Przyszłość ISQ - dyskusja

Komentatornia i inne zagadnienia dotyczące ISQ
Awatar użytkownika
Slayu

Re: Przyszłość ISQ - dyskusja

Post autor: Slayu »

Pirek pisze: 20 lut 2023, 19:19
yaras pisze: 20 lut 2023, 18:59
Witek pisze: 20 lut 2023, 14:34b) pomoc w organizacji Kasków
to znaczy? coś poza przygotowaniem pytań i ogarnięciem średnich (bo o ile ogarniam, to wg nich są typowane obsady Kasków)? bo mógłbym (wstępnie) wesprzeć w tej dziedzinie, ale musiałbym wiedzieć, na co jest zapotrzebowanie
2x sędzia + pytania (można na własnych)
na trzeci turniej pytania
3x technik

Tyle potrzeba
Nie no, 2x technik, wiadomo, ze jeśli jadę w SK to potechnikuje ^^
Sezon 11 - DeGeneration X -> Ekipa Remontowa (II Liga, 7-0-14) - 1,321[70/53],brązowy medal MPKJ
Sezon 12 - Red Sox (I Liga, 9-0-11) - 1,245[61/49]
Sezon 13 - White Sox (I Liga, 4-0-10) - 1,472(1,717) [78+13/53], srebrny medal MPK, srebrny medal DP ISQ, IM Spisu
Sezon 14 - White Sox (I Liga, 3-1-10) - 1,655(1,862) [96+12/58], 2 miejsce Srebrny Kask, 4 miejsce Złoty Kask
Sezon 15 - White Sox (I Liga, 4-0-11) - 1,357(1,535) [76+10/56]
Sezon 16 - White Sox (I Liga, 6-2-8) - 1,346(1,564) [105+17/78], srebrny medal MPK
Sezon 17 - White Sox (I Liga, 2-0-3) 1,260(1,347) [29+2/23]
---------------------------------------------------------
Sezon 15 - Black Sox (II Liga, Gość, 12-1-2) - 2,260(2,478) [52+5/23]

Liga Miast:
Sezon 14 - Włókniarz Częstochowa - 1,647(1,912) [56+9/34] - Zwycięstwo w Lidze Miast [8-1-0]
Sezon 16 - Włókniarz Częstochowa - 1,571(1,714) [22+2/14] - 3 miejsce w Lidze Miast [2-0-2]

Daniel

Post autor: Daniel »

boski pisze: 21 lut 2023, 06:28 Dochodzi dodatkowa możliwość wsparcia ligi dwójek - po krótce na czym ona miałaby polegać:

Planuję małą akcję reklamową przy wsparciu najbardziej wpływowych uczestników ISQ w internecie. W związku z tym optymistycznie zakładam, że pojawi się kilka nowych osób chętnych do rywalizacji. Potrzebuję chętnych*, którzy zajęliby się opieką nad takim nowym zespołem. Innymi słowy:

- jeśli zgłosi się gotowy zespół, to zadaniem byłaby próba kontaktu, wytłumaczenie zwięźle o co chodzi, być może pokazanie jednego biegu na czacie i pomoc w ogarnięciu terminu meczu do momentu uniezależnienia.
- w przypadku, gdyby zgłosiły się dwie niezależne osoby - dodatkowo "zeswatanie" ich :p

Czy ktoś podjąłby się takiej misji? Wiadomo, że to w perspektywie nowy narybek w prawdziwej lidze i potencjalni kadrowicze :) jeśli chcieliśmy rozwoju ISQ, to lepszej okazji do wykazania się nie będzie ;-)

