Komunikat 41/16 - stanowisko ws. ostatnich wydarzeń i przyszłości ISQ
W ostatnich dniach wydarzyło się dużo bardzo złych rzeczy, które rzutują na teraźniejszość oraz przyszłość Internet Speedway Quiz. Pragnę zająć oficjalne stanowisko dotyczące tego, co dzieję się teraz w quizie, jak i tego, co planowane jest w przyszłości. Na pewno nie będzie to dyplomatyczne oświadczenie, ani wcześniej przygotowane.
Najważniejsze o co Was proszę, to zaniechanie wszelkich sporów i waśni. Rozumiem, że możecie być wściekli, oszukani, zdenerwowani, źli, rozczarowani. Mógłbym tutaj jeszcze wypisać kilkanaście różnych "emocji". Jednak w obecnej sytuacji kolejne spory i kłótnie są ostatnim, czego potrzebuje Internet Speedway Quiz. Nasza ukochana zabawa, w którą gramy przez długie lata. Przecież wielu z nas zaczynało w 2005 roku jako dzieciaki, a dziś jesteśmy dorosłymi ludźmi.
I wiem, że jako dorośli zgadzamy się na pewne zasady, normy społeczne itd. Nie podoba nam się wiele rzeczy, np. to, jak ktoś nas oszukuje. Na Fajrant Team w ostatnich dniach spadła lawina hejtu. Żeby było jasne: nie bronię ich. Nie podoba mi się to, co zrobili, ale rozumiem to. Na forum padło kilka oskarżeń/uwag (jak zwał tak zwał) w moim kierunku jako Zarządu. I nie wypada żebym jako głównodowodząca osoba do końca milczał i patrzył, jak ISQ umiera. Jak rezygnują kolejni zasłużeni ludzie. Nie.
Po pierwsze, od kilku tygodni ze strony Fajrant Teamu dostawałem informacje o prowadzonym śledztwie i sugestiach dotyczących włączenia funkcji liczenia literówek u Kaspera. Proszono mnie, abym pytał Kaspera ile chce za czat. Sugerowano, że w najbliższym czasie może chcieć zabrać zabawki i zostaniemy z niczym. To nie tak, że zostawiłem tę sprawę. Dokładnie 29 lutego rozmawiałem z Kasperem i rzuciłem mu informację o "śledztwie" dotyczącym literówek. W zamian usłyszałem, że już wiele razy słyszał sugestie, że oszukuje.
Nie mam prawa nie ufać gościowi, z którym współpracuję przy ISQ przez cztery sezony. Gdy wiadomości dotyczące "rzekomych oszustw" się nasiliły, napisałem w grupie regulaminowej do Cysa, by ogłosił to na forum publicznym. Chciałem, żeby o "teoriach spiskowych", które tak zdenerwowały Fajrant Team, wiedzieli wszyscy, a nie tylko ja i Fajrant Team. "Teorie spiskowe" były żartem, jakich wiele w ISQ. Takim, jak wpisy na czacie ze strony zawodników FT podczas meczów. Życie pokazało, że żart podziałał jak płachta na byka.
Dla mnie Kasper jest człowiekiem uczciwym. Zarzucane mu czyny są nie do udowodnienia. Mogę się odwołać tylko do sumienia, ale... Odwoływałem się już wielokrotnie do sumienia każdego z Was. Dla przykładu: odwoływałem się do sumienia zawodników Bad Company i wiemy jak to się skończyło. Tu chcę wyjaśnić, że powyższe słowa nie oznaczają, że przestałem ufać Kasperowi. On wie najlepiej jak jest.
Podczas meczu Dobre Duszki - Red Sox doszło do sytuacji, do której nie powinno dojść. Jak wiemy, były pewne problemy. Kompletnie się na tym nie znam i mogę tylko ufać temu, co pisał Kasper. Jak wyjaśnił: to efekt prac nad rozwojem czatu. Jest kilka wersji czatu. Tutaj dam cytat: "coś się między wersjami poprzenosiło i źle to pomigrowałem, wskutek czego doszło do nieoczekiwanego zachowania". Coś takiego nie powinno mieć miejsca i mam nadzieję, że się już nie powtórzy.
Bojkot imprez organizowanych przez FT to ostatnie, co nam potrzebne. Dostałem od Was na priv wiele wiadomości dotyczących toksycznej atmosfery wywoływanej przez Fajrantów. Sam zresztą pisałem, że osobno ich lubię, ale jak są razem - niekoniecznie. Mogę tylko apelować: potrzebna nam jest zgoda. Wspólne działanie na rzecz ISQ. Wyciszenie afer. Podanie sobie rąk. Wiem, że o sprawie nie da się zapomnieć. To tylko mój apel. Energię, którą przeznaczamy na spory przekształćmy na działanie. Bo rzeczywiście wkrótce pozostanie nam to, do czego Citas namawia Levisa.
Plany na sezon 17 mamy ambitne. Prosiłem Kaspera o przygotowanie automatycznego programu. Chcę stworzyć stronę historyczną, na której będą wszystkie wyniki. Chcę reaktywować Portal ISQ, social media. Są czynione w tej sprawie pierwsze działania i pierwsze zgłoszenia. To ciągle zbyt mało.
Przygotowaliśmy ankietę, w której to Wy wyznaczycie kierunki zmian. Mogę Was jedynie prosić o pomoc. Skończmy ten sezon, pojedźmy te ostatnie mecze i Złoty Nick.
Komisarz ISQ,
Witek
Komunikat 41/16 - stanowisko ws. ostatnich wydarzeń i przyszłości ISQ
Komunikaty dotyczące rozgrywek, regulaminu i formalności związanych z ISQ
Moderator: Zarząd ISQ
-
- Site Admin
Wróć do „Komunikaty Zarządu ISQ”
Przejdź do
- Organizacja ISQ
- ↳ Komunikaty Zarządu ISQ
- ↳ Kalendarz ISQ