Pula pytań - uwagi

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Cysu

Re: Pula pytań - uwagi

Post autor: Cysu »

Leigh pisze: 18 mar 2022, 14:30 Mnie zastanawia jak doszło do tego, że w trakcie dwóch ostatnich meczy FT-BAD padły dwa takie pytania:
To chyba nie wszystko, bo w meczach nr 2 i 3 padały jeszcze pytania bardzo podobne do już używanych (z podobnym kluczem) lub co najmniej raz używane w tym sezonie na meczach ligowych. Dla wyników rywalizacji myślę, że nie miało to większego znaczenia, ale takich historii na przyszłość powinno się wystrzegać i trochę lepiej to pilnować.

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

Niestety przez "tajność" tego co kto układa, nie jest to takie proste jak się wydaje, żeby w ogóle nie trafić na podobne pytanie.

Tak jak kiedyś memicznymi pytaniami były te o Tadeusza Wikaryjczyka, w zeszłym sezonie o Splita Watermana (chyba cztery podobne widziałem), tak w tym - widziałem już chyba cztery albo pięć o Andrzeja Jurczyńskiego, a sam miałem okazję jechać w co najmniej dwóch biegach. Ostatnio był też wysyp pytań o Troya Butlera, gdzie zdublowanym faktem był start w jednym finale IMŚ na stadionie w Monachium.

Ogólnie - w obecnej sytuacji jest ciężko zapobiegać bo może zdarzyć się tak, że dwie osoby z różnych drużyn niezależnie ułożą podobne pytanie na podstawie tej samej notki biograficznej. To co wrzucił Leigh jest sprawą osobną i jest w trakcie wyjaśniania. W przyszłości chcemy unikać takich rzeczy ale wymaga to dodatkowych rozwiązań technicznych.

Jeżeli Paboł, Lowi macie jakieś uwagi, o których wspominaliście - to dawajcie śmiało.
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

Cysu

Post autor: Cysu »

Znajdź różnicę.
Zaczynał w wieku 16 lat w 1946 roku na nieistniejącym już obiekcie lekkoatletycznym w Częstochowie. Przez całą swoją karierę reprezentował częstochowski klub, z którym wywalczył złoty medal DMP. Uważany za protoplastę sportu żużlowego w Częstochowie, był też ostatnim żyjącym zawodnikiem CTCiM Częstochowa. Zmarł 2 czerwca 2021 roku. Podaj jego imię i nazwisko (imię + nazwisko)
Zaczynał w wieku 16 lat w 1946 roku na nieistniejącym już obiekcie lekkoatletycznym w Częstochowie. Przez całą swoją karierę reprezentował częstochowski klub, z którym wywalczył złoty medal DMP. Uważany za protoplastę sportu żużlowego w Częstochowie, był też ostatnim żyjącym zawodnikiem CTCiM Częstochowa. Zmarł 2 czerwca 2021 roku. Podaj jego imię i nazwisko (imię + nazwisko)
Lata 80. były słabym okresem nie tylko polskiego żużla. Australijczycy po sukcesach Billy Sandersa i jego ostatnim starcie w 1984 roku w Goteborgu ładnych kilka lat musieli poczekać na kolejnego uczestnika finału światowego. Ten miał trochę szczęścia, ponieważ z zawodów wycofał się kontuzjowany Jan Osvald Pedersen. W samych zawodach w Monachium nie spisał się najlepiej i był to z resztą jego jedyny występ w gronie najlepszych zawodników globu. Podaj jego imię i nazwisko.
Lata 80. były słabym okresem nie tylko polskiego żużla. Australijczycy po sukcesach Billy Sandersa i jego ostatnim starcie w 1984 roku w Goteborgu ładnych kilka lat musieli poczekać na kolejnego uczestnika finału światowego. Ten miał trochę szczęścia, ponieważ z zawodów wycofał się kontuzjowany Jan Osvald Pedersen. W samych zawodach w Monachium nie spisał się najlepiej i był to z resztą jego jedyny występ w gronie najlepszych zawodników globu. Podaj jego imię i nazwisko.

Awatar użytkownika
suharek

Post autor: suharek »

W zeszłym roku padł temat stworzenia czegoś w rodzaju "Bazy pytań", gdzie czat mógłby np samemu losować pytania z bazy (uwzględniając przynależność klubową uczestników biegu). Czy jest to nadal rozważane? Wymaga to wypracowania rozwiązania technicznego, ale odciąży pulowych od układania zestawów i spowoduje że będą w 100% losowe.

Drugi pomysł który mi się podobał to losowanie zestawu meczowego z kilku przygotowanych przez pulowego przed każdym meczem. Oczywiście sędzia ma obowiązek w tym układzie zachować kolejność pytań w zestawie.

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”