, okienko że spodu przechodziło by na wierzch itd. Nie wiem czy dobrze tłumacze, ale w moim pomyśle było by to tak jak to kiedyś na czatach było gdy kilka osób zapraszało na priv i te zaproszenia były jedno pod drugim.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

krzysinho pisze: 18 sty 2023, 12:10 Odnośnie punktu drugiego te okienka były w jednym miejscu, jedno pod drugim, klikając po pierwszej odpowiedzi, okienko że spodu przechodziło by na wierzch itd. Nie wiem czy dobrze tłumacze, ale w moim pomyśle było by to tak jak to kiedyś na czatach było gdy kilka osób zapraszało na priv i te zaproszenia były jedno pod drugim.
Rozwiązanie jest ciekawe tylko wydaje mi się że tylko przy uwzględnieniu pytań gdzie odpowiedzi nie padają w przeciągu 2-3 sekund. Jeżeli pójdzie pytanie w stylu "podaj imię polskiego juniora co 3x zdobywał tytuł mimp pod rząd" to zaraz zacznie strzelanina. Jeżeli do każdej odpowiedzi ma wyskoczyć okienko... to momentalnie jest 12 okienek do przeklikania i bieg się mimowolnie wydłuży co Aszotek podniósł.

Propozycja pierwsza jest naprawdę fajna - pytanie o techniczną kwestię dopisania tego do skryptu czata (Kasperku powiedz że to możliwe :mrgreen: )

Co do trzeciej to mam ambiwalentne odczucie - z jednej strony promuje wiedze, z drugiej ten sam efekt można odnieść wstrzymując się z 3-4 sekundy z napisaniem "Rudolf klucz" - w myśl zasady że skoro sędzia milczy to coś musi być na rzeczy.
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Chyba będę w mniejszości, ale chciałem nieco przestrzec przed tą opcją z podpowiedziami równo w czasie. Jeśli chcemy w jakikolwiek sposób niwelować albo utrudniać oszukiwanie, to powinniśmy działać dokładnie odwrotnie, tzn. podpowiedź powinna być w nieprzewidywalnym momencie biegu. Gwoli ścisłości - nie jestem fanem sztywnej zasady 30 sekund, bo czasami są takie biegi kiedy po 8 sekundach już widać, że nikt nie ma pojęcia i ta podpowiedź spokojnie mogłaby wlecieć w sekundzie 20. Teraz do czego prowadzi wrzucanie podpowiedzi na sztywno w punkt 30 sekundzie - jeśli ktoś chce walić w ciula to będzie wiedział kiedy sie oderwać od czegokolwiek tam używa i wrócić na czat po podpowiedź. W zamian za to sugerowalbym, żeby czat np co 5 sekund na chama wrzucał jakąś informację typu "kliknij coś", a jeśli ktoś by nie był aktywny przez sekund 20, to musiałby to odklikac 4 razy :p wiem, trochę głupie, ale przekornie wolałbym iść w tą stronę niż żeby podpowiedź była w ustalonym momencie

yaras

Post autor: yaras »

niewiele się nasędziowałem do tej pory, ale pomysł z okienkami wg mnie chybiony, momentalnie bym się w tym pogubił i sądzę, że nie tylko ja; podobnie z podpowiedziami; tak jak boski napisał, sędzia powinien być od tego, by decydować w którym momencie biegu pada podpowiedź
krzysinho pisze: 18 sty 2023, 10:26 który to napisał, dzięki czemu spisywać będzie trzeba mądrzej, osoby mylące się na kluczu ale wiedzące, będą wiedziały o tym pierwsze i to da im pewien handicap będący nagrodą za wiedzę.
i tu też jestem na nie, klucz w obecnej formie to immanentna cecha quizu, jego pogubienie zwiększa szanse na to, że skorzysta na tym cwaniactwem jakiś underdog; i piszę to z perspektywy gościa, który regularnie tak gubi, jak znajduje punkty na kluczu
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

