Pula pytań - uwagi

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Paboł

Pula pytań - uwagi

Post autor: Paboł »

Heja,

Przygotowuję długi post, gdzie chciałbym zawrzeć swoje przemyślenia/uwagi/propozycje odnośnie przygotowania zestawów na mecze oraz samych pytań. Byłem pulowym i w ostatniej lidze miast oraz w ostatnim sezonie, więc chciałbym przekazać garść informacji, aby usprawnić te rzeczy w przyszłości.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi odnośnie puli i pytań, to proszę o informacje. Najchetniej na priv, ale może być też w tym wątku. Postaram się zebrać to do kupy i odnieść się do tego.

Pzdr

Aszotek

Re: Pula pytań - uwagi

Post autor: Aszotek »

Jak coś, to tylko moje prywatne zdanie, rozumiem, że pewnie jestem w mniejszości.

Uważam, że zakaz sędziowania na swoich pytaniach się nie sprawdził. Z założenia miało to podnieść i zróżnicować poziom oraz zakres pytań - nie dostrzegłem tego.

Za to teraz sędzia dostając pytania, często pyta o zawodników i fakty, których po prostu nie zna. Ciężko więc mu zauważyć błąd czy z miejsca rozstrzygnąć protesty.

A przecież wcześniej zanim użyto pytań, też przechodziły weryfikację pulowego, więc tu nic się nie zmieniło. Poza tym, że teraz sędzia dużo trudniejszą robotę i zbiera cięgi za układających ;)

Nie mówię już o tym, że ja nie odczuwam takiej frajdy sedziując na czyichś pytaniach, jak na swoich. Słuchając podcastu z Vanem, widzę, że nie jestem odosobniony.

boski
Site Admin

Post autor: boski »

Mówisz Aszotku, że nie odczuwasz większego zróżnicowania pytań, a jako były pulowy mogę Ci powiedzieć, że ono było. A pozwól że odniose się do Twojego sędziowania chociaż to nie z nim mam najbardziej konkretne argumenty w tym temacie :p

W zasadzie prawie każdy z nas układając pytania wchodzi w dany temat i klepie w nim pytania. Obrazowo dajmy na to - polscy żużlowcy w kadrze Opola. Jeśli przeanalizujesz świeższe tematy, jak all-star week, gdzie pytania były w zdecydowanej większości zarządu (czyli Rudolfa i Płonka) to zobaczysz, że co zawody pojawiały się komentarze "widzę, że dzisiaj internet Opole quiz" (a propos Opola). Teraz odniose się do Twoich pytań własnych - na podstawie tego, że będziesz sędziował na własnych potrafiłem się przed meczem przygotować na jeden z moich biegów :D więc to w sumie tyle w kwestii zróżnicowania pytań na własnym sędziowaniu. Ja w zasadzie co zawody na własnych widzę drążenie jednego głównego wątku i potem kilka pytań z innego.

Jest natomiast na to proste rozwiązanie - pulowi mają oczy i jeśli autor własnych pytań wyraża zgodę na podmianę kilku zbyt monotematycznych pytań dla urozmaicenia zestawu, to nie widzę przeszkód, aby reszta pytań była własnych.

Osobny mały kamyczek do ogródka z tym, że pomysł numerowanych zestawów niestety nie wypalił. A szkoda, bo to było dobre.

Aszotek

Boski, doskonale rozumiem taki argument, gdyby było tak, że układa się pytania pod dany mecz.

Jak ja sędziowałem, to miałem swoją pulę pytań (wtedy ponad 300, teraz już dużo mniej, bo ani czasu, ani weny na układanie) i po prostu skakałem co kilka pytań i wybierałem do zestawu meczowego. W ten sposób nie było szans, by ciągle leciały pytania z tej samej kategorii, tego samego miasta itp.

Wiadome było, że jak sędziowałem, to będą pytania z ligi polskiej z lat 50-tych i 60-tych. A czy to źle? Uważam, że nie. Właśnie uważam, że za mało pytamy obecnie w lidze o zamierzchłą przeszłość ligi polskiej oraz o najnowsze sezony. Pytania powinny dotyczyć każdego okresu, całego przekroju.

boski
Site Admin

I to też wiem, że tak robiłeś :D ale raczej jest tylko kilka osób, które w sezonie układają 300 pytań (w tym ja :D )

Aszotek

boski pisze: 18 mar 2022, 12:46 I to też wiem, że tak robiłeś :D ale raczej jest tylko kilka osób, które w sezonie układają 300 pytań (w tym ja :D )
Jeszcze wyżej dopisałem:

Wiadome było, że jak sędziowałem, to będą pytania z ligi polskiej z lat 50-tych i 60-tych. A czy to źle? Uważam, że nie. Właśnie uważam, że za mało pytamy obecnie w lidze o zamierzchłą przeszłość ligi polskiej oraz o najnowsze sezony. Pytania powinny dotyczyć każdego okresu, całego przekroju.