* chętnych, bo wiadomo że zajęcie się jednym duetem zajmie dużo mniej czasu i fatygi, niż kilkoma parami. Stąd też poszukuję pomocy.
Po reaktywacji ISQ najwięcej debiutantów dał Twitter i info na profilu Guru. Jeśli się nie mylę, to tacy zawodnicy jak Rafas, Halfgoose, RDrabiniok - to wszystko właśnie debiutanci z turniejów Guru, którym się spodobało i już zostali. Największe zasięgi prócz Guru ma ma Maciek, ponadto swoje fanpage o żużlu mają też chyba Frano i Falanga.
Sezon 05. CS - 1,842 (70/38, II liga)
Sezon 06 CT - 2,253 (151/67)
Sezon 07 CT - 2,435 (233/92)
Sezon 08 BF - brąz IM ISQ
Sezon 09 RS - 2,318
Sezon 10 RS - 2,103, złoto IM ISQ
Sezon 11 BF - 2,020, srebro IM ISQ
Sezon 12 BF - 2,119, brąz IM ISQ
Sezon 13 BF - 2,449 złoto IM ISQ

Awatar użytkownika
hN

Post autor: hN »

Dzięki Daniel za docenienie mojego marketingu szeptanego 🙃
🥇 DM ISQ '11 🥈 DM ISQ '10 🥈 DM ISQ '12 🥉DM ISQ '15 🥉DM ISQ '16
🥇 MPK ISQ '14 🥈 MPK ISQ '05 🥈 MPK ISQ '08
🥉 IM ISQ '14
ktoś bardzo mądry pisze:ISQ to tylko zabawa.

Witek
Site Admin

Post autor: Witek »

Prosiłbym każdego quizowicza o wypełnienie poniższej ankiety:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... sp=sf_link
Indywidualny Mistrz ISQ 09'
Drużynowy Mistrz ISQ 08', 09'
Złoty Nick 07'

Kariera: Red Sox (5-15) - 1684 punktów, 873 biegów, śr. 1,929.

vaikai

Post autor: vaikai »

Poszło :D

Witek
Site Admin

Podbijam, proszę o odpowiedź w ankiecie. To ważne w kontekście decyzji przed nowym sezonem, które chcemy podejmować jak najszybciej.
Złoty Nick 07'

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Uprzedzam - jeśli znowu statystycznym użytkownikiem wyjdę ja to PIERDZIELE TAKIE ANKIETY.
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Witek
Site Admin

Podsumowanie ankiety - wnioski

W ankiecie udział wzięły 44 osoby. Bardzo dziękuję za zaangażowanie. Dzięki tak wielu głosom wiem, jakie są Wasze oczekiwania i oceny minionego sezonu. Czas na podsumowanie.

Jak oceniasz organizację sezonu 15 ISQ?

26 osób (59,1 proc.) organizację sezonu 15 ocenia pozytywnie, 15 osób (34,1 proc.) neutralnie, a negatywnie tylko 3 (6,8 proc.). Te wyniki bardzo mnie cieszą, bo ja sam widzę sporo niedociągnięć, które na bieżąco są poprawiane. Dziękuję za tak wysoką ocenę, ale zapewniam, że nie zamierzamy osiąść na laurach. Już działamy nad tym, by kolejny sezon wypadł znacznie lepiej, zwłaszcza pod kątem organizacyjnym.

Czy powinny zajść zmiany w Zarządzie ISQ?

Tak - 25 (58,1 proc.), Nie - 18 (41,9 proc.). To pewnego rodzaju referendum pokazuje, że powinno dojść do zmian i takie są przewidywane. Nie chodzi jednak o odwołanie jednych, a powołanie innych członków Zarządu. To grono na początku sezonu było dosyć szerokie, każdy miał przydzielone zadania i starał się z nich wywiązywać w miarę możliwości. Taka duża liczba ludzi w Zarządzie mogła powodować wrażenie, że odpowiedzialność jest rozmyta, a część osób nic nie robi. To błędne myślenie. Chciałbym jednak bardziej zaangażować Radę Trenerów do działania, by to ona była w pewnym sensie ciałem zarządzającym ISQ. O szczegółach tej reformy poinformujemy jednak w odpowiednim czasie.

Ile drużyn w nowym sezonie powinna liczyć I liga?

Tu daliście jasno do zrozumienia, czego oczekujecie w nowym sezonie. 72,1 proc. głosów (32) padły na propozycję 8 drużyn. Zachowania obecnego systemu chce tylko 8 osób (18,6 proc.). Będziemy się starać zrealizować to założenie, ale zdajemy sobie sprawę z tego, że łatwo nie będzie. Nie dam sobie niczego uciąć za to, że w przyszłym sezonie w I lidze pojedzie 8 drużyn.