boski pisze: 18 sty 2023, 12:47 Chyba będę w mniejszości, ale chciałem nieco przestrzec przed tą opcją z podpowiedziami równo w czasie. Jeśli chcemy w jakikolwiek sposób niwelować albo utrudniać oszukiwanie, to powinniśmy działać dokładnie odwrotnie, tzn. podpowiedź powinna być w nieprzewidywalnym momencie biegu.
Słuszna uwaga. Można dodać randomowy przedział od 30 do 35 - w takim przypadku to nic nie zmieni względem ręcznego podpowiadania, a zdejmiemy to z sędziego, który czasami sili się na wymyślanie tego w trakcie biegu dostosowując do sytuacji typu: "hN dobre inicjały, Daniel prawie dobre nazwisko, a tak naprawdę to on miał na imię jak X" co moim zdaniem przy więcej niż jednej odpowiedzi zawodników rozwala cały bieg i tok myślenia podczas niego.

Pomysły fajne Krzysinho, ale IMO UX wtedy siądzie i będzie to powodowało dużo zamieszania. Są pytania, w których cała stawka strzela bo odpowiedzi same się nasuwają. Przykład poniżej, gdzie bieg skończył się w 15 sekund, a padło 11 odpowiedzi.
Obrazek

Nie wyobrażam sobie tych okienek w trakcie takiego biegu, ale można pomyśleć nad podobnym rozwiązaniem, np. przy każdej odpowiedzi - chociaż nie wiem czy to za mocno czata nie zamuli.
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

boski
Site Admin

Tylko nie wiem czemu jest takie przekonanie, że podpowiedź musi być po 30 sekundach. Po pierwsze - ile osób czyta całe pytania? Po drugie, nawet jeśli ktoś w biegu czyta, to ile czasu zajmuje przestudiowanie 3-5 linijek tekstu?

Osvald
Site Admin

Post autor: Osvald »

Kasper pisze: 17 sty 2023, 10:48 Osvald, ja cały czas czekam na Twoje pomysły. :)
Spokojnie, jak wszystkie swoje pomysly zlepie w jedną calosc to napiszę, ale to raczej po sezonie, musze jeszcze posędziowac kilka spotkan by moze cos jeszcze zauwazyc.
A ogolnie moje wizje pokrywaja sie z twoimi.
boski pisze:Tylko nie wiem czemu jest takie przekonanie, że podpowiedź musi być po 30 sekundach
Tak glosi regulamin:
Jedyny słuszny Regulamin ISQ pisze:6. Po upływie 30 sekund i braku udzielenia poprawnej odpowiedzi przez żadnego z zawodników, sędzia główny udziela podpowiedzi. Sędzia podając podpowiedz, ma na celu nakierować zawodników na prawidłową odpowiedź. Podpowiedź musi się odwoływać do wiedzy żużlowej, bądź też inicjałów / pierwszych liter danej odpowiedzi. W przypadku braku poprawnej odpowiedzi na czacie po upływu 45 sekund, sędzia podaje kolejną podpowiedź, bądź rozszerza podpowiedź udzieloną wcześniej.
6a. Odwołanie się w podpowiedzi do wiedzy pozażużlowej (np. stereotypowego wyobrażenia mieszkańców, obiektów lub położenia geograficznego, imion bądź nazwisk znanych osób) uprawnia trenera drużyny lub uczestnika wyścigu zawodów indywidualnych do złożenia protestu. Protest ten skutkuje powtórzeniem biegu.
Obrazek

boski
Site Admin

Wiem jak głosi regulamin, sam go poprawiałem przed sezonem 13 :p pisze o tendencji a nie o regulaminie