Za to bez sędziowania na swoich pytaniach, to i tak do puli układa kilka, kilkanaście osób i często pytania są monotematyczne. Nie pamiętam, kiedy ostatnio dostałem pytanie o Zieloną Górę, a co chwilę dostaję o Gorzów lub Krosno :D

lowigus

Post autor: lowigus »

Paboł pisze: 18 mar 2022, 11:24 Heja,

Przygotowuję długi post, gdzie chciałbym zawrzeć swoje przemyślenia/uwagi/propozycje odnośnie przygotowania zestawów na mecze oraz samych pytań. Byłem pulowym i w ostatniej lidze miast oraz w ostatnim sezonie, więc chciałbym przekazać garść informacji, aby usprawnić te rzeczy w przyszłości.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi odnośnie puli i pytań, to proszę o informacje. Najchetniej na priv, ale może być też w tym wątku. Postaram się zebrać to do kupy i odnieść się do tego.

Pzdr
A też chciałem... :D

Leigh

Post autor: Leigh »

Mnie zastanawia jak doszło do tego, że w trakcie dwóch ostatnich meczy FT-BAD padły dwa takie pytania:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

Odnośnie swoich zestawów na jeden mecz.

Wiem jak mocno męczyłem się, żeby ułożyć sześć zróżnicowanych pytań na biegi Rudolfa w Srebrnym Kasku. Samoczynnie gdzieś tam układając jedno - pomysł wpadał na kolejne, np. układając o srebrny medal Spyry w IMP aż się prosi, żeby zapytać o Szwendrowskiego albo Raniszewskiego.

Ułożyć zestaw 18-20 pytań, które będą zróżnicowane na tyle, żeby mogły wpadać tym samym zawodnikom w jednym meczu ligowym jest karkołomnym zadaniem. Ja do tej pory mam pretensje do Artasa za zestaw, który ułożył na mecz CT-BF w zeszłym sezonie.

Poza tym - w takich zestawach często widać pewne zależności i manieryzmy autora, które przy sprawdzaniu poprawności wcale nie są problemem ale na takich pytaniach zwyczajnie źle się jedzie, vide Twój zestaw na DD-RS Aszotek w zeszłym sezonie. Zawierał on dużo kwiecistych historii i mało faktów.

Jestem na nie jeżeli chodzi o "swoje" zestawy.
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

Aszotek

hN pisze: 18 mar 2022, 15:22 vide Twój zestaw na DD-RS Aszotek w zeszłym sezonie. Zawierał on dużo kwiecistych historii i mało faktów.
Widzisz, tu chodzi jeszcze o to, co kto lubi.
Ja akurat nienawidzę podawania w pytaniach faktów typu "zajął 6 miejsce w IMP w 1997 roku, 3 miejsce w BK w 1994 roku" itp. Przede wszystkim dlatego, że to można bardzo łatwo wygooglować.
Zdecydowanie bardziej wolę to przedstawić na zasadzie "jego najlepszym miejscem w IMP było 6 miejsce, a największym sukcesem 3 miejsce w BK", do tego kilka faktów - ciekawostek.

Speed

Post autor: Speed »

Aszotek, jak bylo na Twoich to Svab, Karger i Stonehever to pewniaki byly :)

boski
Site Admin

Wracając do wątku Aszotka :D ja nie widzę przeszkód z własnymi pytaniami, ale z jasnym zastrzeżeniem, że pulowy ma prawo do podmiany kilku pytań na pulowe. Jeśli zestaw jest zdaniem opiekuna puli zbyt monotonny