Jaka tabela biegowa powinna obowiązywać w II lidze?

62,8 proc. głosów padło na propozycję 4vs4. I taką tabelę zachowamy, trzeba będzie jednak pomyśleć o drobnej modyfikacji w regulaminie, która umożliwi realne stosowanie zmian taktycznych. W obecnej sytuacji zdarza się, że przy zastosowaniu takiej zmiany zawodnik jedzie cztery biegi z rzędu.

Jaka tabela biegowa powinna obowiązywać w I lidze?

59,1 proc. chce zachowania tabeli z sezonu 15. 22,7 proc. powrotu do wcześniejszej tabeli, a 18,2 proc. tabeli z ligi angielskiej, gdzie jedzie 7 zawodników w meczu. Myślę, że sprawa jest rozwiązana.

Jakie przepisy "gościa" w II lidze powinny obowiązywać w nowym sezonie?

Tu zdania są mocno podzielone:

25 proc. - żadne
25 proc. - Goście z top 20 I ligi wykluczeni ze
startów w II lidze
20,5 proc. - Dwóch "gości" na drużynę, jeden w
meczu ligowym
15,9 proc. - takie jak w sezonie 15
13,6 proc. - Kluby-rezerwy bez ograniczeń (oprócz
TOP20)

W kolejnej ankiecie będą zadane bardziej szczegółowe pytanie. Mogę tylko powiedzieć, że przepis o gościu będzie obowiązywał, ale na pewno nie w takim wymiarze jak w sezonie 15.

Czego Twoim zdaniem powinno być więcej na Portalu ISQ?

Wywiadów - 30
Analiz - 24
Newsów z życia klubów - 24
Podsumowań - 15
Rozmów pomeczowych - 12
Szerszych relacji z meczów - 10
Zapowiedzi - 9

Jako osoba odpowiedzialna za Portal ISQ będę chciał zrealizować tę wizję, ale potrzebne jest zaangażowanie redaktorów. Z tym niestety bywa różnie, zwłaszcza w temacie newsów z życia klubów.

Jak ocenisz działalność quizu w sezonie 15 w poszczególnych elementach?

Pula pytań:
Bardzo źle - 0
Źle - 5
Neutralnie - 16
Dobrze - 20
Bardzo dobrze - 3

Mimo wszystko pula pytań została oceniona pozytywnie. Zdaję sobie sprawę, że nie działa ona idealnie, a czasem pytania docierają na ostatnią chwilę lub zawierają błędy. Mam nadzieję, że problem terminu wysyłania pytań rozwiąże powstanie chmury, ale na to nie mam wpływu. Co do błędów, wszystko zależy nie tylko od pulowych, ale też od nas samych.

Social media:
Bardzo źle - 0
Źle - 2
Neutralnie - 9
Dobrze - 17
Bardzo dobrze - 16

W ostatnich tygodniach działa Facebook, ale na ogłoszenie w temacie nowego moderatora jest głucha cisza. A to jest bardzo prosta praca zajmująca góra 10 minut dziennie. Nie trzeba siedzieć cały dzień i patrzeć, czy ktoś coś odpisał i reagować. Nieee. Zapraszam do współpracy. Chcielibyśmy też ożywić Twittera, ale tam trzeba osoby bardziej zaangażowanej. Mamy zresztą pewien pomysł na to, co robić na Twitterze i mam nadzieję, że realizacja tego nastąpi wkrótce.

Organizacja rozgrywek ligowych:
Bardzo źle - 0
Źle - 1
Neutralnie - 5
Dobrze - 22
Bardzo dobrze - 16

Cieszy mnie, że doceniliście to, co staramy się robić w temacie organizacji ligowych rozgrywek. Nie spodziewałem się, tak dobrej oceny.