Daniel

Post autor: Daniel »

boski pisze: 26 sty 2023, 13:25 Tylko nie wiem czemu jest takie przekonanie, że podpowiedź musi być po 30 sekundach. Po pierwsze - ile osób czyta całe pytania? Po drugie, nawet jeśli ktoś w biegu czyta, to ile czasu zajmuje przestudiowanie 3-5 linijek tekstu?
Tylko jeśli się wie, że do 30 sekundy nie będzie podpowiedzi, to można w trudniejsze pytanie wczytać się dokładniej, a nie tylko w skupieniu czekać, kiedy będzie podp - za 2 sekundy, czy za 15.
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

boski
Site Admin

Nikt trzeźwy nie pisze o podpowiedzi po 2 sekundach Daniel. Ja bym natomiast chciał zapytać kiedy ostatnio czytałeś pytanie w 25 sekundzie biegu? Być może u mnie to działa inaczej, ale najczęściej koło 20 zaczynam już czekać na literki. Nawet jeśli ktoś dalej poszukuje w głowie myśli, to ta podpowiedź moglaby mu tylko pomóc. I jeszcze raz - nie każda podpowiedź musi być szybciej niż po 30 sek i nie każda musi jasno wskazywać na jedną odpowiedź. Natomiast jeśli co jakiś czas pojawiają się jakieś podejrzenia, że ktoś oszukuje to taka większa losowość w czasie podpowiedzi na pewno zadziałałby na ten proceder destrukcyjnie

Awatar użytkownika
PiotrekSL
Site Admin

Post autor: PiotrekSL »

Pytanie w pełni to można przeczytać po 50 sekundach nawet jeśli w międzyczasie musisz spisać co popadnie bo liczysz na punkty. Chyba, że się świadomie ktoś pisze na tryb zero-trójkowy to może sobie czytać całe pytanie i w w spokoju główkować. Rozwiązanie już podawałem, w obecnym zamieszaniu podczas biegu to w każdej z Waszych propozycji będą plusy i minusy.

Aszotek

boski pisze: 27 sty 2023, 03:15 Nikt trzeźwy
Czyli po prostu nikt 😁

Speedi

Post autor: Speedi »

A ja mam takie pytanie. Czy wykluczenia za "away" nie powinny być już przeszłością? Zazwyczaj wydarza się to wtedy, kiedy komuś jakieś zewnętrzne okno wyskoczy lub pies coś kliknie. W czasach, gdy każdy ma komputer, 2 tablety, 3 telefony i termomixa z połączeniem internetowym, a zmiana karty w przeglądarce uniemożliwi spis i nikt raczej nie uda się "w podróż za odpowiedzią" poprzez urządzenie w którym ma czat, chyba można pomyśleć o drobnej zmianie regulaminowej i usunięcie tej funkcjonalności z czata? Lub ewentualne rozbudowanie funkcjonalności i wykluczenie gdy ktoś jest 10 sekund away? Zawsze mnie irytuje, gdy ktoś sekundę po pytaniu na chwilę jest away i nie może kontynuować biegu.

Awatar użytkownika
Slayu

Post autor: Slayu »

Speedi pisze: 29 sty 2023, 09:17 A ja mam takie pytanie. Czy wykluczenia za "away" nie powinny być już przeszłością? Zazwyczaj wydarza się to wtedy, kiedy komuś jakieś zewnętrzne okno wyskoczy lub pies coś kliknie. W czasach, gdy każdy ma komputer, 2 tablety, 3 telefony i termomixa z połączeniem internetowym, a zmiana karty w przeglądarce uniemożliwi spis i nikt raczej nie uda się "w podróż za odpowiedzią" poprzez urządzenie w którym ma czat, chyba można pomyśleć o drobnej zmianie regulaminowej i usunięcie tej funkcjonalności z czata? Lub ewentualne rozbudowanie funkcjonalności i wykluczenie gdy ktoś jest 10 sekund away? Zawsze mnie irytuje, gdy ktoś sekundę po pytaniu na chwilę jest away i nie może kontynuować biegu.
Innymi słowy - poprzez brak wykluczenia za awaykę chcielibyście zalegalizować googlowanie. Nie nie nie.
Sezon 11 - DeGeneration X -> Ekipa Remontowa (II Liga, 7-0-14) - 1,321[70/53],brązowy medal MPKJ
Sezon 12 - Red Sox (I Liga, 9-0-11) - 1,245[61/49]
Sezon 13 - White Sox (I Liga, 4-0-10) - 1,472(1,717) [78+13/53], srebrny medal MPK, srebrny medal DP ISQ, IM Spisu
Sezon 14 - White Sox (I Liga, 3-1-10) - 1,655(1,862) [96+12/58], 2 miejsce Srebrny Kask, 4 miejsce Złoty Kask
Sezon 15 - White Sox (I Liga, 4-0-11) - 1,357(1,535) [76+10/56]
Sezon 16 - White Sox (I Liga, 6-2-8) - 1,346(1,564) [105+17/78], srebrny medal MPK
Sezon 17 - White Sox (I Liga, 2-0-3) 1,260(1,347) [29+2/23]
---------------------------------------------------------
Sezon 15 - Black Sox (II Liga, Gość, 12-1-2) - 2,260(2,478) [52+5/23]