Awatar użytkownika
hN

Zenon Plech był nietuzinkową postacią, nie tylko na torze, ale i poza nim. Po jego śmierci wielu innych wspominało go jako… znakomitego kawalarza. Jeden z zawodników, dwukrotny zdobywca trzeciego miejsca w Złotym Kasku oraz triumfator DMŚ, opowiadał jak pewnego razu na zgrupowaniu w Węgierskiej Górce podczas snu Zenon Plech zgolił mu połowę tzw. „kawalerskiego wąsika”. Innym razem tego samego zawodnika tuż przed meczem skuł kajdankami z Edwardem Jancarzem, a następnie przekonywał, że zgubił kluczyk, przez co skuci zawodnicy musieli w ten sposób wyjść na prezentację, po której kluczyk od razu się odnalazł. Podaj imię i nazwisko zawodnika, który w ten sposób wspominał Zenona Plecha (imię + nazwisko)
Niewielka ilość czynnych torów żużlowych w Stanach Zjednoczonych stanowi istotną przeszkodę dla rozwoju dyscypliny. Dlatego gdy w styczniu 2021 roku żużlowcy pojawili się na torze w Kalifornii, który do tej pory służył głównie wyścigom NASCAR, pojawiła się szansa, że tor ten częściej będzie mógł być wykorzystywany na wyścigi żużlowe. Udało się to dzięki staraniom Steve’a Evansa, promotora z Perrir, a zawodnicy, w tym dwukrotny mistrz USA, Aaron Fox, chwalili obiekt Kern Country Raceway Park pod kątem zawodów żużlowych. Podaj miasto, w którym znajduje się ten tor (miasto)
W latach 80-tych coraz częściej w polskiej lidze pojawiali się obcokrajowcy, jednak początkowo byli to przede wszystkim Jugosłowianie. Jeden z nich podpisał w 1980 kontakt z drużyną Ostrovii Ostrów. Zadebiutował 20 kwietnia, zdobywając tylko jeden punkt. Później wcale nie było lepiej, a jego postawę najlepiej obrazuje start w dniu 4 maja w czwórmeczu młodzieżowym w Zielonej Górze, gdzie w czterech startach nie wywalczył ani jednego punktu, dając się zapamiętać przede wszystkim z dziwnych dźwięków wydobywających się z jego silnika. Podaj imię i nazwisko tego zawodnika (imię + nazwisko)
Obecnie z powodu wymogów telewizyjnych mecze odbywają się raczej zgodnie z harmonogramem czasowym, jednak dawniej zdarzały się naprawdę długie spotkania, np. jedna z rund Grand Prix zakończyła się już po północy. Rekordowy mecz miał jednak miejsce w lidze polskiej w 1958 roku w ramach rozgrywek III ligi. Miejscowy LPŻ podejmował rezerwy ekipy z I ligi, która w tym samym roku wywalczyła srebrny medal DMP. Po czterech wyścigach mecz został przerwany i… dokończony w niedzielę. W ten oto sposób mecz trwał dwa dni, a wyraźne zwycięstwo odnieśli gospodarze. Podaj miasta drużyn, które uczestniczyły w tym spotkaniu (2 x miasto)
Aszotek, pozwoliłem sobie wyciągnąć kilka pytań z ostatniego meczu "na własnych" oraz pozaznaczać na czerwono fakty w pytaniach.

Do tego zaznaczyłem jedną rzecz na niebiesko, która wpisana chociaż w części w google w sumie od razu wypluwa poprawną odpowiedź.

Na zielono zaznaczyłem za to zdania, które totalnie nie są związane z odpowiedzią.
🥉 IM ISQ '14

Aszotek

To dla równowagi wrzuć teraz kilka swoich pytań, takich, jakie Twoim zdaniem powinny być.

Awatar użytkownika
hN

Ale ja nie układam dobrych pytań. Poza tym uważam, że właśnie nie powinno być tak, że w jednych zawodach są pytania jednej osoby :lol:
🥉 IM ISQ '14

Awatar użytkownika
Slayu

Post autor: Slayu »