Poziom pytań:
Bardzo źle - 0
Źle - 9
Neutralnie - 13
Dobrze - 19
Bardzo dobrze - 3

Jesteśmy już na takim poziomie wiedzy, że wysyłamy takie pytania do puli, że tylko my znamy na nie odpowiedzi. Ale na szczęście jest też sporo pytań łatwych. Jak widać zdania są podzielone i zdaję sobie sprawę z tego, że ocena pytań zależna jest od jednego kryterium: są dobre jak znasz na nie odpowiedź i złe, jak nie znasz.

Organizacja zawodów oficjalnych:
Bardzo źle - 0
Źle - 1
Neutralnie - 9
Dobrze - 20
Bardzo dobrze - 14

Ta jak w przypadku rozgrywek ligowych, dziękuję za ocenę. Ostatnio zaangażowaliśmy w pomoc przy organizacji rozgrywek oficjalnych samych quizowiczów i to raczej zdaje egzamin. Tą drogą będziemy chcieli pójść w przyszłości.

Działanie Zarządu ISQ:
Bardzo źle - 0
Źle - 2
Neutralnie - 11
Dobrze - 27
Bardzo dobrze - 4

A spodziewałem się odwrotnej oceny ;) .

Polityka informacyjna Zarządu ISQ:
Bardzo źle - 3
Źle - 10
Neutralnie - 11
Dobrze - 14
Bardzo dobrze - 6

Jako osoba odpowiedzialna za realizowanie polityki informacyjnej Zarządu ISQ wiem, że nie działa to tak, jak należy. Sam oceniłem ją bardzo źle. Staram się wyciągnąć wnioski i będę szybciej reagować. Kiedy macie jakąś palącą kwestię, to też warto spytać na priv poprzez FB. Tam odpowiem zazwyczaj od razu.

Wprowadzenie Rankingu Aktywności:
Bardzo źle - 2
Źle - 0
Neutralnie - 8
Dobrze - 16
Bardzo dobrze - 17

Z pierwszych obserwacji wynika, że Wasza aktywność się zwiększyła. Na pewno RA będzie kontynuowany w przyszłym sezonie, a wymóg punktowy będzie większy i najpradopodobniej podzielony na trzy etapy.

Promocja ISQ:
Bardzo źle - 7
Źle - 8
Neutralnie - 17
Dobrze - 12
Bardzo dobrze - 0

Zapewniam, że będziemy działać, by ta ocena w przyszłości wyglądała odwrotnie. Już działamy.

Działanie Portalu ISQ:
Bardzo źle - 0
Źle - 2
Neutralnie - 10
Dobrze - 22
Bardzo dobrze - 10

W trakcie letniej przerwy zamierzamy rozwinąć Portal. Będą pojawiały się na nim regularnie treści inne niż suche wyniki.

Wkrótce dostępna będzie kolejna ankieta.
Złoty Nick 07'

Witek
Site Admin

Pojawiło się też sporo pomysłów na zmianę w ostatnim pytaniu. Oto najciekawsze z nich. Część z nich będziemy się starali zrealizować (mam nadzieję, że część z Waszym udziałem):

- zaangażowanie quizowiczów w działanie quizu,
- Więcej luzu, mniej czepialstwa.
- Przepracowane wakacje Zarządu, doprecyzowany regulamin.
- AKTYWNOŚĆ - odciążyć Witka
- Wykorzystać znane osoby z Quizu do promocji ISQ
- stworzyć w 2 lidze warunki które nie będą demotywowały nowych i słabszych uczestników
- Spisać na nowo regulamin - za dużo dopowiadane jest w komunikatach
- Biegi nominowane wg punktów. Awizowane składy (max 2 zmiany)
- Ograniczył toksyczne zachowania pewnych ludzi
- poprawa działań promocyjnych (np. na tt, ig)
- może więcej zawodów dla zawodników szeroko pojętego zaplecza
- zredefiniowanie zasady "gościa"
- przejście puli do chmury
- Zmiana systemu Play-off w pierwszej lidze
- Wprowadziłbym Zarząd ISQ z jednym członkiem z każdego zespołu. Zarząd powinien się zmieniać co roku, zostawać powinien ewentualnie Witek i Kasper - reszta rotacja.
- Być może należałoby wydłużyć sezon np. do kwietnia
- Uciszył wszystkie forumowe marudy i zaprzągł ich do roboty
- Awans / spadek jednej drużyny pomiędzy ligami i możliwie zbliżenie formuły rozgrywek drugiej ligi do tych pierwszoligowych
- powrót GP
Złoty Nick 07'