Liga Miast:
Sezon 14 - Włókniarz Częstochowa - 1,647(1,912) [56+9/34] - Zwycięstwo w Lidze Miast [8-1-0]
Sezon 16 - Włókniarz Częstochowa - 1,571(1,714) [22+2/14] - 3 miejsce w Lidze Miast [2-0-2]

Cinek
Kontaktowanie:

Post autor: Cinek »

Slayu pisze: 29 sty 2023, 10:11
Speedi pisze: 29 sty 2023, 09:17 A ja mam takie pytanie. Czy wykluczenia za "away" nie powinny być już przeszłością? Zazwyczaj wydarza się to wtedy, kiedy komuś jakieś zewnętrzne okno wyskoczy lub pies coś kliknie. W czasach, gdy każdy ma komputer, 2 tablety, 3 telefony i termomixa z połączeniem internetowym, a zmiana karty w przeglądarce uniemożliwi spis i nikt raczej nie uda się "w podróż za odpowiedzią" poprzez urządzenie w którym ma czat, chyba można pomyśleć o drobnej zmianie regulaminowej i usunięcie tej funkcjonalności z czata? Lub ewentualne rozbudowanie funkcjonalności i wykluczenie gdy ktoś jest 10 sekund away? Zawsze mnie irytuje, gdy ktoś sekundę po pytaniu na chwilę jest away i nie może kontynuować biegu.
Innymi słowy - poprzez brak wykluczenia za awaykę chcielibyście zalegalizować googlowanie. Nie nie nie.
Ewentualnie wprowadzenie czasu awaya. Dwie, trzy sekundy to nie jest raczej czas, by wygulować odpowiedź, a odpowiedni, by zamknąć coś / przełączyć. Kwestia tylko, czy ew. da się takie tiki taki wprowadzić na czacie od strony technicznej, by sędzia nie musiał siedzieć ze stoperem w ręku
1. miejsce w DM ISQ '14
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13

Speedi

Post autor: Speedi »

Slayu pisze: 29 sty 2023, 10:11
Nie chodzi o to - bardziej o to, że w mojej ocenie uważanie, że w 2023 roku jedyną (i tym samym najlepszą) możliwością googlowania jest zmiana karty na komputerze na którym ma się włączony czat (i tym samym brak widzenia czatu i możliwości spisu) jest... naiwne. A w trakcie np. 3-sekundowego awaya nic się nie sprawdzi bo jest to fizycznie niemożliwe.

Zaryzykuję stwierdzeniem, że w tym sezonie gdy jest wykluczenie za away, to w 99% przypadków coś wyskoczyło na komputerze / pies / dziecko coś kliknęło czy spadła myszka i się coś przestawiło.

Dlatego piszę w tym wątku, a nie w wątku regulaminowym, bo bardziej mi chodzi o kwestie techniczne - jak Cinek pisał, kilkusekundowy margines mógłby rozwiązać problemy i pod takim rozwiązaniem (czy 2 sekundy, 3 czy 5 to kwestia wtórna - może rzeczywiście 10 które napisałem przykładowo w 1 poście to przesada) podpisuję się dwoma rękami.

Gdyby wykluczyć opcję wykluczenia z biegu za 3-sekundowy away i dzięki temu uniknęłoby się tych 30 wykluczeń dla pechowców w sezonie, to chyba jest to warte przemyślenia (gdy nie jest to jakaś magia od strony technicznej).