Jestem zdecydowanie na nie w kwestii pytania na własnych zestawach ;). Moim zdaniem się to nie sprawdziło, wiele było marudzenia i niepotrzebnych dyskusji, mimo kontroli nadal przechodziły kontrowersyjne czy dziwne zestawy - tak jak chociażby jak w przypadku jednego z meczów White Sox w zeszłym sezonie (już nawet nie pamiętam który, staram się to wyprzeć) gdzie kwestia sędziowania wogóle przebiła wtedy wszelkie granice absurdu - zawody sędziował nie będący wtedy czynnym zawodnikiem i otwarcie przyznającym się do braku znajomości regulaminu grzesiecek, jeszcze na własnych pytaniach. Spory niesmak po tym został.
Sezon 11 - DeGeneration X -> Ekipa Remontowa (II Liga, 7-0-14) - 1,321[70/53],brązowy medal MPKJ
Sezon 12 - Red Sox (I Liga, 9-0-11) - 1,245[61/49]
Sezon 13 - White Sox (I Liga, 4-0-10) - 1,472(1,717) [78+13/53], srebrny medal MPK, srebrny medal DP ISQ, IM Spisu
Sezon 14 - White Sox (I Liga, 3-1-10) - 1,655(1,862) [96+12/58], 2 miejsce Srebrny Kask, 4 miejsce Złoty Kask
Sezon 15 - White Sox (I Liga, 4-0-11) - 1,357(1,535) [76+10/56]
Sezon 16 - White Sox (I Liga, 6-2-8) - 1,346(1,564) [105+17/78], srebrny medal MPK
Sezon 17 - White Sox (I Liga, 2-0-3) 1,260(1,347) [29+2/23]
---------------------------------------------------------
Sezon 15 - Black Sox (II Liga, Gość, 12-1-2) - 2,260(2,478) [52+5/23]

Liga Miast:
Sezon 14 - Włókniarz Częstochowa - 1,647(1,912) [56+9/34] - Zwycięstwo w Lidze Miast [8-1-0]
Sezon 16 - Włókniarz Częstochowa - 1,571(1,714) [22+2/14] - 3 miejsce w Lidze Miast [2-0-2]

Aszotek

hN pisze: 18 mar 2022, 21:09 Ale ja nie układam dobrych pytań. Poza tym uważam, że właśnie nie powinno być tak, że w jednych zawodach są pytania jednej osoby :lol:
To daj przykład dobrego pytania.
Wtedy zobaczysz, że to pojęcie względne, bo na pewno znajdę coś, co mi się w nim nie podoba.
I tak w każdym pytaniu ktoś coś znajdzie.

Speedi

Post autor: Speedi »

A ja korzystając z okazji poproszę o limit długości pytania na poziomie max 600 znaków.

W dobie, gdy odpowiedzi padają zazwyczaj po 5-8 sekundach - szkoda prądu układającego pytania, szkoda ludzi chcących przeczytać całe i szkoda ciekawostek, które są przemycone w środku pytania.

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Aszotek pisze: 18 mar 2022, 23:37
hN pisze: 18 mar 2022, 21:09 Ale ja nie układam dobrych pytań. Poza tym uważam, że właśnie nie powinno być tak, że w jednych zawodach są pytania jednej osoby :lol:
Wyspy Kokosowe :lol:
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Awatar użytkownika
hN