Awatar użytkownika
Pirek

Post autor: Pirek »

Jak widać zdania są podzielone i zdaję sobie sprawę z tego, że ocena pytań zależna jest od jednego kryterium: są dobre jak znasz na nie odpowiedź i złe, jak nie znasz.
Ej, trochę za mocne uogólnienie. Może względem większości trafne, ale zdarzają się sytuacje, jak pochwały dla Rudolfa za zestaw na derby Soxów od WS (w tym ode mnie, a zrobiłem 4x0), czy powszechnie pozytywna opinia o pytaniach z finału IM. "Dobre" pytania same się bronią.

Awatar użytkownika
hN

Witek pisze: 03 mar 2023, 08:50
- Ograniczył toksyczne zachowania pewnych ludzi
- Uciszył wszystkie forumowe marudy i zaprzągł ich do roboty
Anonimowa ankieta i marudzenie na anonimowych ludzi. :roll:
🥉 IM ISQ '14

Awatar użytkownika
Plonek

Post autor: Plonek »

hN pisze:Anonimowa ankieta i marudzenie na anonimowych ludzi. :roll:
FT.

Awatar użytkownika
hN

Jak ja nie mam luzu to naprawdę jesteśmy wszyscy zgubieni bo nikt go nigdy nie będzie miał :lol:
🥉 IM ISQ '14

Aszotek

Post autor: Aszotek »

Polemizowałbym z tą oceną, a już na pewno z tym, że ocena Twojego luzu raczej powinna być dokonana przez inne osoby, niż sam zainteresowany ;)

Awatar użytkownika
hN

Nadal Cię toaleta prześladuje co?
🥉 IM ISQ '14

Awatar użytkownika
Rudolf

Post autor: Rudolf »

Pirek pisze: 03 mar 2023, 11:55
Jak widać zdania są podzielone i zdaję sobie sprawę z tego, że ocena pytań zależna jest od jednego kryterium: są dobre jak znasz na nie odpowiedź i złe, jak nie znasz.
Ej, trochę za mocne uogólnienie. Może względem większości trafne, ale zdarzają się sytuacje, jak pochwały dla Rudolfa za zestaw na derby Soxów od WS (w tym ode mnie, a zrobiłem 4x0), czy powszechnie pozytywna opinia o pytaniach z finału IM. "Dobre" pytania same się bronią.
Ja to bym skwitował tak: pisz takie pytania, by reszta drużyny nie zjadła Cię za nie.
"Deszcze niespokojne
potargały sad.
A my na tej wojnie
ładnych parę lat..."

Awatar użytkownika
Pirek

Post autor: Pirek »

Rudolf pisze: 03 mar 2023, 15:27 Ja to bym skwitował tak: pisz takie pytania, by reszta drużyny nie zjadła Cię za nie.
Czyli o Słowaków o opolskiej przynależności klubowej, startujących na lodzie i długim torze w Argentynie oraz o części ich motocykli? Wezmę sobie do serca ^^

Awatar użytkownika
Plonek

Post autor: Plonek »

O! Pirek wymienił przeciętny zestaw pytań na mecze Fajrantów w tym sezonie xD
FT.

boski
Site Admin

Post autor: boski »

No to już wiesz od kogo masz przeciętny zestaw pytań Plonek i o dziwo tym razem przeciętny =/ Rudolf :D generalnie z tytulu tematu została już tylko dyskusja, więc sugerowałbym jednak przerzucić ten wątek do hyde parku :p

boski
Site Admin

Drodzy moi, na Twitterze Mmmackka (Maciej Markowski gdyby ktoś śmiał nie znać :D) i Facebookowym fanpage'u "Tylko pięć jeden" Falangi pojawiły się posty reklamujące ISQ. Jeśli nikt się po nich nie zgłosi, to znaczy że nie da się zrobić wiele więcej, ale to co możemy teraz to polajkowac ich posty, fanpage. Promocja działa w dwie strony - oni także mają prawo od nas oczekiwać jakiejś aktywności w zamian za promocję ;-)