Awatar użytkownika
PiotrekSL
Site Admin

3-5 sekund jestem za, dobry pomysł

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

I ile takich trzysekundowych awayów można w trakcie biegu zrobić? 19?
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

boski
Site Admin

Naprawdę 30 razy w sezonie jest taki away? Na meczach RS nie pamiętam żadnego w tym sezonie, więc któraś inna drużyna musi mocno pompować statystyki :p

Edit: coś mi świta, że raz się trafił kiedy ktoś wyszedł z czatu. Takie w też chcemy wyeliminować?

Awatar użytkownika
PiotrekSL
Site Admin

hN pisze: 29 sty 2023, 11:32 I ile takich trzysekundowych awayów można w trakcie biegu zrobić? 19?
Myślę, że chodziło Speediemu o raz, żeby zamknąć komunikat z antywirusa np.

Cinek
Kontaktowanie:

Post autor: Cinek »

PiotrekSL pisze: 29 sty 2023, 12:30
hN pisze: 29 sty 2023, 11:32 I ile takich trzysekundowych awayów można w trakcie biegu zrobić? 19?
Myślę, że chodziło Speediemu o raz, żeby zamknąć komunikat z antywirusa np.
Dokładnie. Mi w tym sezonie zdarzyło się coś takiego trzy razy - raz nieświadomie przełączyłem sobie kartę jakimś skrótem, raz miałem kursor na innej karcie i dotknąłem toucha, a raz wyskoczył mi systemowy komunikat. Kwestia przełączenia na czat była 1-2 sekundowa, ale wyścig przepadł, bo away.

btw. 19 to za mało hN. Trzeba podnieść do 33 ;)
1. miejsce w DM ISQ '14
1. miejsce w 2. lidze '14
1. miejsce w IM Spisu '14
1. miejsce w 4. Lidze Dwójek '15 z mrs. Tusią
1. miejsce w Drużynowym Pucharze Miast '15
3. miejsce w Kryterium Asów '15
3. miejsce w Złotym Nicku '13

Aszotek

Mi w tym sezonie dwa razy wcisnął się klawisz windowsa, w zeszłym też z 2 razy, a z lenistwa nadal tego nie wyłączyłem ;p

Away do 2 sekund to z pewnością nie jest kwestia googlowania i warto to rozważyć.

Misiowy

Post autor: Misiowy »

Jak dla mnie to zdecydowane nie. 2 sekundy wystarczą, żeby przełączyć na kartę z facebookiem, gdzie koledzy mogą napisać odpowiedź nawet na podstawie literek czy innych odpowiedzi, a potem szybko z powrotem na czat. Nie ma co otwierać takich furtek. Ktoś omyłkowo wciśnie jakiś klawicz czy skrót? Jego błąd, ktoś inny nie wciśnie, więc można uznać, że jest w tej kwestii lepszy technicznie i zyskuje, jest to jakaś część skilla w tej grze.

ŁukaszWroński

Post autor: ŁukaszWroński »

Misiowy pisze: 29 sty 2023, 16:11 Jak dla mnie to zdecydowane nie. 2 sekundy wystarczą, żeby przełączyć na kartę z facebookiem, gdzie koledzy mogą napisać odpowiedź nawet na podstawie literek czy innych odpowiedzi, a potem szybko z powrotem na czat. Nie ma co otwierać takich furtek. Ktoś omyłkowo wciśnie jakiś klawicz czy skrót? Jego błąd, ktoś inny nie wciśnie, więc można uznać, że jest w tej kwestii lepszy technicznie i zyskuje, jest to jakaś część skilla w tej grze.
Jeżeli będzie chciał spisać wiadomość z Facebooka to będzie mieć oparty telefon o monitor i nie będzie ryzykować z wychodzeniem na away i zmieszczeniem się w 2 sekundy

Według mnie jeden away na 2 sekundy w ciągu nawet jednego meczu wystarczyłby

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”