Aszotek pisze: 18 mar 2022, 23:37
Wtedy zobaczysz, że to pojęcie względne, bo na pewno znajdę coś, co mi się w nim nie podoba.
I tak w każdym pytaniu ktoś coś znajdzie.
Urodził się w Sheffield, jednak starty na żużlu rozpoczął w Cradley Heath. Większość kariery związany był właśnie z tymi dwoma klubami. Na początku lat 90-tych wygrał młodzieżowe mistrzostwa Wielkiej Brytanii, pokonując m.in. Lorama i Screena. W 1999 roku trafił do TŻ-u Opole. Wystąpił w dwóch spotkaniach, w których spisał się przyzwoicie, jednak działacze oczekiwali więcej. Zasłynął głównie z wykluczenia za podgrzewanie opony przed startem. Podaj jego imię i nazwisko.
Mamy bardzo podobny człon do pytania o Zvone Gerjevica, a jednocześnie nie odnosi się to do konkretnych zawodów, raczej podane jako krótka ciekawostka.
Dwukrotny Młodzieżowy Mistrz Czech. Czterokrotnie wystąpił w finałach MEJ, jednak tylko raz otarł się o podium, medal przegrywając w biegu dodatkowym, pozostałe finały kończył pod koniec stawki. Podobnie, jak jedyny finał IMŚJ, w którym wziął udział. W polskiej lidze zadebiutował w wieku dwudziestu lat w drugoligowym Kolejarzu Opole, furory jednak nie zrobił. Wobec braku sponsorów w wieku 23 lat zakończył karierę. Podaj jego imię i nazwisko.
Multum faktów bez niepotrzebnego rozpisywania się "obok" pytania. Praktycznie nie do znalezienia w googlach.
Urodził się w Londynie. W swoich pierwszych zawodach w 1948 roku zdobył jedenaście punktów, jednak od razu został zdyskwalifikowany, gdyż wykryto że ma tylko 15 lat. W latach 50-tych zaliczył kilka występów w reprezentacji Anglii. Po zakończeniu kariery został przewodniczącym British Speedway Promoters Association, a także menadżerem angielskiej kadry. Podaj jego imię i nazwisko.
Fakty, fakty, fakty bez niepotrzebnych znaków.
Czech który miał okazję startować w IM Australii w Polsce w lidze zadebiutował w 2006 roku. Od razu zasmakował startów w Ekstralidze, lecz finalnie okazały się to dla niego za wysokie progi. Na sezon 2009 zszedł do pierwszej ligi bronić barw „Startu”, lecz tam nie mógł cieszyć się stałym miejscem w składzie. W karierze dwukrotnie wygrywał MIM Czech. Rok 2007 był dla niego szczęśliwy albowiem mógł się cieszyć z medali w DMŚJ, jak również IMEJ. Podaj imię i nazwisko zawodnika oraz miasto jego pierwszego polskiego klubu.
Tutaj trochę bardziej na "znalezienie" ale pytanie jest tak proste, że wstyd to szukać.
Andrzej Jurczyński to żywa legenda Włókniarza Częstochowa - zdobył ze swoim klubem dwa złote medale DMP - w 1974 roku jako zawodnik oraz w 2003 jako trener. Całą karierę był wierny macierzystym barwom, a poza Częstochową ścigał się zaledwie jeden rok - w 1978 wraz z Markiem Cieślakiem oprócz Włókniarza startowali również w jednym z angielskich klubów. Jak nazywała się ta drużyna (3 człony)?
Jeden fakt, wyraźnie jednak podkreślony i zaakcentowany. Zielona część faktycznie wklepana dla wypełnienia limitu znaków, ale nie przeszkadza w odbiorze pytania, bo jest z nim związana.

Ogólnie to jest to czego oczekiwałbym od quizu - faktografia wrzucona w zwięzłe historie.

I w podobnym stylu staram się pisać moje pytania. Czasami wychodzi, czasem nie.
Czterokrotny Drużynowy Mistrz Polski, którego pociągała praca w milicji. Z tego też względu po najlepszym dla siebie sezonie, w którym zdobył srebrny medal IMP przeszedł z rybnickiego Górnika do Polonii Bydgoszcz. Co ciekawe – złoty medal przegrał… sumą czasów! Po zakończeniu 20 biegów miał tyle samo punktów co Włodzimierz Szwendrowski, z którym wygrał bezpośredni pojedynek. Później nigdy już nie zbliżył się do tego poziomu. Zmarł w 1999 roku. Podaj jego imię oraz nazwisko.
Urodzony w 1962 w Maceracie, wielokrotny medalista włoskich mistrzostw. Trzykrotnie kończył karierę, ale ciągnęło go na tor tak mocno, że zbudował trzy tory do żużla na półwyspie apenińskim. Reprezentując Włochy startował m.in. w połowie lat 80-tych w półfinałach Mistrzostw Par, finale kontynentalnym eliminacji do IMŚ, by ponad 20 lat później pojechać w Drużynowym Pucharze Świata w Eastbourne. Podaj jego imię i nazwisko.
W tym klubie startowały takie sławy jak Jack Parker, Vic Duggan czy Bill Kitchen. Ich przygody z ligą była jednak bardzo krótkie. Po 5 latach startów SCB zadecydowało, że klub nie przystąpi do rozgrywek. W latach 1962-63 na krótko powrócili pod wodzą Trevora Redmonda, jednak nie zagrzali miejsca i kolejny raz speedway zniknął z tego miasta. Kolejny powrót zaliczyli w 1997 startując na torze położonym… w kamieniołomie porcelany! Po trzech latach obiekt przejęło jednak Trelawney Tigers. Podaj angielski przydomek tej drużyny.
Urodzony w Bydgoszczy, ale wychowywał się na mazurach. Złapał jednak żużlowego bakcyla i pierwsze kroki stawiał w bydgoskiej Polonii pod okiem Zbigniewa Ruteckiego. Ten jednak stwierdził, że nie będzie z niego żużlowca, młody zawodnik trafił więc do Torunia gdzie w 2004 roku zdobył licencję. Rok później zdobył złoto MDMP przywożąc w parze z Marcinem Jagusiem punkty na wagę zwycięstwa, a w 2007 odebrał złoto MMPPK, mimo iż na torze się nie pojawił. Po zakończeniu wieku juniora próbował jeszcze sił w Równem, ale po zaliczeniu trzech biegów zdecydował, że zakończy karierę. Podaj jego imię i nazwisko.
Mimo dużych ograniczeń dotyczących maksymalnej średniej dla drużyny, w 2013 roku Neil Middleditch zbudował w Poole prawdziwą hydrę. W drużynie tej startowali wielokrotni mistrzowie świata we wszelkich kategoriach – Hancock, Ward, Holder, Janowski czy Miśkowiak. Był to jednak też drugi sezon w Anglii dla późniejszego mistrza Słowacji, który zadebiutował rok wcześniej w Ipswitch Witches, a w swojej karierze reprezentował chociażby barwy Unii Tarnów. Podaj imię i nazwisko tego zawodnika.
Do tej pory tylko jeden zawodnik w historii MIMP musiał dwukrotnie uznać czyjąś wyższość zdobywając srebrne medale i żadnego innego. Co ciekawe dokonał tego w odstępie trzech lat. Pierwszy medal udało się zdobyć w pierwszym „pełnym” sezonie jako podstawowy junior swojej drużyny, a drugi w ostatnim możliwym – bo przed zakończeniem 21. Roku życia. Zawodnik ten w Polsce reprezentował barwy Victorii Piła czy Włókniarza Częstochowa, a za granicą chociażby HSK Holsted, Dackarny Malilla czy Leicester Lions. Podaj jego imię i nazwisko.
🥉 IM ISQ '14