Ps: prawdopodobnie niebawem posty pojawią się także na Twitterze Guru (Rafał Gurgurewicz), portalu Frana (Sportowy Fanatyk) oraz Twitterze Jessupa (Marcin Kozdras). Bądźcie czujni i również zalajkujcie :-)

vaikai

Poszły lajki i komentarze, oby się coś ruszyło! :D

lowigus

Post autor: lowigus »

Fajnie byłoby też przypiąć taki ogólny post o tym jak się do nas dostać, o lidze dwójek na FB albo, że informacji udzielimy w wiadomości prywatnej, bo teraz ktoś wejdzie na fanpage no i widzi bardzo fajne artykuły, ale nadal nie wie jak zagrać.

boski
Site Admin

boski pisze: 05 mar 2023, 10:00 Drodzy moi, na Twitterze Mmmackka (Maciej Markowski gdyby ktoś śmiał nie znać :D) i Facebookowym fanpage'u "Tylko pięć jeden" Falangi pojawiły się posty reklamujące ISQ. Jeśli nikt się po nich nie zgłosi, to znaczy że nie da się zrobić wiele więcej, ale to co możemy teraz to polajkowac ich posty, fanpage. Promocja działa w dwie strony - oni także mają prawo od nas oczekiwać jakiejś aktywności w zamian za promocję ;-)

Ps: prawdopodobnie niebawem posty pojawią się także na Twitterze Guru (Rafał Gurgurewicz), portalu Frana (Sportowy Fanatyk) oraz Twitterze Jessupa (Marcin Kozdras). Bądźcie czujni i również zalajkujcie :-)
Mały update, są również posty Jessupa Frano i Guru, są i pierwsi nowi gracze. Nie śpimy, lajkujemy! ;-)

Guru: https://twitter.com/Guru992/status/1632 ... OFQyg&s=19
Jessup: https://twitter.com/KozdrasMarcin/statu ... nCdsw&s=19
Falanga: https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7&sfnsn=mo
Mmmaciekk: https://twitter.com/mmmaciekk/status/16 ... rTWXw&s=19
Frano: https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0&sfnsn=mo
hN: https://twitter.com/lukaszhn/status/163 ... 73953?s=20

vaikai

Polubione, skomentowane i podane dalej :D

yaras

Post autor: yaras »

coś w rejestracjach drgnęło z tego co widzę, więc - zakładając, że przynajmniej część nowych będzie chciała się z nami bawić nieco dłużej - ze swojej strony mogę zadeklarować pomoc w organizacji ewentualnych turniejów dla nowych zawodników; oczywiście jeżeli zarząd wyrazi zgodę, a liga dwójek okazałaby się dla głodnych jazdy niewystarczająca; mógłbym poklecić trochę pytań, wesprzeć się używanymi, posędziować lub potechniczyć; do wyboru, do koloru

oczywiście jak jest jakiś plan u "góry" dotyczący zagospodarowania potencjalnego zainteresowania to nie będę się drapał po nieswoich jajach; tylko też wiem z autopsji, że jeżeli się chce kogoś czymś zainteresować trzeba działać względnie szybko ;) więc potraktujcie to raczej jako troskę o potencjalny rozwój quizu aniżeli wchodzenie w czyjeś buty
s12 (1L) Toxic Lizards 46 pkt/42 (1,095), 3 m. IMPJ
s15 (2L) Rycerze Zodiaku 201 pkt + 23/112 (1,795)
s16 (1L) Rycerze Zodiaku 114 pkt + 20/76 (1,500), 3 m. SK
s17 (1L) Rycerze Zodiaku 38 pkt + 4/26 (1,462)

Odpowiedz

Wróć do „Dookoła ISQ”