Aszotek

No i widzisz, tutaj mamy z kolei to, o czym pisał Speedi. Rzucenie istotnego faktu od razu w pierwszym zdaniu powoduje, że zwykle do drugiego z czytaniem się nawet nie dochodzi i stąd odpowiedzi po 3-4 sekundach. Ale rozumiem Twój punkt widzenia. Nie o tym jest temat, po prostu zrobiłeś mi personalny przytyk, więc się do tego odnoszę.

Awatar użytkownika
hN

Aszotek pisze: 19 mar 2022, 11:26 po prostu zrobiłeś mi personalny przytyk, więc się do tego odnoszę.
Absolutnie. Po prostu padło na Ciebie bo tamten zestaw idealnie podkreślał dlaczego zrezygnowaliśmy z jednoosobowych zestawów.

Równie dobrze mógłbym tutaj użyć zestawu Artasa z naszego meczu i pytań o pływak.

A tego istotnego faktu w żadnym pytaniu nie widzę. No chyba, że Alfred Spyra jest jedynym czterokrotnym DMP.
🥉 IM ISQ '14

Aszotek

Na przykład tutaj:

W tym klubie startowały takie sławy jak Jack Parker, Vic Duggan czy Bill Kitchen.

Na tym mogłoby się w większości kończyć pytanie.

Awatar użytkownika
hN

O teraz widzę, że tam babol zrobiłem w pytaniu :lol: dobrze, że była powtórka

Ogólnie nie zgodzę się, bo to tak jakby napisać, że "W tym klubie startowały takie legendy jak Ivan Mauger, Gordon Kennett czy Nicki Pedersen." Jest to ograniczenie listy odpowiedzi, ale bez wskazywania jednej konkretnej. Co innego gdyby zdanie to brzmiało w odniesieniu do ligi polskiej: "W tym klubie startowały takie legendy jak Andrzej Wyglenda, Antoni Woryna czy Jerzy Gryt".
🥉 IM ISQ '14

boski
Site Admin

jak najmniej konkretnych dat, pieknych opisow czegos co nie ma nic wspolnego z pytaniem oraz nazwisk typowo na googla. Tak bym w telegraficznym skrocie okreslil ogolna konkluzje, przynajmniej dla mnie.

W żużlu amatorskim rywalizuje obecnie wielu byłych żużlowców, chociażby Wojciech Lisiecki (Gniezno), Jacek Folkert (Świętochłowice), czy również Tomasz Olczak (Ostrów). (168) W ubiegłym sezonie w barwach AKŻ Speedway Ostrów zadebiutował z kolei... Argentyńczyk, którego ojciec w przeszłości ścigał się z sukcesami. (139) Podaj ich imię (obaj noszą takie samo) oraz nazwisko. (54)

to pytanie lapie sie w dwa z wyzej wymienionych.

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”